„Български архитектурни паметници в макети“

За първа година четирима петокласници от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне участваха със свои проекти в Осмия национален ученически конкурс „Български архитектурни паметници в макети“, посветен на националния празник на България 3-ти март и организиран от Министерството на образованието и науката и ОДК гр.Варна.


В продължение на месец учениците работиха върху своите макети на възрожденски къщи, като в работата си се придържаха максимално към външния вид на архитектурните паметници.
В конкурса участваха 61 творби от различни населени места в страната – Варна, Русе, Велико Търново, Монтана, Пловдив, Плевен, Шумен, Панагюрище, Велики Преслав, Разград, Видин, Провадия, Силистра, Бургас и др.
Упоритият труд на учениците от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне бе възнаграден. Два от макетите получиха най-високи оценки и заеха призовите места във възрастова група 4 – 5 клас: първо място за Анелия Тодорова, изработила макет на къщата-музей „Георги Бенковски” в гр.Копривщица и второ място за Павел Унаров, представил се с макет на къща-музей „Чудомир” в с.Турия.


На тържествена церемония, състояла се на 2 март в Младежки дом – Варна, пирненските ученици получиха своите награди – медали, плакети и дипломи. Председателят на журито инж.Севдана Таушанова лично връчи отличията и пожела на участниците да не забравят героичното минало на своя народ, да пазят славната история на България и да продължат да работят за популяризиране на историческите забележителности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *