Създаване на визитна картичка

Задача: Създайте циркулярно писмо – етикет на визитна картичка

  • Създайте основен документ в програмата MS Word, сходен с показания на фиг. 1, като от падащото меню Start Mail Mergе на панела Start Mail Merge  изберете командата Label (етикет). Отваря се диалогов прозорец Label Options (фиг. 2). Щракнете върху бутона New Label, за да създадете нов шаблон и в диалогов прозорец Label Details (фиг. 3) задайте настройки по ваш избор – разлер на горното (Top margin) и страночно (Slide margin) поле, височина (Label height) и широчина (Label width) на етикета, брой на етикетите по хоризонтала (Number across) и вертикала (Number down). Шаблонът съдържа определен брой от етикети, разделени с помоща на таблица в брой редове и колони.
  • Създайте документ с данни в програмата MS Excel, съдържащ десет записа с данни за името на лицето, длъжност, населено място, адрес, телефон, имейл (фиг. 4).
  • В основния документ изберете командата Use an exiting list от падащото меню Select Recipients на панела Start Mail Merge и селектирайте таблицата с данни, която създадохте в програмата MS Excel.
  • Добавете в основния документ полета за извеждане на информацията от файла с данни (фиг. 5)

След добавянето на полета се оформа първият еткет, разположен на първата клетка от первия ред на създадената таблица с етикети. За да обновите създаденото съдържание и оформление на първия еткет и на останалите етикети, щракнете върху бутона Update  Labels от страницата Mailings.

Информацията от всеки запис от файла с данни ще се попълни в отделните клетки от таблицата в рамките на една страница от текстовия документ.

Нова страница ще бъде създадена, в случай че броят на записите от файла с данни е по-голям от броя на етикетите, разположени в рамките на една страница от текстовия документ.

  • Форматирайте обединения документ по сходен на показания на фиг. 6 начин, като вмъкнете изображения от папката на urok 6.
  • Съхранете пет индивидуални документа и ги форматирайте по свой избор.

 

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.