Производство

Средствата, необходими за заснемането на един филм, зависят до голяма степен от това, което се цели да се покаже, както и от апаратурата, чрез която след това ще се възпроизвежда. Един филм може да бъде заснет и от един-единствен човек с камера, а може и да са му необходими хиляди актьори и статисти, както и огромен снимачен екип. Стъпките по производството на един филм могат да бъдат обобщени като: концепция, планиране, изпълнение, преглед и разпространение. Производственият цикъл на един Холивудски филм например обикновено се свежда до:

  1. Развитие
  2. Предпродукция
  3. Заснемане
  4. Постпродукция
  5. Разпространение

Производствен цикъл от този тип в общия случай отнема около три години, първата от които е отделена за развитие на проекта. Втората година е за пред-продукция и заснемане, а третата – за пост-продукция и разпространение.

Колкото по-голям е филмът, толкова по-важна става ролята на финансирането. Повечето игрални филми (особено в САЩ) са повече бизнес начинания, отколкото изкуство.

Според българския Закон за филмовата индустрия „производство на филм“ е художествено-творчески процес, който обхваща следните етапи:

  1. подготовка
  2. снимки

BVlwBvBCAAES-m8 BVAGPxECcAAOxE1

  1. монтаж

BU8hatoCQAE5O58  neytiri-zoe-behind-the-scenes-avatar-2009-film-9800690-698-299

  1. озвучаване

muppet-show-behind-the-scenes

  1. еталониране

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *