Твоят час – 2016/2017 учебна година

ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“

Приключи проекта „Твоят час“ за учебната 2016/2017 година.

Под умелото ръководство на учителите от СУ „Св. Климент Охридски“ учениците работиха усърдно и с желание обогатиха знанията си и се представиха отлично на публичните изяви.

Математиката – интересна и полезна

Цел на проекта: Чрез поставени задачи за проучване учениците да се убедят, че математиката не е ненужна, суха и абстрактна наука, а е свързана с практическата дейност на човека, открива и описва природни закономерности, разширява перспективата за по-лек, по-богат и по-красив живот, учи човека да се забавлява стойностно.

Участваха всички ученици от групата. След разглеждане на събраните материали се оформи и начина на провеждане и се изработи сценария. Чрез сценки, филми, състезания между отбора и публиката, презентации и съобщения в актовата зала на училището учениците представиха събраната информация за:
– история на възникване и развитието на математиката;
– великите математици – постиженията и посланията им за бъдещите поколения;
– числата на Фибоначи, златното сечение и красотата в природата и човешките творения;
– математиците се забавляват чрез: състезания с логически задачи с награди от природата, начини за бързо смятане, математически фокуси;
– математиците се шегуват, представени със сценки;
– филм за красотата в природата и математиката, песен за математиката;
Присъстваха ученици от различни класове, родители, съдействали на децата в събирателската дейност, учители, колеги, директора и помощник директора на училището. Специални гости бяха кмета на селото, общински съветник. Поканена беше и Медия+, но екипът не можа да се отзове.
Направеното обогати съзнания и дух в подрастващите и най-вече участниците, които поднасяйки цветя и благодарност към родителя за това, че се чувстват успели в работата си и заявиха желание за участие в бъдеща работа по математика. Това беше най-важният, отличаващ се от всичко друго акцент от публичната изява.

Зимни празници и обичаи

Целта на събитието е да се представят пред публиката основните традиции и обичаи, свързани със зимните празници в родното ни село Зверино.
Предварително учениците са събрали материали за празнуването, чрез посещения и разговори с по-стари жители от селото.

Учениците съставиха сценарии за празника като използваха събраната информация чрез сценка за Игнажден, Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Те пресъздадоха обичаите за тях в традиционна обстановка и облекло. Коледари и сурвакари поднесоха своята благословия за здраве и берекет. Родителите приготвиха ястия характерни за традиционната трапеза. Гости на проявата бяха кметовете на село Зверино, Оселна, Игнатица и Очин дол, общинските съветници Огнян Петров и Наталия Иванова. Събитието беше заснето от фотографа Борис Кръстев и отразено по местната кабелна телевизия и в социалната мрежа фейсбук.

Web дизайн – представяне на общ проект

Цел – Целта на изявата е да се представят натрупаните знания и умения на учениците от групата по създаването на уеб страници и уеб дизайн, като популяризират работата и постиженията на училището през годините от създаването му до днес.

Проекта съдържа снимки на училището, история на училището, кратка страница с информация за ръководството на училището, страница за актуални новини и събития, както и информационна страница за контакти.

За целта беше създаден уеб сайт на училището, който беше качен на безплатен хостинг. По време на публичната изява, която се проведе в един от компютърните кабинети на училището учениците представиха своите знания и умения пред родители и гости на събитието като направиха кратка демонстрация на сайта на училището, представиха и кратка презентация как се създава уеб сайт с технологиите HTML, CSS, както и начина за публикуване на сайт на безплатен хостинг. Учениците демонстрираха и писане на код с познатите технологии.
С горепосочените умения учениците могат да създават сами уебсайтове, както и да допълват и изменят информацията в създадения сайт на училището.
Гости на събитието бяха кмета на Зверино, Наталия Иванова – общински съветник от град Мездра, родители, колеги и ръководството на училището.
Присъстващите и учениците останаха доволни от постигнатите резултати.