Актуално

 

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – Габрово

График_на_дейностите_по_приемането_на_ученици_за_учебната_2021-2022год

Заповед_план-прием 2021/2022 учебна година

Дневно разписание

Заповед_27-01-2021г

Заповед_22-10-2020г

Заповед 14.09.2020г.

Система_от_мерки_за_работа,_организиране_и_провеждане_на_образователен
процес_в_условията_на_COVID-19_през_учебната_2020-2021_година
в_ПГМЕТ-Троян

––––––––––––––––––––––––––––––

ПРАВИЛА_за_безопасен_интернет

Наръчник за ученици: Правила_за_безопасност_в_мрежата

Наръчник за родители: Готови_ли_сме_за_учебната_година

Към_учениците_на_ПГМЕТ-Троян

Уважаеми_родители

ВАЖНО !!!

––––––––––––––––––––––––––––––-

По инициатива на зам-кмета на община Троян – г-жа Розалина Русенова и на директора на ПГМЕТ – г-жа Радка Бончевска-Атанасова, на 16 януари 2020 год. се проведе среща между ученици, специалност “Социална работа с деца и семейства в риск“, г-жа Мария Милева/учител по теория и практика/ и ръководството на Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства.

Идеята за срещата възникна във връзка с провеждането на учебната и производствената практика на учениците от специалността.

Любезните домакини – г-жа Мария Мировойска – директор на Дневния център, г-жа Мариана Николова – ръководител на проекта и социалните работници: Ивелина Черешарова и Цветелина Кръстева обърнаха специално внимание на нашите ученици и разясниха възможностите за тяхната бъдеща реализация в областта на социалните услуги, които предлага община Троян.

Дневният център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства е изграден по проект на община Троян, като са планирани още социални услуги за жителите на Общината. На срещата г-жа Русенова обърна специално внимание, че грижата за човека е най-важна.

Учениците разгледаха Центъра с огромен интерес и с нетърпение очакват часовете по практика.

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Национална седмица на четенето

Полезно, интересно и забавно, така учениците определиха участието си в дейностите, организирани в Националната седмица на четенето. За любопитните читатели организирахме ревю на любима книга в училищната библиотека. Младите читатели представиха вдъхновяващи ги и поучителни творби. Споделиха свои детски спомени за илюстрации и приказни герои от първите прочетени от тях книги, оставили траен отпечатък в тяхното съзнание.

Вече пораснали, момчетата и момичетата представиха заглавия на съвременни автори. Предпочитани художествени жанрове на тийнейджърите са фентъзи, криминални и приключенски романи.

Сред ученици, учители и служители проведохме анкета “Как четеш?“. Чрез нея бяха разкрити интересни читателски навици, споделени бяха любими автори и заглавия.

Надяваме се, че проведените инициативи ще провокират учениците все по-често да търсят приятелството на книгата.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Резултати от Коледно математическо състезание 2019г.:   КМС 2019

–––––––––––––––––––––––––––––––

8 май – денят на самоуправлението в Професионалната гимназия

Ученици стават учители, макар и в рамките на един работен ден. Директорът – Радка Бончевска-Атанасова сдаде властта на Йордан Ментов от 10 клас; заместник-директорите Милена Иванова и инж. Богдан Койновски – на Христина Грънчарова от 9 клас и Мариян Гадевски от 11 клас.

Позицията на технически секретар бе отнета от Станка Субашка-Колева и дадена на Памела Стоянова от 9 клас. Строгият педагогически съветник – Иван Иванов отстъпи поста си на Памела Мачковска от 9 клас, която още в 8.10 часа трябваше да се справя с първия възникнал казус.

Даниела Кънчевска и Поли Димитрова поеха задълженията на счетоводителите с ентусиазъм. Всеки преподавател се сдоби със заместник – ученик, който преподаде урока и организира учебния час.

Не остана без заместници и помощния персонал. За хигиената на училището се грижиха Радослава Славчева, Христина Петкова и Християна Славчева – 9 клас.

Инициативата се провежда традиционно по повод празника на училището – 8 май и Деня на Европа – 9 май.

Учениците останаха доволни от изпълнените роли. Освен забавлението, те получиха и реална представа за предизвикателствата на професиите в училище.

_________________________________________

Заповед за утвърждаване на държавен план-прием в VIII клас за учебната 2019/2020 г.: Заповед РД-10-177

_________________________________________

Резултати Великденско математическо състезание 2019г.: VMS 2019

_________________________________________

Висока оценка за нашето училище

54-годишната професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Троян бе посетена на 9 април т.г. от Министъра на образованието Красимир Вълчев, придружен от члена на постоянната комисия по образование в НС Станислава Стоянова, заместник областния управител Илиян Тодоров, Началника на РУО Еленко Начев по инициатива на Народния представител инж. Иван Миховски.

Министър Вълчев разгледа училището с интерес и лично се ангажира с осигуряване на средства за ремонт на покрива на училищната сграда и преасфалтиране на двора на училището.

Споделените успехи на учениците, както и високопрофесионалната работа на преподавателите впечатлиха министъра. Голям отзвук предизвикаха и провежданите интердисциплинарни уроци, съобразени с учебните програми. “Това е един от начините да преформатираме системата, да провокираме интереса на учениците. Екипи от Министерството на образованието разработват стратегии точно в тази посока на развитие на обучителния процес“, отбеляза г-н Вълчев. Той подчерта, че професионалното образование е възможност за реализация и в същото време чрез него се отговаря на потребностите на бизнеса и пазара на труда в различни сектори.

Професионалната гимназия първа в община Троян предлага дуална форма на обучение (усвояване на професионални умения чрез работа). За учебната 2019/2020 година специалностите, включени в тази форма са “Мебелно производство“ и “Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“. Отговаряйки на нуждите на бизнеса в града организира прием и в съвременните специалности “Машини и системи с ЦПУ“ и “Електрообзавеждане на транспортна техника“.

Всички ученици, обучаващи се по професии, които са защитени или с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда, както и тези, които са в дуална форма на обучение, получават стипендии съгласно Постановление на Министерски съвет.

_________________________________________

Отново изключително представяне на ученици от Механото в Национално състезание

Младите автомонтьори от отбора на ПГМЕТ – Троян в състав: Христин Гатев, Габриел Димов, Преслав Пелтешки/тримата от 12 а клас/ и Мартин Маринов/от 11 а клас/ с ръководител инж. Милен Радков, участваха заедно с още  8 отбора от сродни училища в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. То се проведе в град Ловеч на 22 и 23 март 2019г. в ПГМЕТ – Ловеч.

След приключване на първия ден, в който се решават тестове по професионална подготовка и листовки, момчетата от Механото в Троян поведоха безапелационно пред всички останали отбори, но след оспорвана конкуренция нашият отбор се класира отборно комплексно в крайното класиране на Второ място /след домакините/.

Мартин Маринов получи сребърен медал и второ място в индивидуалната надпревара за най-добър млад автомонтьор.

Трето място и бронзов медал получи Габриел Димов в състезанието за най-добър млад водач на МПС.

Второ място и сребърен медал за момчетата отборно в състезанието за най-добър млад автомонтьор.

Високите резултати са плод на професионализма, с който преподавателите по специалността Автотранспортна техника в ПГМЕТ подготвят младите техници. Нека поздравим инж.Милен Радков, инж. Мариан Шейтанов, инж. Богдан Койновски, инж. Петър Комитов, както и целия екип висококвалифицирани учители от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Троян.

___________________________________________

Механото в Троян доказва високия си професионализъм за пореден път.

Дванадесетокласникът Христин Гатев – бронзов медалист от престижно национално състезание

На 8 и 9 март 2019г в гр. Горна Оряховица се проведе Националният кръг на състезанието по професии ”Най-добър техник в машиностроенето“. Ежегодно провежданото събитие е своеобразен барометър за качеството на професионалното образование в Република България в съответното направление. До Национален кръг бяха допуснати 68 ученици от 35 професионални гимназии. Ловешка област бе представлявана от учениците Христин Станимиров Гатев от 12а клас и Сабри Мехмед Зюлкяр от 11а клас от Професионалната гимназия по механоелектротехника – Троян.

oznor_soft

cof_soft

Христин Гатев завоюва престижното трето място в индивидуалната надпревара и се окичи с бронзовия медал, отстъпвайки единствено на двамата представители от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В.Ломоносов“ – гр. София.

cof_soft

Поредното достойно представяне на ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника – Троян е отново доказателство за отличната подготовка, която  получават от висококвалифицираните си преподаватели. Основно подготовката на учениците се водеше от инж. Стефка Станчевска. Изказваме благодарности на целия екип от професионалисти на ПГМЕТ – Троян.

__________________________________________________________

На 07.03.2019г. в ПГМЕТ – гр. Троян се състоя обучение на тема „Алтернативни способи за решаване на спорове“. Чрез методиката на неформалното учене, ученици от 9 Б клас бяха запознати с основните понятия в медиацията (peer to peer mediation). Осъществена беше и симулативна активност, с което се показаха иновативни начини за борба със стереотипите и предразсъдъците.

Обучението беше проведено от Никола Живков и Мариета Живкова, медиатори и младежки работници към сдружение “Институт Перспективи“ – гр. Свищов, по покана на Община Троян и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

__________________________________________________________

На 15 февруари Младшите посланици на  Европейския парламент от ПГМЕТ, гр. Троян бяха домакини на поредната изключително полезна и вдъхновяваща среща. Нейни гости бяха г-н Андрей Новаков – Евродепутат и г-н Иван Миховски – Народен Представител. Събитието уважиха и инж. Ваня Събчева – Областен управител, както и г-н Еленко Начев – началник на РУО Ловеч.

Г-н Новаков представи пред учениците пътя, който е извървял, за да стигне до Брюксел, като акцентира върху факта, че и той, като тях, е живял в малко населено място и е учил в Професионална гимназия. Разказа им за настоящите си дейности в Европарламента и сподели за създаването на платформата „Селоводител”, чиято цел е популяризиране и възраждане на българските села. Учениците се въодушевиха и веднага измислиха състезание за включване в платформата и на техните села.

Силно вълнение предизвика  постигнатия успех на последното заседание на Европейския Парламент, а именно увеличаването на парите, отпуснати на България от еврофондовете с 3,4 млрд. лева. Вносител на този законодателен доклад е самият г-н Новаков.

Младшите посланици взеха активно участие в дискусията и зададоха редица въпроси, като например как точно г-н Новаков е решил да се занимава с политика и дали фактът, че е най-младият депутат в Европейския парламент му помага или пречи; какво е мнението му за тероризма и имиграцията и успява ли България да се справи с тези глобални проблеми.

Срещата завърши с усещане за позитивизъм и вяра, че за да бъдат младите хора активни и успешни, те имат нужда от точно това – нагледен пример, как чрез труд и упоритост могат да се покорят дори и най-високите върхове.

–––––––––––––––––––––––

На 17 януари Младшите посланици на Европейския Парламент от ПГМЕТ Троян и техните учители-г-жа Радка Бончевска Атанасова-директор, Пламена Миндевска и Веска Вачкова, посетиха Българския Парламент по покана на Народния представител инж. Иван Миховски.

Те имаха възможност да присъстват на пленарно заседание в момент,в който течеше дебат на тема „Развитие на професионалното образование“. Чуха въпроси на депутати и съответните отговори на министър Красимир Вълчев.

След края на заседанието учениците бяха приети от Народния представител инж. Миховски, който ги срещна с г-н Цветан Цветанов, д-р Даниела Дариткова и г-н Тома Биков. Получи се интересна дискусия по разнообразни теми, като: бъдещата професионална реализация на учениците, завръщането на младите хора от чужбина, положителните насоки в развитието на страната през последните години.

Двама от Младшите посланици- Йордан Ментов от 10а клас и Никола Спасов от 10б клас бяха наградени с енциклопедии лично от инж. Миховски и г-н Цветанов за постигнати отлични резултати в процеса на обучение и издигане престижа на училището, а всички ученици и учители получиха подарък – Юбилеен сборник посветен на историята на Народното събрание на Р. България.

За учениците ще остане незабравим моментът, в който имаха възможност да застанат на трибуната на заседателната зала и дори да ударят парламентарния звънец.

Днешният ден със сигурност ще повлияе положително на бъдещото развитие на учениците и ще допринесе за изграждането им, като отговорни и активни граждани на страната.

–––––––––––––––––––––––

Във връзка с провеждането на „Седмица на професионалните умения в България – 19-25 ноември 2018 г.“, учениците от ПГМЕТ – гр. Троян на 21.11.2018 г.  посетиха  „ЕЛМА 13“ – ООД гр. Троян – група от 10 б и 11 б клас и „Калинел“ – ЕООД – гр. Троян – 10 а и група от 10б клас.

Във фирма Калинел учениците бяха посрещнати от бившия възпитаник на Механото инж. Георги Куцаров, който им представи работата във всички цехове. Интересът беше голям, особено към новите машини – роботи, които автоматизират производството.

Домакин в „ЕЛМА 13“ бе инж. Валерия Ризова. Тя любезно разказа за производствения процес във фирмата и отговори на поставените въпроси на учениците.

Очакваме покани и от други фирми на територията на общината, които да представят пред подрастващите своите дейности и производство.

Ранната професионалната ориентация е ключов фактор към обучаване и възпитаване на компетентни работници и служители за нуждите на производствата в Община Троян.

–––––––––––––––––––––––

Резултати от Великденско математическо състезание – 21 април 2018г.

–––––––––––––––––––––––

Спортни успехи

На 27.03.2018 в град Ловеч се проведе Областния кръг на ученическите спортни игри, които се провеждат ежегодно под патронажа на МОН. В спорта Тенис на маса, Община Троян бе представена от отбора на ПГМЕТ в състав: Ценко Цанов – 10а клас и Валентин Боянов, Тони Андреев и Христо Казашки от 8а клас, които победиха конкуренцията на градско ниво във възрастова група 8-10 клас.

В Ловеч те заеха престижното 3-то място!

Поздравления за учениците и за техните преподаватели Павлин Хитров и Станимир Станев!

–––––––––––––––––––––––

Областен кръг на олимпиада
по техническо чертане
с домакин ПГМЕТ – Троян

На 24.03.2018г. Професионалната гимназия по механоелектротехника – Троян бе домакин на Областния кръг на XXXIV Национална олимпиада по техническо чертане.

Старт на Олимпиадата даде инж. Стефка Стайкова-Станчевска – учител по техническо чертане в ПГМЕТ. На откриването  присъства г-жа Розка Петкова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО-Ловеч.

Участие взеха четирима представители на СУ „В.Левски”-гр. Троян, които се състезаваха в Първа група –  VІІ и VІІІ клас и шестима ученици от ПГМЕТ-Троян – Втора група (IX – XII клас).

Участниците от двете групи работиха по задания, разработени от национална комисия. Учебното съдържание, върху което се подготвят задачите за първа група е от задължителната подготовка на учебния предмет технологии и предприемачество или от задължителната професионална подготовка по учебен предмет техническо чертане. За втора – от задължителната професионална подготовка по учебен предмет техническо чертане.

Двама ученици от Втора група са получили оценка над 5,50 или над 75% от максималния брой точки и се класират за Националния кръг на олимпиадата.

–––––––––––––––––––––––

Изключително представяне на младите автомонтьори
от Механото

Отборът при ПГМЕТ Троян в състав: Ивилин Стойчев, Пламен Найденов, Николай Тонев и Христин Гатев с ръководител инж. Мариан Шейтанов, участваха заедно с още  9 отбора от сродни училища в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. То се проведе в град Плевен на 23 и 24 март 2018г. в ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“.

След оспорвана конкуренция нашият отбор се класира отборно комплексно на Второ място /след домакините/.

Нашите момчета обраха награди във всички категории – Първо място в категория :“Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС.

Ивилин Стойчев получи сребърен медал и второ място в индивидуалната надпревара за най-добър млад автомонтьор.

Трето място и бронзов медал получи Николай Тонев в състезанието за най-добър млад водач на МПС

Високите резултати са плод на професионализма, с който преподавателите от катедрата по автотранспортна техника в ПГМЕТ подготвят младите техници. Нека поздравим инж. Мариан Шейтанов, инж.Милен Радков, инж. Богдан Койновски, инж. Петър Комитов и г-н Йордан Кирилов.

–––––––––––––––––––––––-

Пореден успех за професионалната подготовка, получавана в Професионалната гимназия в Троян!

На 10.03.2018г. в ПГТ „Васил Левски“ – гр. Горна Оряховица се проведе Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“.  От 74 участници от сродни училища в България, нашият ученик Христин Гатев, който е само в 11 клас, зае престижното 10-то място! Другият участник от нашето училище – дванадесетокласничката  Дорис Шварц, зае 49-та позиция.

Отборно ПГМЕТ Троян завоюва 11 място! Това са изключителни постижения за учениците, подготвяни от преподавателя инж.Сефка Станчевка. Поздравления и все по-нагоре!

–––––––––––––––––––––––-

Почит към подвига на героите-освободители

На 7 януари 1878 оръдейните залпове и мощното „ура“ на войниците от отряда на ген. Карцов и съпровождащите ги българи възвестяват освобождението на Троян от османска власт.

 

В тържественото отбелязване на 140-та годишнина от паметното събитие се включиха ученици и учители от ПГМЕТ-Троян. Те изразиха своята признателност към подвига на героите – освободители, полагайки венец пред паметника на ген. Карцов в центъра на града.

–––––––––––––––––––––––-

Програма за изпитните сесии на 10-ти и 11-ти клас – Задочна форма на обучение, 2017-2018 учебна година

Програма за изпитните сесии на учениците от Самостоятелна форма на обучение, 2017-2018 учебна година

ГРАФИК за провеждане на изпитна сесия през месец януари с ученици на самостоятелна форма на обучение за учебната 20172018г.

–––––––––––––––––––––––-

Разписание за безплатен транспорт за деца и ученици в община Троян за
учебната 2017/2018 година

––––––––––––––––––––––––

Наша гордост! Инж. Стефка Стайкова – Станчевска –
носител на наградата „Неофит Рилски“

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България. Отличените са номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Инж. Станчевска получи наградата си лично от г-н Еленко Начев на тържествена церемония по повод 24-ти май.

Екипът на ПГМЕТ поздравява колежката си за високата чест, която й е указана!

Пожелаваме й  здраве и бъдещи успехи в благородната професия!

––––––––––––––––––––––––

В навечерието на 24-ти май РУО Ловеч
връчи ежегодните си награди
за постижения в областта на образованието.

От ПГМЕТ Троян призьорите за 2017г са:

 • Милена Иванова – Заместник -директор на ПГМЕТ;
 • инж. Стефка Стайкова-Станчевска – старши учител;
 • Теодора Дудева – старши учител.

В грамотите е посочена причината за връчването им – за високопрофесионална дейност в системата на средното образование.

„Отбор забавна физика“ при ПГМЕТ – за завоювано престижно място във фестивала „Наука на сцената 6“

Георги Йотов и Ивилин Стойчев  – за призовото им класиране в Националната олимпиада по техническо чертане

––––––––––––––––––––––––

9 май – ден на самоуправлението в ПГМЕТ

Най-чакания ден от учениците е денят на самоуправлението. Ролите на ученици и учители се разменят, макар и в рамките на един работен ден. Радка Бончевска-Атанасова сдаде властта на Христин Гатев от 10а клас, заместник директорите Милена Иванова и инж. Милен Радков – на Васил Спиров и Мариян Църовски от 10а клас.

 

Разбира се и атрактивната позиция на технически секретар бе отнета от Станка Субашка-Колева и дадена на Ани Мирчева от 11в клас.

След сутрешна оперативка новите управленци се обърнаха с послание към всички ученици и дадоха интервю за медиите, което бе излъчвано на живо в ефир.

 

Всеки преподавател се сдоби със заместник-ученик, който преподаде урока и организира часа.

 

По решение на новото ръководство на Механото абитуриентите получиха цветни балони – символ на отлитането им от ученическите скамейки.

 

Прекрасната инициатива се провежда традиционно по повод празника на училището – 8 май и през 2017г съвпадна с Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма.

 

Учениците останаха доволни от ролите, които заеха и споделиха, че учителската професия е голямо предизвикателство.

 

––––––––––––––––––––––––

33 НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ТЕХНИЧЕСКО ЧЕРТАНЕ се проведе в гр. Варна на 21-23 април 2017г.

В изключително оспорваното състезание между най-добрите ученици от цялата страна, възпитаниците на ПГМЕТ-гр.Троян Ивилин Стойчев от 11 Б клас и Георги Йотов от 12 А клас получиха оценки Отличен /5,75/ и Много добър /5,00/. Те бяха единствените, които представиха област Ловеч в националния кръг на Олимпиадата.

  

Поздравления, момчета!

Учителският колектив на ПГМЕТ-Троян ви желае здраве и бъдещи успехи!

Г-жа Радка Бончевска-Атанасова изказва благодарност на инж. Стефка Стайкова-Станчевска – ръководител на проект по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“, която подготви участниците в олимпиадата.

––––––––––––––––––––––––

Учител от Троян представи Ловешка област
на Националната конференция по физика

На 9 април 2017 приключи 45-тата Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема ”Експериментът – основа на образованието по физика“. Тя  протече в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в продължение на три  дни.

Представени бяха доклади в три направления – висше образование, средно образование и младежка сесия. Ловешка област бе представлявана от Старши учител по физика и математика Теодора Дудева от  Професионална гимназия по механоелектротехника град Троян. Тя получи покана за публично изложение по темата „Прилагане на метода на образователната драма в часовете по физика и астрономия, ядро „Светлина“ – 10 клас“.

“Това е една алтернатива на класическите уроци за лабораторна работа, която довее до желан ефект. Най-важният е създаването на група “Забавна физика“ по проект “Твоят час“. Изследванията, описани в доклада ще прераснат в писмена разработка за присъждане на Първа квалификационна степен“ – сподели г-жа Дудева.

Тя благодари на научния си ръководител доц. д-р Нели Димитрова и поздравява своите ученици, които с ентусиазъм участват в театралната постановка “В търсене на истината за светлината“, наградена с второто място на “Наука на сцената“ Севлиево 2016г /между другото образователната драма ще може да се види в съпътстващите мероприятия “Нощ в музея“ през месец май в град Троян/.

––––––––––––––––––––––––

„НЕСТАНДАРТЕН ОТГОВОР НА СТАНДАРТЕН ВЪПРОС“,
или
ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР НА БЪДЕЩА ПРОФЕСИЯ

Професионалната гимназия по механоелектротехника –Троян официално  откри кампанията по приема за учебната 2017 – 2018 г.

Това стана с тържествен коктейл, на който бяха поканени ученици, родители и представители на местния бизнес.

Събитието се състоя на 3-ти април в ресторант „България“.

С „Добре дошли!“ гостите поздрави Радка Бончевска – Атанасова, директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника.

Тя представи специалностите, които ще се предлагат в училището през следващата учебна година.

За пръв път учениците ще имат възможност да се обучават в паралелки „Мехатроника“ и „Моделиер – технолог на облеклото“ – след 8-ми клас и „Социална работа с деца и семейства в риск“ – след 7-ми клас.

Единствена в Ловешка област Професионалната гимназия по механоелектротехника ще предложи и дуално обучение по „Мебелно производство“.

Поради интерес се възобновява и специалността „Икономист индустрия“. Остават и другите утвърдени възможности: „Автотранспортна техника“ и „Електрообзавеждане на транспортната техника“.

В качеството си на бъдещи работодатели на коктейла присъстваха управители и представители на троянски фирми, чиято дейност също беше презентирана, за да могат учениците да се ориентират при избора си на професия.

Представени бяха „Калинел“,  „Миховски Авто“, „Рико Стил“, „Мебел“, „КОПА Хидросистем“, „Алина мебел“, „ЕЛМА 13“, „СИМА“ ЕООД, ЕТ „Иван Денчев-49“ и ЕТ „Мустанг Шейтанови“ .

Настроение създадоха изпълненията на фолклорен клуб „Катерина“ – с. Шипково. Оказа се, че голяма част от танцьорите са бивши или настоящи възпитаници на Професионалната гимназия по механоелектротехника.

Организаторите на събитието, в лицето на ръководството на училището, изказват благодарност за спомоществователството на Марин Радевски, Владимир Младенов и Христо Йовчевски.

Специална покана към ученици и родители за Ден на отворените врати отправиха управителите на:

„КОПА Хидросистем“ – 06.04 (четвъртък) от 14 до 16 часа;

„Рико Стил“ – 21.04 (петък) от 08 до 14 часа;

„Калинел“ – 28.04 (петък) от 08 до 18 часа.

 

––––––––––––––––––––––––

Викторина „100 години Дойранска епопея“

На 30.03.2017г. в Информационно-културен център град Троян се проведе представителна изява на група „Млад краевед“ – проект „ТВОЯТ ЧАС“ с ръководител Веска Вачкова – Старши учител по история и география в Механото.

Учениците от ПГМЕТ-Троян – участници в група по интереси „Млад краевед“ , проведоха викторина, посветена на 100 годишнината от Дойранската епопея.  Достъпът на гостите до залата беше решен по атрактивен начин – “автентичен войник от окопите” искаше парола. Тя, разбира се, беше „Дойран“.

 

Специални гости на събитието бяха г-жа Стоянка  Цанова – Старши експерт по история и география в РУО Ловеч и бившият преподавател в ПГМЕТ Григор Банев, автор на книги свързани с темата.

 

Състезателите формираха три отбора, които се състезаваха  в няколко кръга. В първи кръг представителите на всеки от отборите мериха сили по темата: „Участие на Българската армия в Първата световна война“. Във втори кръг учениците трябваше да покажат знания за бойните действия на 34 пехотен Троянски полк в Първата световна война. Последният – трети кръг бе посветен на паметта за полка.

 

Учениците представиха най-значимите паметници, посветени на загиналите троянци във войните за национално обединение. В оспорваната надпревара първо място зае отбор „Балканци“ : Николай Тонев, Христин Гатев и Тодор Спасов. Техни достойни съперници бяха: Петър Линков, Габриел Димов , Пламен Найденов и Мартин Маринов, Емилиян Янков, Васил Спиров.

 

Отговорите на състезателите оценяваше компетентно жури в състав : г-жа Елеонора Авджиева – директор на МНХЗПИ-Троян и кап. Дочо Николов – офицер от Военно формирование 24 430 – Троян. Освен журирането, двамата обогатиха знанията и общата култура на участниците и гостите по обсъжданата тема.

 

От своя страна кап. Д. Николов връчи на всеки един от участниците книги от поредицата „Род и отечество” , издавана от НД „Традиция” – Регионален клон Априлци-Троян, както и издадената за пръв път „Автобиография” на Райна Княгиня.

 

Наградите на победителите връчи Директорът на ПГМЕТ г-жа Радка-Бончивска Атанасова. Тя благодари на всички участници за положените усилия в подготовката, както и на основния двигател на събитието – г-жа Веска Вачкова.

––––––––––––––––––––––––

Двама ученици от Механото в Троян ще представят област Ловеч на националната олимпиада по Техническо чертане

На 17 март 2017г.в ПГМЕТ  се проведе Училищен кръг на XXXIII олимпиада по техническо чертане.

Участваха 11 ученици, разпределени в две възрастови групи, както следва:

Втора група /според регламента/:

 1. Христин Гатев – 10 А клас;
 2. Преслав Пелтешки – 10 А клас;
 3. Васил Спиров – 10 А клас;
 4. Мариян Църовски – 10 А клас;
 5. Петър Линков -10 А клас;
 6. Габриел Димов – 10 А клас;
 7. Тодор Спасов – 11 А клас;
 8. Николай Тонев – 11 А клас;
 9. Станислав Стефанов – 11А клас
 10. Ивилин Стойчев 11 Б клас;

Трета група:

 1. Георги Йотов -12 А клас.

За Областен кръг необходим брой точки събраха:

 1. Христин Гатев;
 2. Преслав Пелтешки;
 3. Тодор Спасов;
 4. Николай Тонев;
 5. Ивилин Стойчев;
 6. Георги Йотов.

Механото в Троян бе домакин на Областния кръг на олимпиадата по техническо чертане. Той се проведе на 24 март 2017. В него взеха участие класираните ученици от училщния кръг от ПГМЕТ и СУ „Васил Левски“ град Троян.

Учениците от втора група изпълняваха следните задачи:

 1. По даден детайл от натура и измервателни инструменти да се изпълни скица, включваща проекции, размери, грапавост.
 2. По даден чертеж на общия вид да се изработи чертеж на детайл, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавост.

За трета група задачите са:

 1. По даден чертеж на общия вид да се изработи скица на детайл, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавост.
 2. По разработената скица да се изпълни чертеж на главната проекция в програмната среда

Комисията за оценяване на работите от Областния кръг  в състав:

Председател: инж. Розка Петкова – ст.експерт по професионално образование в РУО Ловеч

Членове: инж. Милен Радков зам. Директор по учебно-производствена дейност в ПГМЕТ Троян

Инж. Стефка Стайкова-Станчевска – старши учител теоретично обучение в ПГМЕТ Троян, класираха за Национален кръг:

 1. Ивилин Стойчев;
 2. Георги Йотов.

Националният кръг се организира със съдействието на  Технически университет, Варна. Ще се проведе от 21.04.2017г. до 23.04.2017г. в Професионална техническа гимназия гр. Варна. Да пожелаем успех в националната надпревара!

Директорът на ПГМЕТ Радка Бончевска-Атанасова поздрави участниците за класирането и преподавателката инж. Стефка Стайкова-Станчевска, която има основна заслуга в подготовката им.

––––––––––––––––––––––––

Ученици от ПГМЕТ –Троян – в челната тройка
на национал
ното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

На 17 и 18 март 2017 г. в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – гр. Свищов се проведе регионалният кръг на Национално състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Отборът на ПГМЕТ – Троян в състав: Георги Йотов, Николай Христов, Слави Стойчев и Филип Филипов – всички от 12 А клас завоюва престижното второ място в отборното комплексно класиране. Това се случи след оспорвана борба с домакините и заетите II място в отборно класиране за „Най-добър млад водач на МПС“ и III място в отборно класиране „Най-добър млад автомонтьор“.

 

 

 

 

 

 

В състезанието взеха участие осем отбора. Ръководител на нашия отбор бе
инж. Милен Радков.

Директорът на ПГМЕТ – Радка Бончевска-Атанасова поздрави първенците и изказа благодарност на ръководителя на отбора и на преподавателите по специални дисциплини: инж. Мариан Шейтанов, инж. Богдан Койновски и инж. Петър Комитов.

 

––––––––––––––––––––––––

Достойно представяне на Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“

На 10 и 11 март в гр. Горна Оряховица, в ПТГ „Васил Левски“ се проведе национален кръг на състезанието по професии „Най-добър техник в машиностроенето“. От ПГМЕТ – Троян за участие в този кръг се класираха двама ученици: Георги Йотов Георгиев от 12 А клас и Христин Станимиров Гатев от 10 А клас.

Състезаваха се 90 участници от цялата страна, разпределени в 45 отбора. Те трябваше да решават тест, който съдържаше въпроси от машиностроене, техническа механика, техническо чертане, електротехника и информатика и две приложни задачи.

В крайното индивидуално класиране Георги Йотов зае 6-то място, а Христин Гатев – 17-то.

В отборното класиране отборът на Механото зае пето място.

Водеща роля в подготовката на отбора има инж. Стефка Стайкова-Станчевска, която е и ръководител на проекта „Осигуряване на обучение на талантливи ученици“.

Директорът Радка Бончевска-Атанасова поздрави учениците за достойното представяне и благодари на целия учителски колектив на Механото за качествената им подготовка.

––––––––––––––––––––––––

„Най-добър техник в машиностроенето“

На 03.02.2017г.  в ПГМЕТ-гр.Троян се проведе училищен кръг на състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“. То протече в две части – решаване на тест 20 въпроса и работа върху приложна задача с два компонента. Първият бе щриховане на детайли на приспособление кондуктор и вторият – детайлиране на детайл позиция 1 от сборния чертеж на кондуктор.

Участваха следните ученици:

10 А клас – Васил Спиров, Христин Гатев, Преслав Пелтешки, Габриел Димов, Мариян Църовски и Петър Линков;

11 А клас – Дорис Шварц, Тодор Спасов, Станислав Стоянов и Пламен Найденов

12 А клас – Георги Йотов.

Учениците, които се класират за националния кръг на състезанието, са Христин Гатев и Георги Йотов, съобщи председателя на комисията по оценяването инж. Стефка Стайкова-Станчевска. Той ще  се проведе на 10 и 11.03.2017 г в ПТГ „Васил Левски“ град Горна Оряховица.

Специални поздрави за участниците и най-вече за победителите и за техните учители, които ги подготвят по техническите дисциплини!

––––––––––––––––––––––––

Ученици от ПГМЕТ –Троян – в челната тройка
на национален фестивал по научна драматизация

„В търсене на истината за светлината“ е научната драматизация, с която учениците от група по „Забавна физика“ при ПГМЕТ Троян се класираха на престижното ВТОРО място на шестото издание на фестивала „Наука на сцената 6“.

sevlievo-1
Това е огромен успех, защото фестивалът е едно от най-престижните научни събития. Провежда се на всеки две години.
sevlievo-12

Националният фестивал е продължение на Европейската програма „Science on stage“ и неговата основна цел е да предизвика и повишава интереса на ученици от всички етапи на училищното образование, включително и предучилищно към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера.

sevlievo-2 sevlievo-3

Това се постига чрез непрекъснато повишаване на нивото на образованието по научните дисциплини – физика и астрономия, химия, биология, математика и информатика, с което се повишава и научната грамотност на цялото общество. Целта, която си поставя националният фестивал е подобряване качеството на преподаване на научните дисциплини от учителите. Той дава възможност на учителите да обменят иновативни идеи, образователни методики и опит и ги запознава със съвременните научни постижения.

sevlievo-4 sevlievo-5

Основната цел на програмата Наука на сцената е да повиши нивото на преподаване на естествените науки, което води до едно по-добре научно образовано общество и насочва повече млади хора към кариери в науката, инженерните и технологични дисциплини.
350 начални и гимназиални учители от 27 европейски страни, в това число и България, имаха възможност да представят своите идеи и проекти на щандове, работни семинари, презентации и изпълнения на сцена, свързани с възможността учителите да покажат, че физиката, астрономията, химията, биологията и математиката могат да бъдат интересни и полезни. Условието за това бе те да се представят по достъпен и оригинален начин и да разкривят възможностите и перспективите, които науката предоставя.

sevlievo-8 sevlievo-9

Всички участници във фестивала трябваше да представят по най-атрактивен начин проекти, базирани на изследователски подход при обучението по една от определените от Международния организационен комитет (МОК) теми:

 • Науката и устойчивото развитие на света
 • Въвличаща наука
 • Иновации в обучението по науки
 • Творчество в научното обучение
 • Науката и нейните приложения
 • Международно сътрудничество

В сегашното издание участваха 111 ученици от 31 училища. Ловешка област бе представена само от нашия отбор. Фестивалът се проведе в три дни 28-30.10.

sevlievo-7 sevlievo-6

Отличени бяха общо 9 проекта. Нашият получи адмирации за задълбочените проучвания по проблемите на светлината и оригиналния сценарий. Получихме покана за участие на Националната конференция по въпросите на обучението по Физика и сега очакваме решението на международното жури, което ще отсее 7 измежду 9-те проекта, които ще се представят на международния форум в Дебрецен, Унгария през юни 2017г.
Председател на организационния комитет е проф.Ана Георгиева зам-председател на Съюза на Физиците в България, а почетен председател на журито проф.Иван Лалов /човекът, благодарение на който страната започва да участва в конкурса/. В журито участваха и учени от съюзите на физиците, химиците, на биолозите и на математиците в България.

sevlievo-10

Ние представихме с помощта на машината на времето и нашия пътешественик във времето /Мариян Гадевски от 9а клас/всички учени, допринесли за изграждане теорията за светлината и нейния вълново-корпускулярен дуализъм. Учениците се превъплатиха в Аристотел и Айнщайн /Петър Линков, 10а клас/, Нютон /Васил Спиров, 10а клас/, Хук /Николай Тонев, 11а клас/, Парди и Юнг /Преслав Пелтешки, 10а клас/, Галилей и Хюйгенс /Габриел Димов, 10а клас/, Максуел /Христин Гатев, 10а клас/ и двамата водещи Пламен Найденов и Радостин Кисьов от 11а клас.

sevlievo-13

Специален пратеник на ПГМЕТ Прес бе Тодор Спасов.

Благодаря на:

 • Веска Вачкова – Старши учител по История и география за консултацията по историческата достоверност на материалите;
 • Инж. Марин Радевски за финансовата и логистична подкрепа;
 • Г-жа Радка Бончевска – Директор ПГМЕТ и преподавателите от училището за разбирането и подкрепата;
 • Г-жа Станка Марешка – секретар на Читалище „Наука -1870“ за съдействието по костюми и репетиции;
 • Теодор Лука – за режисьорската намеса;
 • Владимир Киров – художник за декорацията на машината на времето;
 • Г-жа Пламена Сиракова за съдействието по изработване машината на времето.

––––––––––––––––––––––––

ПГМЕТ – Троян в “Национални дни за учене
през целия живот“

Професионалната гимназия по механоелектротехника се представи на престижния форум „Национални дни за учене през целия живот“. Събитието се проведе от 6-ти до 8-ми октомври в Бургас.

Училището бе представлявано от директора Радка Бончевска-Атанасова и от заместник –директора по учебно-производствена дейност инж. Милен Радков.

burgas-1

Програмата на Форума включваше:  Изложение – базар и демонстрации на институции и организации за обучение на възрастни;  Информационен ден за популяризиране на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE); Среща с активни потребители на EPALE; Посещение на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ – демонстрации;  Публична лекция на тема: „Професионалното обучение на възрастни – ключов фактор за устойчивото социално-икономическо развитие“ на Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, както и  дискусия по темата.

burgas-3

ПГМЕТ участва в изложението – базар със свой щанд. На него бяха представени изделия, изработени в часовете по практика по дървообработване и по общометална практика.

burgas-2

По време на форума ПГМЕТ представи дейността си и чрез мултимедийна презентация.

Идеята на форума „Национални дни за учене през целия живот“ е, че ученето не е процес, който приключва с получаването на диплом за средно образование, а е една дълга инвестиция, която съпътства хората през целия им живот.

burgas-4Професионалната гимназия по механоелектротехника – Троян дава именно такива възможности на желаещите да се образоват повече.

Гости на откриването на „Националните дни за учене през целия живот“ бяха заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, заместник-министърът на образованието Красимир Киряков и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

––––––––––––––––––––––––

Откриване на новата учебна година 2016-2017
в ПГМЕТ Троян

„Отново за учебната година
Разкри училището днес врати.
Звъни звънец из цялата родина
в села и градове, навред кънти!“

15-3

Така водещите /Емилия Сиракова – преподавател и ученичката Дорис Шварц/ дадоха старт  на тържественото откриване на учебната година. След издигане на националния флаг от абитуриента Георги Йотов и изнасяне на училищното знаме, директорът Радка Бончевска-Атанасова изнесе приветствено слово. С него тя поздрави всички учители, служители и ученици, както и новоприетите деветокласници, които и през тази година ще се обучават в две пълни паралелки по специалностите: „Автотранспортна техника“ и „Мебелно производство“.

15-5
Много мил поздрав към какичките и батковците отправиха деца от група „Мечо Пух“ към ЦДГ „Осми март“ с учители Светла Ралчева и Мария Кръстевска.

15-1
Абитуриентите поздравиха новоприетите деветокласници с китка здравец и с пожелания за успешен старт.

15-2
От името на родителите приветствие поднесе г-жа Калина Йотова.
Пристигнаха поздравителни адреси от Народния представител Иван Миховски, Областния управител, Кмета на Община Троян и партньори на училището, а гост на тържеството бе инж.Николай Райковски – Началник отдел СИИ Община Троян.
Най-голяма емоция в тържеството внесе участието на танцьорите от клуб за народни танци „Катерина“ с. Шипково с ръководител Катя Крумова.

15-4
Колективът на Механото започва с надежда учебната година и стартира с участие в националните дни за учене през целия живот. Те ще се проведат от 6 до 8 октомври в гр.Бургас и ПГМЕТ ще участва с изложение. Причината – доказани успехи с традиция в обучението на възрастни и последващата им успешна и пълноценна реализация като специалисти.

––––––––––––––––––––––––

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ!

Скъпи ученици от Механото,
Очакваме Ви на 15 септември в 8.30 часа за откриване на учебната година!

––––––––––––––––––––––––

П О К А Н А

Уважаеми родители,
Заповядайте на първата родителска среща за учебната 2016/2017 година.
Кога – понеделник, 19 септември От колко – 17.30 часа
За кого – всички ученици от 9 до 12 класове.
За да бъдете информирани, посетете събитието.

––––––––––––––––––––––––

Професионалната гимназия по механоелектротехника
връчи дипломите за средно образование

На 22 юни с тържествен акт, Директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника г-жа Радка Бончевска-Атанасова връчи дипломите за завършено средно образование и свидетелствата за професионална квалификация на 35 зрелостници.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Официален гост на тържеството бе Кметът на Община Троян г-жа Донка Михайлова. Тя поздрави двамата първенци на випуска Станислав Андреев Мойнов и Павлин Величков Пенков. Връчвайки наградите, тя им пожела да завършат и висшето си образование, където мечтаят, но  да се реализират в родния си град. Обръщението към всички абитуриенти беше да носят Троян в сърцата си.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първенците получиха и паметни плакети от Професионалната гимназия, които им връчи г-жа Бончевска.

Завършилите средно образование са по специалностите „Електрообзавеждане на транспортна техника“ , „Компютърна техника и технологии“ и „Икономика и мениджмънт“ – редовно обучение и по специалността „Производство на мебели“ – задочно обучение.

С пожелание за успешна кандидат-студентска кампания изпратихме поредния 51-ви випуск на Механото.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Очакваме всички осмокласници да повторят пътя на нашите абитуриенти! Очакваме ви!

––––––––––––––––––––––––

До всички майстори на волана!

Заповядайте на състезание по
Майсторско управление на автомобил!

Кога? – на Спасовден – 9 юни (четвъртък) 2016г., 1730ч.

Къде? – В двора на ПГМЕТ Троян.

Кой може да участва? – Всеки притежател на свидетелство за управление на МПС – жени и мъже.

Записване за участие – 0878393434 (инж. Милен Радков) до 16 часа същия ден.

MPS1

––––––––––––––––––––––––

УЧЕНИЦИ ОТ ПГМЕТ-ТРОЯН С НАГРАДАТА НА ДЖОН БРИЗБИ ЗА 2016 ГОДИНА

 • Радостин Христов Лефтеров – ХІІ А клас – за отличен успех, заел Трето място на регионален кръг и четвърто – на финален кръг, на Национално състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.
 • Георги Йотов Георгиев – ХІ А клас – за отличен успех, активна извънкласна дейност, заел призови места в Национален кръг на олимпиада по техническо чертане, в Национален кръг на състезанието “Най-добър техник в машиностроенето“, заел с отбор“Автотранспортна техника“ трето място на Национален кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ и четвърто място индивидуално.
 • Отбор „Автотранспортна техника“ – ХІ А клас – заели Трето място на Национален кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ и второ индивидуално за водач.

13335927_1090971747611608_694446571890718530_n

––––––––––––––––––––––––

Инж. Милен Радков от Механото удостоен с почетното отличие
„Неофит Рилски“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева издаде заповед за удостояване с почетното отличие „Неофит Рилски“ на директори и помощник-директори на училища и детски градини, учители, педагогически съветници и служители в системата на народната просвета.

Старши учителят пo практическо обучение инж. Милен Красимиров Радков от Професионалната гимназия по механоелектротехника град Троян е удостоен с почетното отличие за 2016 година. Той е един от тримата призьори от Ловешка област.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България.

––––––––––––––––––––––––

РИО – Ловеч връчи 11 награди на педагози и ученици от Механото

На тържествена церемония на 19 май в Ловчанското читалище „Наука 1870“ РИО – Ловеч връчиха традиционните си награди по случай 24 май на изявени учители и ученици, класирали се на призови места в национални конкурси и олимпиади.

 • Радка Станкова Бончевска-Атанасова, директор на ПГМЕТ – Троян получи грамота и отличителен плакет за висок професионализъм и отговорност в работата и като директор;

RADA S PLAKET

 • инж. Веселин Христов Дудевски, старши учител по професионална подготовка (и ПДУПД в продължение на 10 години) – за висока професионална подготовка и издигане престижа на училището;
 • инж. Стефка Димитрова Стайкова-Станчевска, старши учител по професионална подготовка – за висока професионална подготовка и класиране на ученици на призови места на национални конкурси и олимпиади;
 • инж. Мариан Илиев Шейтанов, учител по професионална подготовка – за висока професионална подготовка и класиране на ученици на призови места на национални конкурси и олимпиади;
 • Калина Станкова Бончевска-Йотова, старши учител по професионална подготовка – за висока професионална подготовка и класиране на ученици на призови места на национални конкурси и олимпиади.

IMG_20160519_153112

 • Георги Йотов Георгиев, 11а клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка;
 • Филип Росенов Филипов, 11а клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка;
 • Николай Христов Христов, 11а клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка;
 • Слави Станимиров Стойчев, 11а клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка;
 • Ивилин Светлозаров Стойчев, 10б клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка;
 • Илияна Асанова Арифова, 11б клас – за участие и призово класиране на национални състезания и олимпиади по професионална подготовка.

ЧЕСТИТО и нови успехи!

––––––––––––––––––––––––

Механото изпрати  51-ви випуск!

IMG_2625 IMG_2626 IMG_2627 IMG_2629

40 зрелостници завършиха средното си образование: 12а , специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“ с класен ръководител Таня Найденова и 12б, със специалности „Икономика и мениджмънт“ и „Компютърна техника и технологии“ с класен ръководител Калина Йотова. На тържественото събитие , което се проведе в двора на училището в петък на 13 май 2016г, абитуриентите се сбогуваха с учителите си. Директорът Радка Бончевска-Атанасова се обърна към тях с думите „Днес вие затваряте един етап от живота си и поемате предизвикателствата на света. Ще трябва да се доказвате многократно. Бъдете силни и преуспяващи наши възпитаници! Накарайте ни да се гордеем с вас!“.

IMG_2641 IMG_2683

Тя обяви и решението на Педагогическия съвет за тазгодишните призьори на наградите „Джон Бризби“ – Радостин Лефтеров 12а, Георги Йотов 11а и Отборът „Автотранспортна техника“, спечелил 3-то масто на Националния кръг от състезанията по професии. Награда от ПГМЕТ за участие в Национални кръгове на олимпиади и състезания получиха: Радостин Лефтеров, Георги Йотов, Слави стойчев, Ивилин Стойчев, Филип Филипов, Николай Христов, Марио Терзиев и Илиана Арифова.

IMG_2728 IMG_2742

Деца от ЦДГ „8-ми март“ поднесоха музикален поздрав към какичките и батковците, а най-приятната изненада бе поздрава от танцов клуб „Катерина“ – с. Шипково.

IMG_2774 IMG_2807

Абитуриентите поднесоха цветя на учителите си в знак на благодарност за положените усилия през изминалите четири години.

IMG_2664 IMG_2672

Пожелаваме на добър път на всички, завършващи средното си образование!

IMG_2769 IMG_2776

––––––––––––––––––––––––

9 май – Ден на ученическото самоуправление в ПГМЕТ

1 4

Десетокласници управляват Механото! Тодор Спасов пое ключа на училището от Радка Бончевска-Атанасова и стана Директор, Борислава Райкова зае поста на пом-директор Милена Иванова, Анна Мирчева взе функциите на инж. Веселин Дудевски, а атрактивния пост на секретар  на Механото се падна на Дорис Шварц.

3 5

Те назначиха заместници на всички учители и смяната на ролите стана факт.

6 7

Георги Йотов – заместник кмет за един ден осъществи контрол с усмивка на дейността на училището (снимките за спомен бяха задължителни).

8 9

В 13.30ч. ръководството проведе тържествен педагогически съвет, на който отчете свършената работа.

Размяната на ролите позволи на учениците да оценят трудностите на учителската професия, а на учителите – да погледнат с други очи на възпитаниците си.

____________________________________________________________

“Родител – отличник“ – това е новата титла , учредена в Професионалната гимназия по механоелектротехника град Троян. На 10 февруари на тържествен акт в учителската стая , Директорът Радка Бончевска-Атанасова връчи благодарствени писма на родителите на отличните ученици за първи учебен срок на учебната 2015/2016г. „Щастливи сме, заедно с колегите ми, да споделим този радостен момент с вас, уважаеми родители. Успехите на вашите деца в голяма степен са плод и на вашата подкрепа“ – това е част от обръщението на Директорa към родителите.
Поздравления за тези родители! Нека бъдат пример!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Механото се гордее с отличните си ученици – техните успехи са както по общообразователна подготовка, така и от специалните предмети по съответните професии. Техният труд ще бъде възнаграден с ежемесечни стипендии, които ще се получават до края на учебната година.