Екстазът е стъпка в алтернативна реалност

Михали Чиксентмихали (1934)

Добрият джаз музикант почти преминава в състояние на транс, докато свири. Погълнат от „екстаза“ на потока, той напълно потъва в музиката и своето изпълнение.

Това е усещането, докато си зает с нещо, което вършиш добре и ти доставя удоволствие. Достига се до такова състояние на ума, в което не осъзнаваш себе си и в което нещата ти идват автоматично – усещане за „поток“. „Потокът“ започва „със стесняване на вниманието върху ясно определена цел. Ние се чувстваме концентрирани, въвлечени, погълнати. Знаем какво трябва да се направи и получаваме веднага обратна връзка за тона колко добре го правим“.

Хора, преживели поток, описват едно и също чувство за безвремие, яснота и мир, което кара Чиксентмихали да го оприличи на състояние на екстаз /да бъдеш извън себе си/. Главна част от удоволствието да си в поток е чувството, че си извън ежедневната реалност, напълно откъснат от грижите и тревогите на обикновения живот. Потокът е ключов за оптималното  наслаждение от всяка дейност и следователно – за удовлетворяващ живот.

Но как може да се постигне поток? Състояние на екстаз се появява винаги, когато предизвикателството в дадена дейност съответства на уменията на индивида; задачата е изпълнима, но също така увеличава способностите им и изисква пълна концентрация. Само разумен баланс между способност и трудност може да доведе до поток. Ако уменията на човека не са на висота на задачата, това предизвиква тревожност, а ако задачата е прекалено лесно постижима води до апатия или отегчение. Потока е жизненоважен елемент във всяка дейност и работа, което води до удовлетворение и живот изпълнен със смисъл.

  1. Когато сме заети с дейност, която ни доставя удоволствие и поставя достатъчно предизвикателства пред уменията ни …
  2. … ние биваме погълнати от тази дейност и достигаме състояние на „поток“, в което …
  • … сме постоянно концентрирани.
  • … намираме се в състояние на мир.
  • … имаме чувство за безвремие.
  • … имаме чувство за вътрешна яснота.
  • Преди всичко ние не осъзнаваме себе си или света около нас.
  • Потокът е подобен на състояние на екстаз.
Публикувано в Психология. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *