Събития и емоция се запазват заедно в паметта

Гордън Бауър (1932)

Бауър отбелязва, че емоцията оказва влияние върху паметта. Той провежда изследвания, в които хора учат думи, когато са в различно настроение и по-късно трябва да си ги припомнят отново във вариращи емоционални състояния. По този начин открива така нареченото „зависещо от настроението изваждане на данни“: ако научим нещо, докато сме нещастни, ще си го спомним по-лесно, когато пак сме нещастни. Той заключава, че ние формираме връзка между емоционалното си състояние и случващото се около нас, и емоцията и информацията се запаметяват заедно. След това е по-лесно да си спомняме факти, когато сме в същото настроение, в каквото сме били при запаметяването им.

Бауър открива също така, че емоцията играе роля относно типа информация, която мозъка съхранява. Когато сме щастливи, сме склонни да забелязваме – и следователно да запомним – позитивни случки; когато сме тъжни, негативните подробности привличат вниманието и се запазват по-лесно в паметта. Той установява, че нещастните хора запомнят по-лесно детайли от тъжен разказ, отколкото онези, които са изпитвали щастие по време на четенето. Бауър нарича това „обработка в съответствие с настроението“ и заключава, че епизодичната памет – за събития, не само за думи и факти – е особено силно свързана с емоциите. Събития и емоции се запазват заедно и най-добре си спомняме събития, съответстващи на нашето настроение в реалния момент, и когато по-късно си ги припомняме.

Откритията на Бауър го вдъхновяват да изучава хора в различно емоционално състояние и ретроспективно да наблюдава разговорите им с други. Спомените и преценките за миналото варират според настроението в момента. Това изследване му помага да изчисти идеите си за емоциите и паметта, и вдъхновява по-късни психологически проучвания на ролята, която емоциите играят в живота ни.

  • Когато сме в радостно настроение, ние сме склонни да запазим в паметта си положителните събития, които се случват …
  • Когато сме в тъжно настроение, ние сме склонни да запазим в паметта си негативните събития, които се случват …
  • … защото обръщаме повече внимание на информацията, която хармонира с нашето настроение.
  • Събития и емоция се запазват в паметта заедно.
  • Когато сме радостни, за нас е по-лесно да си спомним щастливи случки.
  • Когато сме тъжни, за нас е по-лесно да си спомним нещастни случки.
Публикувано в Психология. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *