Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в ОУ „Христо Ботев“ с. Пирне

Третата неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Преживяването на пътно-транспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайни следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голям брой от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи, е огромна, загубата и мъката на близките – неутешима.Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране, на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите непреодолими последици.
На 18 ноември 2022 година бе осъществено съвместно мероприятие на учениците от ученическия съвет и комисията по БДП в училище. Учениците изгледаха презентация посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, а също бяха запознати с правилата за движение по пътищата и дискутираха ролята на всички участници в движението и бяха разграничени най-опасните ситуации на пътя, както и възможностите те да бъдат избягвани. Децата подредиха изложба по темата и изработиха постери.
Ученици и учители, поставиха цветя на пешеходните пътеки пред училището, за да почетат паметта на без време загиналите по пътищата и да изкажат съболезнования на техните близки, да споделят мъката на хората породена от неразумното поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *