24 май – Ден на славянската писменост и култура и на българската азбука

На 24 май цяла България чества Деня на словото, Деня на буквите, Деня на духовността. Всички знаем, че този празник започва, когато Найден Геров и група млади български ентусиасти в Пловдив през 1851 г. на 11 май , в деня на светите братя и равноапостоли Кирил и Методий, започват да честват Деня на славянската писменост.
Хубавото е , че и днес повече от век и половина по –късно ние , учениците от ОУ „Христо Смирненски”- с. Житница, сме се събрали заедно, за да отдадем дължимото на историята и традицията, които ни обединяват. 24 май е ден, които ни съединява с поколение българи , които и в дни на народен възход ,и в дни на робство и страдания са отстоявали нашия език, нашата култура, нашата идентичност.
24 май е свят празник! Символ на духовното начало! Празникът на светите братя е и празник на нашите учители, без които нямаше да ги има и буквите, и книгата , и знанието. Празнуваме деня на славянските първоучители Св. Кирил и Св. Методий.
След официалната част учениците участваха в секции по интереси и показаха своя талант, умение и изобретателност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.