Петокласничката Елиф Рамадан с отличие от Десетия национален ученически конкурс „Български архитектурни паметници в макети“, Варна, 2021 година

Петокласничката от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне Елиф Лютви Рамадан участва със свой проект в Десетия национален  ученически конкурс „Български  архитектурни паметници в макети, 2021“, посветен на националния празник на България 3-ти март и организиран от Министерството на образованието и науката и Центъра за подкрепа на личностното развитие – гр.Варна. Тази година темата на конкурса бе „Архитектурни паметници по българското Черноморие“.

В продължение на месец Елиф работи върху своя макет на Вятърната мелница в Несебър – емблематичен символ на града, като в работата си се придържаше максимално към автентичния вид на архитектурния паметник.

В конкурса участваха 45 творби на ученици от различни населени места в страната. Макетът на Елиф завоюва второ място, а за своето великолепно творение нашата петокласничка получи плакет, диплом и медал.

Конкурсът „Български  архитектурни паметници в макети“ е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

Достойно представяне на конкурса за изпълнение на поезия „Моята България, 2021“

Учениците от Основно училище „Христо Ботев“ с.Пирне за пореден път достойно защитиха честта на своето учебно заведение. На общинския конкурс за изпълнение на поезия „Моята България“, посветен на Националния празник 3-ти март и проведен на 25 февруари 2021 година, децата изразиха чувството си на гордост и преклонение пред своята Родина и, завладени от патриотичен дух, пламенно изпълниха своите стихове и песни. Журито бе впечатлено от емоционалните изпълнения на нашите ученици и достойно ги оцени:

  • второ място в раздел „Колективни изпълнители“ бе присъдено на студио „Изворче на мъдростта“ с ръководители г-жа Пенка Караганчева и г-н Мариян Вълчев за литературно-музикалната композиция „Аз съм вечната майка България“;
  • в раздел „Индивидуални изпълнители“ бяха отличени възпитаниците на г-жа Росица Рачева: Надежда Максимова Фотева – ІІ клас – второ място, Даниел Веселинов Стоянов – VІІ клас – второ място и Павел Атанасов Унаров – VІІ клас

Скъпи ученици, благодарим Ви за достойното представяне!

Училищен кръг на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

За шеста поредна година Ботевци показаха, че владеят английския правопис и отиват на регионалното състезание Spelling bee!
На 23.02.2021 година в Основно училище „Христо Ботев“ с.Пирне се проведе училищният кръг на Единадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee . В надпреварата участваха единадесет ученици от пети до седми клас, които се състезаваха в четири кръга. Състезанието беше изключително интересно и оспорвано. Йоана Замфирова от седми клас спелува правилно думата „abide“ (понасям) и победи Бурчин Аптула от шести клас, която се класира на второ място. И двете ученички ще представят училището на регионалното състезание, което ще се проведе на 27 март 2021 г.
През цялата седмица от 20 февруари до 2 март 2021 г. след усилена подготовка над 2000 ученици на възраст до 14 години от 165 училища в цялата страна се включат в надпреварата . Целта на изявата е да се запали желанието на учениците да учат английския език по забавен и нетрадиционен начин. Spelling Bee е международно състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.Всички участниците се подготвяха по предварителен списък от 500 думи.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

ОБУЧЕНИЕ НА ОТКРИТО

От няколко седмици Основно училище „Христо Ботев” с.Пирне влезе в нов ритъм на работа. Тези ученици, до които дистанционното обучение не достигна по време на извънредното положение, вече идват в училище, за да наваксат изпуснатия материал. В шатри и беседки на открито децата учат и играят със своите учители. Те искрено споделиха, че им е липсвало традиционното обучение и емоционалното общуване с приятели и съученици. Затова с нетърпение очакват новата учебна година да започне в класните стаи на любимото училище.

 

 

 

Уважаеми родители,
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът образователно-възпитателният процес да не прекъсва.
Образованието в дигитална среда, особено на ученици от начален етап, може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти, на което съм свидетел през последните дни и за което съм Ви изключително благодарна! Сигурна съм, че в този труден за всички момент, ще бъдем заедно, ще се подкрепим и ще успеем, заради прекрасните ни дечица! Виждам, че с интерес и отговорност подхождахте към „задачките“, които Ви поставяхме, за да може своевременно да организираме и да стартираме онлайн обучение и електронна комуникация, в реално време. Заедно търсихме най-подходящата електронна платформа. Заедно ще използваме електронните варианти на учебници, електронните ресурси на много доставчици, както и тези, изготвени от нашите педагогически специалисти.
С цел оказване на дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения на учениците в домашни условия, комуникацията ни ще се осъществява чрез електронния дневник ШКОЛО БГ, електронна поща и социалните мрежи.
Ситуацията, в която сме поставени, дава възможност за затвърдяване на добрия обмен на информация между педагогически специалисти и родители. Процесите на двупосочна комуникация ще се засилят, което ще подобри взаимоотношенията между семейството и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
• Следете постоянно информацията, която изпращат педагогическите специалисти на Вашето дете;
• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с Интернет;
• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им;
• Насърчавайте детето да бъде активно;
• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние;
• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ 2;
• По подходящ начин споделяйте информация за проблема и насърчавайте децата да спазват засилени хигиенни правила, да ограничат физическите контакти с приятели и връстници;
• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте с тях затрудненията, които срещате, за да намерим заедно най-доброто решение.
Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на нашите деца!
ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ!

Поклон, Дяконе!

На 19 февруари 2020г.  ученици и учители от Основно училище „Христо Ботев“ с.Пирне почетоха най-достойния син на България – Апостола на свободата Васил Левски! Поклон, Дяконе! А ние, днешните българи, дано успеем да вземем поне частица от твоята смелост, за да те следваме!

Коледни награди

Прекрасен финал на 2019 година за ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне
Две награди от Националния конкурс за изработване на кукли „В очакване на Коледа“ . В категория „Плетени кукли“ награда за Мерве Яшар – II клас, в категория „Закачлива кукла“ отличена е Севил Мустафа – IV клас.
Пет първи места в конкурса „Моята коледна картичка“ – Надежда Фотева – I клас, Мерджан Виждан – II клас, Еге Юзеир – III клас, Даниела Петрова – IV клас и Севил Мустафа – IV клас.
Първо място в конкурса „Обреден хляб“ за Павел Унаров – VI клас, второ място за Даниела Петрова – IV клас и за Силвия Божкова – V клас, трето място за Бурчин Аптула – V клас и за Айсун Йълмаз – V клас.
Първо място за Анелия Тодорова – VI клас в конкурса за „Автентична сурвачка“ и трето място за Ейми Тахирова – V клас.
Първо място за Обредна група V – VII клас с ръководители г-жа Ивелина Кънева и г-жа Пенка Караганчева, второ място за Коледарска група V – VII клас с ръководител г-жа Милена Райкова и второ място за Певческа група I – IV клас с ръководител г-жа Пенка Караганчева в традиционния общински Коледарски празник-конкурс.

Нова награда за малката поетеса

Нов успех за малката поетеса от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне шестокласничката Анелия Тодорова. След успеха на Варненския национален конкурс за литературно творчество „Морето, морето, морето …“ Анелия завоюва първо място за поезия в своята възрастова категория на Първия регионален конкурс за детска поезия „Аз, детето на морето“, организиран от Центъра за млади таланти гр.Бургас. Нейното стихотворение „Дъга за морето“ спечели адмирациите на журито, чийто председател беше не някой друг, а големият български поет и драматург Недялко Йорданов. Конкурсните стихове бяха оценявани още от известната поетеса Роза Боянова, от Ваня Желева – магистър по български език и литература, участник в двугодишен проект на МОН за работа с талантливи деца, както и от Надежда Динева – журналист, писател, автор на нашумелия роман „Орденът на скорпионите“ и ръководител на най-новия творчески проект за малки писатели „Моите първи истории“.
Браво, Анелия! Пожелаваме ти и занапред смело да летиш на крилете на въображението!

Гости по програма „Еразъм+“

Днес, 27 ноември 2019 г., на учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ с.Пирне гостуваха учители от 4 европейски държави – Португалия, Италия, Полша и Гърция. Срещата се реализира по проект на СУ „Н.Й.Вапцаров“ гр.Айтос „Identity in dans and song“ („Идентичност в танц и песен“) по Програма „Еразъм+“ на ЕС. Гостите се запознаха с формите и методите за опазване на българския фолклор в училището ни и научиха, че дейността на голяма част от формираните клубове е свързана с популяризиране на родния фолклор. Чрез българските народни песни и танци децата откриват своята идентичност и, макар че са от 4 различни етноса, те намират допирни точки. Влизайки в ролята на артисти, певци или танцьори, учениците не само осъзнават своята уникалност, но и у тях се формира амбиция за социално израстване, за перспективна социализация и реализация.