Празник на местната общност „Пътят на общността“

Учениците от ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне участваха в Първия Двудневен празник на местната общност под надслов „Пътят на общността“, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група“ – Айтос и осъществен с подкрепата на Община Айтос.

Семейство и училище, заедно творим чудеса

 

Коледа идва, стават чудеса…
  Скъпи родители, с Вашето активно участие, помощ и подкрепа ще допринесем за това, чрез организирането на Коледен благотворителен базар да сбъднем нечие чудо !
  Заповядайте на информационната среща на тема „Коледен благотворителен базар“, където ще обсъдим всичко около организацията на този така чакан от децата ден.
  Датата е 05.12. 2022 г. ,часът -16.30, мястото ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне

Третата неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Преживяването на пътно-транспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайни следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голям брой от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи, е огромна, загубата и мъката на близките – неутешима.Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране, на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите непреодолими последици.
На 18 ноември 2022 година бе осъществено съвместно мероприятие на учениците от ученическия съвет и комисията по БДП в училище. Учениците изгледаха презентация посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, а също бяха запознати с правилата за движение по пътищата и дискутираха ролята на всички участници в движението и бяха разграничени най-опасните ситуации на пътя, както и възможностите те да бъдат избягвани. Децата подредиха изложба по темата и изработиха постери.
Ученици и учители, поставиха цветя на пешеходните пътеки пред училището, за да почетат паметта на без време загиналите по пътищата и да изкажат съболезнования на техните близки, да споделят мъката на хората породена от неразумното поведение.

Ден на толерантността в ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Именно на 16 ноември 1995 година, държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията.
Кампанията е традиционна в ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне и тази година отново беше организирана по решение на Ученическия съвет и г-жа Ирина Богданова – педагогически съветник. Всички ученици и учители присъстваха в „Час по толерантност“, в който членовете на Ученическия съвет представиха презентация по темата. Всички класове активно се включиха с изработени табла и постери с послания .
Ученици и учители се обединиха около тезата, че толерантност – това е състрадание, милосърдие, приятелство, добродушие, уважение и търпение. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива, защото активната толерантност започва у всеки от нас, всеки ден.

 

 

Награди от Националния конкурс „С мисъл за бъдещето“

Учениците от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне – Даниела Николаева Петрова, Елиф Лютви Рамадан, Севил Руфад Мустафа, Хаккъ Садула Ферад, Даниел Величков Маринов и Атанас Тенев получиха грамоти за участието си в националния конкурс „С мисъл за бъдещето“, организиран от СУ „Д- р Петър Берон“ гр. Свиленград по повод 100- годишнината си.
Целта на конкурса е да стимулира творческата изява и потенциала на учениците, търсещи и откриващи непреходните човешки ценности, да подтикне развитието на детското въображение, да възпита в дух на хуманност, патриотизъм и гражданско отношение. Националният конкурс „С мисъл за бъдещето“ дава сериозен подиум за разгръщане творческия потенциал на младите таланти.

 

Награди от Национален конкурс „Есента в миниатюри“

Награди от Национален конкурс „Есента в миниатюри“
Учениците от ОУ “Христо Ботев” с.Пирне участваха в Националния конкурс “Есента в миниатюри”, организиран от Народно читалище „Пробуда 1880 г.“гр. Бургас. Конкурсът бе в няколко направления- изобразително изкуство, приложно изкуство и литература.
Сред творбите на 1173-ма участници, творбата на Еге Ервин Юзеир – ученик от 6. клас бе класирана на ВТОРО МЯСТО. Всички останали участници получиха поощрителни награди.
Поздравления, деца!

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

На 14.11.2022 г. в ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне отбелязахме Световния ден за борба с диабета. Международният символ на този ден е синята панделка. Тя символизира съпричастността към болните от диабет по света и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Учениците от Ученическия съвет, класните ръководители от начален етап изработиха сини панделки и ги раздадоха на всички ученици и учители в училището. Госпожа Ширин Реджеб – учител по Биология и ЗО, заедно със седмокланиците бяха подготвили презентация по темата. Инициативата целеше да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността, относно заболяването и възможностите за превенция.

1-ви ноември – Ден на народните будители

1-ви ноември – Ден на народните будители

„Кой събуждал умовете,
бранел българското слово,
та като вълшебно цвете
то да разцъфти отново?

Знам книжовниците стари
силите си не пестили –
с книги, вестници, буквари
българския дух крепили.

Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни
българинът китка свива.“

Честит празник!

Гости по програма „Еразъм +“

На 25 октомври 2022 г., на учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне гостуваха учители от 3 европейски държави – Италия, Полша и Гърция. Срещата се реализира по проект на СУ „Н.Й.Вапцаров“ гр.Айтос „Creating inclusive learning environment for students with special needs“ по Програма „Еразъм+“ на ЕС.