Сформирани групи за учебната 2020-2021г.

  1. Подготовка за НВО по БЕЛ в Х клас
    Ръководител: Мариела Костова

Цел: Прилагане на усвоеното по български език и литература: решаване на тестови задачи с цел повишаване на езиковата култура на учениците, създаване на продуктивни текстове с аргументативен характер – есе по граждански проблем, интерпретиран в изучаван (откъс от) литературен текст, решаване на тестови задачи по литература, при които учениците срещат затруднение – целта е успешно представяне на предстоящия изпит. Затвърждаване и усъвършенстване лингвистичните и литературните знания на учениците. Обогатяване литературните им компетентности.

Очаквани резултати: Учениците: Да доизградят точна и правилна представа за езиковите норми: правописни, граматични, лексикални и пунктуационни чрез многообразни практически занятия. Да задълбочат знанията си по проблемите на художествения език във връзка с анализа на изучаваните произведения – особеностите на сюжета и фабулата: особеностите на използваните изразни средства; стихова организация. Да задълбочат знанията си за жанровата система на българската литература. Да задълбочат знанията си за типовете персонажи и ги прилагат в анализа на конкретна художествена творба. Да интерпретират текста от гледна точка на основните художествени идеи на епохата и да коментират тяхното конкретно проявление в творбата. Да съпоставят възможните смисли на творбата, съотнесени към пораждащия я контекст и към съвременното тълкуване.

  1. Подготовка за НВО по Математика в Х клас
    Ръководител: Стела Вачкова

Цел: Да се подпомогне равният достъп до качествено образование, чрез дейности за преодоляване на затрудненията в обучението и пропуски при усвояване на учебното съдържание; Да се идентифицират пропуските на учениците от десети клас по математика; Да се изгради и развие система от математически знания, умения и навици; Да се овладее правилен математически език; Да се овладеят умения за активна познавателна дейност в процеса на обучението; Да се формира мотивация за учене.

Oчаквани резултати: Да се преодолеят затрудненията в обучението и пропуските при усвояване на учебното съдържание; Да се изгради и развие система от математически знания, умения и навици; Да се овладее правилен математически език; Да се овладеят умения за активна познавателна дейност в процеса на обучението; Да се формира мотивация за учене.

3. Подготовка за ДЗИ по Английски език
Ръководител: Пламена Миндевска

Цел: Актуализиране и повишаване знанията на учениците по английски език и успешно представяне на ДЗИ. Тъй като обучението по английски език в 11 и 12 клас в професионалните гимназии не покрива материала, който е необходим на зрелостниците за ДЗИ, това налага допълнителна работа по формата на ДЗИ.

Очаквани резултати: От учениците се очаква да затвърдят получените знания по езика до 10 клас, да усвоят специфични граматически конструкции и да обогатят речниковия си запас, за да се справят успешно с четирите основни компонента на ДЗИ.

  1. Подготовка за ДЗИ по Български език и литература
    Ръководител: Йохан Сомлев

Цел: Прилагане на усвоеното по български език и литература: решаване на тестови задачи с цел повишаване на езиковата култура на учениците, създаване на продуктивни текстове с аргументативен характер – интерпретативно съчинение и есе, анализ и редактиране на интерпретативните съчинения, решаване на тестови задачи по литература, при които учениците срещат затруднение с цел успешно представяне на предстоящия държавен зрелостен изпит. Усъвършенстване на лингвистичните и литературни знания на учениците. Подпомагане зрелостниците да усъвършенстват своите практически компетентности, свързани с продуциране на текстове, в които езикът истински функционира.

Очаквани резултати: Учениците: Да доизградят точна и правилна представа за езиковите норми: правописни, граматични, лексикални и пунктуационни чрез многообразни практически занятия. Да задълбочат знанията си по проблемите на художествения език във връзка с анализа на изучаваните произведения: особеностите на сюжета и фабулата, особеностите на използваните изразни средства; стихова организация. Да задълбочат знанията си за жанровата система на българската литература. Да задълбочат знанията си за типовете персонажи и ги прилагат в анализа на конкретна художествена творба. Да интерпретират текста от гледна точка на основните художествени идеи на епохата и да коментират тяхното конкретно проявление в творбата. Да съпоставят възможните смисли на творбата, съотнесени към пораждащия я контекст и към съвременното тълкуване.

  1. Oбучителни затруднения по биология и здравно образование
    Ръководител: Хелда Пенкова – Маринова

Цел: Обучението в групата има за цел да реализира дейности за преодоляване на идентифицираните обучителни затруднения на учениците по биология в десети клас, да развие уменията им за учене и да създаде условия за успешно покриване на ДОИ.

Очаквани резултати: Очакваните резултати след реализиране на проекта включват допълнително развитие и надграждане на знанията, уменията и компетентностите на учениците по биология, преодоляване на образователните им дефицити, повишаване мотивацията им за учене и увеличаване на увереността в собствените им при покриване на ДОИ.

  1. Oбучителни затруднения по химия и опазване на околната среда
    Ръководител: Хелда Пенкова – Маринова

Цел: Обучението в групата има за цел да реализира дейности за преодоляване на идентифицираните обучителни затруднения на учениците по химия и опазване на околната среда в девети клас, да развие уменията им за учене и да създаде условия за успешно покриване на ДОИ.

Очаквани резултати: Очакваните резултати след реализиране на проекта включват допълнително развитие и надграждане на знанията, уменията и компетентностите на учениците по химия, преодоляване на образователните им дефицити, повишаване мотивацията им за учене и увеличаване на увереността в собствените им при покриване на ДОИ.

___________________

Очаквайте скоро.