RS models

бивш quattro GmbH), частното дъщерно дружество на AUDI AG, създава още по-висококачествени версии, известни със своите знаци „RS“. Инициалите „RS“ са взети от немски: RennSport – буквално преведено като „състезателен спорт“. Характеристиките и цената на тези автомобили се приравняват към автомобилите, принадлежащи към класа суперавтомобили [9].

RS е най-високото ниво на Audi на най-високо ниво, разположено над нивото на спецификацията „S“ („Спорт“) на регулярния модел на Audi. Всички автомобили „RS“ са пионер в някои от най-новите и най-съвременни технологии и инженерни умения на Audi, поради което „RS“ автомобилите могат да бъдат описани от кого? Като „превозни средства с ореол“. Автомобилите Audi RS са едни от най-мощните автомобили, предлагани някога от Audi, както и от R8. Ауди RS 6 (5.0 TFSI quattro), например, е по-мощен от физически по-големия Audi S8 (5.2 FSI quattro) [5] Въпреки това, Audi S8 2012 – 2015 споделя същия двигател като Audi RS 6 и Audi RS7, макар и в по-ниско състояние, докато за моделите от 2016 до 2017 година Audi S8 plus има подобрен двигател със същата мощност като по-малките RS 6 и RS7. [10]

Предлаганите за ограничен период от време и само на определени пазари, на ограничен модел, тези модели „RS“ (и „S“) [11] са изцяло проектирани, разработени и произведени от собствената частна дъщерна фирма на Audi AG, Audi Sport GmbH, в своята фабрика Neckarsulm. [12]

За разлика от моделите на Audi S, чиито интериори са добре обзаведени, за да запазят усещането за спортен лукс, интериорът на моделите на Audi RS често е спартански, тъй като акцентът е повече върху постиженията на пистата от лукса. През 2008 г. Audi RS 4, продаван в Европа, имаше леки предни седалки в състезателни стил и ролетни прозорци за задните врати, макар че неговият колега, продаван в САЩ, разполага с луксозно регулируеми предни седалки и електрически прозорци за всички врати [2].

Моделите на Audi RS се смятат за директни конкуренти на модели с подобна големина на хардкор от BMW M и Mercedes-AMG, докато моделите Audi S (от 2010 г.) са позиционирани повече като подобрения на двигателя. Като например моделът за 2012 година, Audi RS 5 се състезава директно с BMW M3, M4 [13], а Audi S5 се конкурира с BMW 335i, докато Audi RS 6 се конкурира с BMW M5, а Audi S6 се конкурира с BMW 550i. Обаче Audi RS 6 (C6) никога не е бил изнасян за Съединените щати заради емисионните норми, оставяйки Audi S6 (C6) като най-доброто изпълнение да се конкурира с BMW M5 (E60) на този пазар [3].

Имаше само един RS модел в производството наведнъж, но наскоро Audi преработи политиката си и реши да направи повече от един RS модел наведнъж, твърдейки, че „клиентите го искат, а защо не ги дават“. Моделите RS обаче не са налични на всички пазари; например северноамериканския пазар разполага само с RS7, а не с RS6 Avant.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *