24 май – Ден на славянската писменост и култура и на българската азбука

На 24 май цяла България чества Деня на словото, Деня на буквите, Деня на духовността. Всички знаем, че този празник започва, когато Найден Геров и група млади български ентусиасти в Пловдив през 1851 г. на 11 май , в деня на светите братя и равноапостоли Кирил и Методий, започват да честват Деня на славянската писменост.
Хубавото е , че и днес повече от век и половина по –късно ние , учениците от ОУ „Христо Смирненски”- с. Житница, сме се събрали заедно, за да отдадем дължимото на историята и традицията, които ни обединяват. 24 май е ден, които ни съединява с поколение българи , които и в дни на народен възход ,и в дни на робство и страдания са отстоявали нашия език, нашата култура, нашата идентичност.
24 май е свят празник! Символ на духовното начало! Празникът на светите братя е и празник на нашите учители, без които нямаше да ги има и буквите, и книгата , и знанието. Празнуваме деня на славянските първоучители Св. Кирил и Св. Методий.
След официалната част учениците участваха в секции по интереси и показаха своя талант, умение и изобретателност.

Занимания по интереси

На 23.04.2019 г. театрално студио „Да съхраним българския фолклор“ пресъздаде постановката „Великден“. Учениците ни въведоха във фолклорните обичаи и традиции на най – светлите пролетни празници – Лазаровден , Цветница и Великден. Те създадоха чудесно слънчево настроение и с подбраните песни от различни краища за тези празници.

3 март – Ден на Освобождението на България

Учениците от нашето училище изнесоха прочувствен спектакъл „Урок по родолюбие“ във връзка с 3 март / Ден на Освобождението на България от османско робство. Те ни върнаха назад във времето на църковни, просветни и национални борби за освобождение на родината , рецитираха незабравими стихове от Вазов, Ботев, Каравелов.

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

 

27 февруари – „Ден на розовата фланелка“

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно.Затова нашето училище ще се включи и тази година в подкрепа на кампанията. Нека всички се присъединим! В сряда, последният ден на февруари, да се облечем в розово,като с това ще заявим нашата позиция –ТОРМОЗЪТ СПИРА ДО ТУК!
Ако нямате розова фланелка, закачете розова панделка
А тези ученици, които тормозят, нека се замислят поне веднъж за последствията.
Да спрем тормоза!
Да бъдем толерантни към различните!
Да бъдем съпричастни към околните!

146 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата

19 февруари 1873 година – велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най – всеотдайните си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.
Един от най – светлите образи стана БЕЗСМЪРТЕН!

Децата от нашето училище сътвориха един незабравим рецитал – урок по родолюбие , посветен на живота, делото, завета и смъртта на Апостола на свободата – Васил Левски.