3 март – Ден на Освобождението на България

Учениците от нашето училище изнесоха прочувствен спектакъл „Урок по родолюбие“ във връзка с 3 март / Ден на Освобождението на България от османско робство. Те ни върнаха назад във времето на църковни, просветни и национални борби за освобождение на родината , рецитираха незабравими стихове от Вазов, Ботев, Каравелов.

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

 

27 февруари – „Ден на розовата фланелка“

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно.Затова нашето училище ще се включи и тази година в подкрепа на кампанията. Нека всички се присъединим! В сряда, последният ден на февруари, да се облечем в розово,като с това ще заявим нашата позиция –ТОРМОЗЪТ СПИРА ДО ТУК!
Ако нямате розова фланелка, закачете розова панделка
А тези ученици, които тормозят, нека се замислят поне веднъж за последствията.
Да спрем тормоза!
Да бъдем толерантни към различните!
Да бъдем съпричастни към околните!

146 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата

19 февруари 1873 година – велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най – всеотдайните си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.
Един от най – светлите образи стана БЕЗСМЪРТЕН!

Децата от нашето училище сътвориха един незабравим рецитал – урок по родолюбие , посветен на живота, делото, завета и смъртта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Ден на ръкописното писане в ОУ „Христо Смирненски“ , с. Житница

На 21.01.2019 година в училището се проведе Деня на ръкописното писане. Децата от първи до четвърти клас представиха свои свои творби, защото писането на ръка е най – важното нещо, което трябва да бъде научено в училище. Писането на ръка подобрява мозъка – това тлърдят редица изследвания. Като гледаш филми със субтитри – по – бързо се учиш да говориш и да четеш.

 

 

Доказано е , че писането на ръка помага при лечение на деца, страдащи от дислекция, защото курсивите са по – разбираеми за тях.

Бележките , написани на ръка, винаги са по – ефективни от един безличен имейл. Единственият спор е дали децата да пишат ръкописно , или с печатни букви.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Учениците от ОУ „Христо Смирненски“, с. Житница, общ. Калояново, обл. Пловдив отбелязаха с прекрасно тържество и песни Деня на народните будители първи ноември.

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни.
Сред имената на най-почитаните народни будители са: Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

Детско творчество „Съчинявам и творя…“

Днес приключи Националната седмица на четенето. Ученици от пети и шести клас сътвориха прекрасни вълшебни приказки, прочетоха свои стихчета. А най- малките ученици върнаха прочетените книжки на своите съученици. С това завърши една седмица, изпълнена с емоции, смях, писане, четене, рецитиране, съчиняване и рисуване.

 

Маратон на четенето

В прекрасна атмосфера премина и четвъртият ден от Националната седмица на четенето. Публични личности и родители дойдоха да прочетат на нашите ученици любими свои стихове, приказки , притчи и мисли. Сред тях бяха отец Борис – свещеник в селото и г-жа Петя Георгиева – родител на ученичка от училището.

Г-жа Н. Петрова – директор в училището поздрави всички гости , родители , учители и прочете своя любим детски разказ. Тя призова учениците  четенето да се превърне не в задължение , а в приятно занимание , защото то подобрява знанията , събужда креативността и увеличава любопитството.