Суперхраните

Зеленото смути е една изключителна, здравословна и зареждаща храна. Може да я използваме за свеж старт на деня, като обяд или просто между другото, като един добър източник на полезни хранителни вещества. А за да добавиш още повече ползи към това зелено съкровище, може да го допълниш със суперхрани.

Суперхраните са както храна, така и лекарство. Те са едни от най-богатите на хранителни вещества храни и са добър избор за подобряване на здравето. Те удовлетворяват нуждите ни от белтъчини, витамини, минерали и незаменими мастни киселини. Допринасят за естественото регулиране на метаболизма и помагат на тялото при детоксикация.

Едни от най-добрите суперхрани, които може да добавяш в смутито си са:
Чиа семена

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиЧиа семената са древна храна от Централна Америка и Мексико. Те са били основна част от диетата на Ацтеките. Тези малки семена са много богати на фибри, съдържат незаменими мастни киселини – омега-3 и -6, те са добър източник на протеин, витамини, антиоксиданти и минерали. Много подходящи са за хора, които спортуват, защото дават мигновена енергия и повишават издръжливостта на организма. Също така регулират нивото на кръвната захар, понижават кръвното налягане, имат противовъзпалително действие и подобряват храносмилането.
Годжи Бери

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиТези вкусни червени плодове идват от Азия. Те са много богати на антиоксиданти, витамини, минерали и са добър източник на растителен протеин. За една дневна доза, между 10 и 30 грама, те осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо, също така са добър източник на витамини от групата В. Годжи Бери подобряват зрението и състоянието на кожата, засилват имунната система и се отразяват добре на сърдечносъдовата система.
Конопено семе

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиПонякога е трудно да приемем нужните на тялото ни протеин и фибри, за да функционира то правилно. Тук на помощ ни идва конопеното семе. Тази суперхрана съдържа всички незаменими аминокиселини, омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, витамините А, С и Е, лецитин, магнезий, калций натрий и желязо. Но това, което е най-важно при конопеното семе е, че съдържа глобуларен едестин и то над 60%. Това е най-лесната за усвояване форма на протеин. Протеинът е важен за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Конопените семена помагат за по-бързо възстановяване на мускулите, действа добре на нервната система, подпомага лечението на артрит и автоимунни заболявания и регулира нивата на кръвната захар.
Спирулина

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока си

Спирулина е древно синьо-зелено водорасло. Богата е на протеин, омега-6 и омега-3 незаменими мастни киселини, витамини от групата В, Витамин Е и К. Тя е богат източник на калий, съдържа и калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк. Тя намалява симптоми при алергии, подобрява и засилва имунната ни система, отразява се добре на хора с автоимунни заболявания и е добър антиоксидант.

Вкуса и е малко силен, за това те съветвам да започнеш с малко от нея и постепенно да увеличаваш количеството. Виж Органична Спирулина от Здравей

Пшенична трева

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиПшеничната трева представлява покълнали пшенични семена. Тя не съдържа глутен или други алергични агенти. Тя има много силно алкализиращо действие, стимулира метаболизма, намалява кръвното налягане, прочиства черния дроб и засилва имунната система.

Около 70% от пшеничната трева съдържа хлорофил, който е основата на целия растителен живот. Доказано е, че хлорофилът спира растежа и развитието на лоши бактерии. Пшеничната трева съдържа 20 аминокиселини, стотици различни ензими, както и 90 от 102 възможни минерала, витамини и други важни хранителни вещества. Тя е добър източник на витамините А и С, съдържа и витамини от групата В, включително и В17.

Пшенична трева може да си отгледаш сам или да си закупиш на прах 🙂 Виж Органична Пшенична Трева от Здравей

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиКокосово масло

Кокосовото масло е една много полезна мазнина, която е хубаво да включим в хранителния си режим. Кокосовото масло се състои от около 90% сурови наситени мазнини, които са важен и ценен строителен материал за всяка клетка в нашето тяло. Също така кокосовото масло помага в борбата с килограмите, то превръща мазнините в енергия и подобрява метаболизма ни. Има анти микробен ефект и казват, че намалява риска от инфаркт. Виж Органично Кокосово Масло от Здравей

Акай Бери

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиАкай Бери са плодовете на палмовите дървета от рода Евтерпа, които се намират в Амазонската джунгла. Тези малки плодове съдържат изключително много антиоксиданти, ниско калорични са, имат много фибри, протеини, минерали, омега-6 и -9 незаменими мастни киселини, витамини А и С, желязо, калций.

Алое Вера

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиТук говорим за гела, който се извлича от вътрешността на дебелите листа на алое вера. той е богат на витамини – А, С, В1, Б5, Б6, Б12, минерали – калций, фосфор, мед, желязо, магнезий, манган, калий, цинк, йод и аминокиселини. Казват, че Алое Вера подпомага доброто храносмилане, облекчава кожни раздразнения, засилва имунната система, има противовъзпалителни свойства, облекчава болки в мускулите и нормализира кръвната захар.

Може спокойно да го добавиш в смутито си без да промениш вкуса му 🙂

Мед и цветен прашец

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиМеда има силно антибактериално действие и съдържа антиоксиданти. Съдържа витамините В1, В2, В3, В6, K, C, E, А и РР. Също така той се отразява добре при сезонни алергии, възпалено гърло и силна кашлица. Дава енергия и издръжливост.

Цветния прашец е добър източник на протеин, витамини и минерали. Използва се при лекуване на анемия, акне, артрит и умора.

Какао и Какаови зърна

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиКакаовите зърна са семената на какаовото дърво. Те съдържат протеини, антиоксиданти, минерали – магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий, манган, витамините А, В1, В2, В3, В5, С и Е. Ползите от суровото какао или какаовите зърна са следните – подобрява кръвообращението, намалява лошия холестерол, регулира кръвната захар, сваля кръвното налягане и подобрява настроението. А като бонус има и страхотен вкус и аромат! Виж Органични Какаови Зърна от Здравей

Мака

11 суперхрани, които да добавяш в смутито и сока сиМака е корен, който расте в Андите в Перу. При нас може да си го купите под формата на прах, течен или на хапчета. Съдържа много витамини – от групата В, С и Е и минерали – калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. Казват, че Мака подобрява настроението и дава енергия, намалява стреса и подобрява сексуалните функции.

Съществуват още много суперхрани! Разбира се ще ни е трудно да добавим от всичко в смутито или сока си, а пък и не е нужно. Хубаво е да опитаме част от супер храните и да изберем най-подходящата за нас. Някои хора усещат силен ефект от едни храни, а пък други от съвсем различни. Така че опитай и намери това, което работи най-добре за теб и ти се отразява положително 😉 Със сигурност, която и да избереш ще ти донесе много ползи! Виж цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *