Ако обичаш да тормозиш другите

Основният въпрос, на който трябва да си отговориш е – защо го правя? Би ли искал и с теб да се държат по този начин и как би се почувствал?

Ние можем само да ти покажем основните последствия за теб в бъдеще, ако не се научиш да контролираш агресивното си поведение и не развиеш в себе си способност за състрадание и съчувствие.

  • Агресивното поведение става основен начин на общуване с околните и се утвърждава с напредване на възрастта. С годините тормозещите деца откриват, че това е начинът да си извоюват „уважението“ на другите деца. Те не развиват умения за приобщаване към другите по мирен, дружелюбен начин. От това голяма част от тях остават несоциализирани и стесняват възможните си контакти само до себеподобни.
  • 25% от децата, упражнявали тормоз над връстници в училище, до 30годишна възраст вече имат досие в полицията. Тези деца смятат, че с агресивно поведение си спечелват уважението на околните. Истината е, че това не е уважение, а страх. И тъй като връстниците им се страхуват от тях, започват да ги избягват. Така, постепенно тормозещите се озовават в различна приятелска среда, на младежи с антисоциално поведение, които павират по-нататъшния им път към престъпния свят.
  • Децата, упражняващи тормоз, не са любимци на учителите заради честите проблеми, които създават. Съвсем логично спада успехът и се понижава мотивацията за учене. С напредването на възрастта все по-малко учители са склонни да проявяват към тях търпимост, тъй като тези деца в поведението си се противопоставят на реда и на учителите. Най-често са етикетирани като „хулигани“ или „гамени“, което води до отношение към тях като към безперспективни младежи, с които не си заслужава да си късат нервите.
  • Като пораснали вече хора те имат достъп до понископлатена работа. Отпадналите от училище и младежите с нисък образователен ценз са сред безработните или работещите за ниско месечно възнаграждение. Крачката към престъпния свят, обещаващ по-високи доходи, става доста лесна.
  • Не успяват да създадат трайни и здрави интимни връзки. Така, както не успяват да създадат приятелства с хора, които са дружелюбни и не общуват агресивно, така не успяват да задържат за дълго стабилни и любящи партньори в живота.
  • Ако станат родители, вероятността да злоупотребяват с децата си е много висока.

Може би смятате, че времената са жестоки и в живота ще успеят тъкмо агресивните? Попитайте родителите си каква беше съдбата на т.нар. „мутри“ и криминалните им босове, малцина от които надхвърлиха 40 години живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *