ПРОЕКТ „БАЩИНО ОГНИЩЕ“

ПРОЕКТ „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ – ПЪРВИ ЕТАП

Първият етап от проекта „Бащино огнище“– екология, творчество, приятелство”, се състоя на 24, 25 и 26.11.2007г. по маршрут София – Трявна – Боженци – Елена – София.
Работата по проекта започна след пристигането в гр. Трявна по установения маршрут, беше направена туристическа обиколка на града и посетени:

1. В Даскаловата къща учениците се запознаха с историята и бита на възрожденците на гр.Трявна и развитието на занаятите- видове резбарство. Разгледаха двата прочути резбовани тавани на най-добрите тревненски резбари.
Направиха фотографии на възрожденски носии.
2. В Старото школо учениците се докоснаха до историята на най-старото тревненско училище. В същата сграда разгледаха и уникална художествена изложба на съвременните художници Димитър и Никола Казакови.
3. Посетиха и църквата „Св. Архангел Михаил“ – най-старата църква в града. Учениците рзгледаха и се запознаха с тънкостите на иконописта от видяната изложба на автентични икони, съхранявани в същата църква. В центъра на стария град Трявна учениците посетиха и уникални резбарски ателиета, където наблюдаваха самия творчески процес в занаятчийството, направиха пленарно рисуване на старите къщи на площада и старата часовникова кула в града.
4. Посетиха единствения по рода си музей на африканското и азиатско изкуство, поместен в реставрираната сграда на старата градска баня.
5. Етнографското селище Боженци бе свързано с кратка обиколка и запознаване на учениците с географската област и нейните особености, както и пленерно рисуване на автентичната архитектура.
6. Направена бе и туристическа обиколка на гр.Елена. Посетен и разгледан бе музея на Възрожденското изкуство и известната в областта първа Даскалоливница /направа на даскали/, основана от Иван Момчилов.

БАЩИНО ОГНИЩЕ – ВТОРИ ЕТАП

Вторият етап на извършените дейности – „Бащино огнище“ от проекта „Природни ателиета – екология, творчество, приятелство“, се състоя на 30.05; 31.05 и 01.06.2008г. по маршрута София-Троян-Габрово-Ловеч-София. Работата по проекта започна след пристигането в гр. Троян по установения маршрут, беше направена туристическа обиколка на града и посетени:
1. Музея на троянската керамика, където учениците се запознаха с историята и традициите при изработването на троянската керамика. след това учениците посетиха и разгледаха художествената галерия на града, в която се съхраняват творбите на изтъкнати троянски майстори.
2. Посещение и разглеждане на Троянския манастир. Провеждане на пленер по рисуване в манастира.

3. Разглеждане на гр.Габрово. Учениците посетиха музея на хумора и сатирата в града, където научиха много за бита и нравите на старите габровци. Особено впечатлени бяха от посещението на историческия музей на града. От богатата музейна експозиция /около 960 експоната/, учениците се запознаха подробно с историята на гр. Габрово, обичаите, традициите и развитието на занаятите.

4. Посещението на етнографския комплекс Етъра бе свързано с кратка обиколка и запознаване на учениците с географската област и нейните особености, като и с характера на възрожденската архитектура. Посетиха и разгледаха автентични занаятчийски ателиета по резбарство, кожухарство, керамика, златарство и др. обиколката завърши с пленерно рисуване на автентичната архитектура.

5. Посещение на гр.Ловеч – старата частр на града кв. Вароша и покрития мост на р. Осъм.
Направиха се много фотографии на етнографската сбирка в музея Възрожденското изкуство, както и музея на В. Левски.