Урок по родолюбие

В навечерието на една от най-тъжните дати в историята на България – обесването на Васил Левски, учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне се потопиха в атмосферата на  героичните и паметни години на Българското Възраждане.

Режисьорът и актьор Искрен Красимиров от „Незабравимата България” представи своя проект „Урок по родолюбие“. С нескрит интерес учениците посрещнаха своя атрактивен гост, облечен в униформата на войводата Христо Ботев. Най-голямо впечатление направи представянето на г-н Красимиров като правнук на участник в  Ботевата чета.

Учениците с вълнение и интерес изгледаха авторския му филм, разказващ за най-славните моменти от историята на България. „Присъстваха“ на написването на „История славянобългарская” от Паисий Хилендарски, на ушиването на знамето от Райна Княгиня, на пукването на първата пушка при избухване на Априлското въстание. Истинско оживление настана при появата на кадрите, посветени на апостолската дейност на Васил Левски. С нестихващ ентусиазъм децата се надпреварваха да покажат знанията си за Апостола на свободата, като не пропуснаха да изразят възхищението си от неговия подвиг и с песен. Г-н Красимиров подсили въздействието на филма чрез вълнуващо изпълнение на  стихове, посветени на героите.  И като един истински апостол предостави книжката със стихове като дар за училището.

Той успя да накара развълнуваните си зрители да се почувстват истински юнаци, като им показа слизането на Ботевите четници на козлодуйския бряг, целуването на родната земя и клетвата им пред знамето на четата. Със силата на своето слово и възрожденски дух г-н Красимиров запали искрата на родолюбието у всички присъстващи. Благодарните родолюбци възнаградиха своя гост с бурни ръкопляскания, възгласи „Да живее България!“ и мощно „Ура!“. Мил спомен ще останат и снимките, направени на изпроводяк.

За учениците от ОУ „Христо Ботев” с.Пирне този едночасов „Урок по родолюбие“ се превърна в незабравимо преживяване. Всеки от тях скъта в сърцето си частица от славното минало на своя героичен народ и ще запомни думите на батко Искрен  „Бъдете българи! Трудете се и работете за Родината ни, останете тук, и обичайте България!”        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *