Проект „Природни ателиета“

Природни ателиета – международен проект под егидата на МОН в партнъорство с Република Македония
Проектът сe реализира в няколко етапа през годините 2004/2006 г.

Първи етап – пролетта на 2005г.
ПЪРВИ ЕТАП
През пролетта на 2005г. по покана на г-жа Тонева – директор на 120 ОУ „Г. Раковски”, учители, ученици и г-жа Нада Молерович – директор на ОУ „Д. Миладинов”, бяха топло посрещнати като гости на нашето училище. Състоя се и среща-семинар на учителите от двете училища. Обсъдиха се учебни програми, учебници, базата за обучение и др. Децата взеха участие в пленерите във Велико Търново и Арбанаси. Там те заедно твориха и показаха изключителната си креативност.
ВТОРИ ЕТАП – ноември 2005г.

Вторият етап на проекта се осъществи през месец ноември на 2005г. в Македония по повод патронния празник на ОУ „Д. Миладинов”. Учениците взеха участие в ателиетата за работа с природни материали. Изработваха апликации, мозайки и скулптурни фигури. Програмата завърши с обща изложба на участниците. На следващия ден децата разгледаха старата част на гр. Скопие. Рисуваха тепето – възвишение с останки от крепостни стени и кули от стария град. Етапът завърши с посещение на църквата „Св. Спас” – църква от края на 17 век с богато резбован иконостас.
ТРЕТИ ЕТАП продължи през пролетта на 2006г.

През пролетта на 2006г. се проведе Пленер на учениците от ОУ „Д. Миладинов” и 120 ОУ „Г. Раковски” в полите на Витоша. Учениците посетиха и разгледаха Драгалевския манастир и Националния природо-защитен център „Витоша”. Взеха участие в ателиета „Народни носии”. Готовите апликации бяха подредени като експонати в етнографската част на музея на 120 на ОУ „Г. Раковски”.
ЧЕТВЪРТИ ЕТАП – есента на 2006г.

Бе организирана екскурзия до гр. Охрид. Реализира се пленер на връх Плаошник. На патронния празник на училище „Д. Миладинов” учениците работиха в приложни ателиета. Техните творби участваха в изложба. Децата тържествено поднесоха цветя на паметника на патрона на училището.