One bitcoin

От света на технологиите: с какво оборудване се копаят криптовалути?

През последното десетилетие криптовалутите са изключително актуална тема в световен мащаб. С всеки изминал ден те непрекъснато увеличават своята популярност и мнозина решават да започнат самостоятелно да копаят.

Въпреки това, копаенето в домашни условия не винаги би могло да донесе желаните печалби. На лице са редица фактори, които е необходимо да бъдат обмислени, както и рискове, които да бъдат оценени. Част от всички тях е вида на оборудването, подходящо за дейността.

Макар още в началото копаенето на криптовалути да е било възможно единствено чрез процесори, днес това е невъзможно. Причината за това е, че се изискват „ASIC” чипове с по-висок хаш рейт, с което да се гарантира достатъчна мощност за копаене на криптовалути. Скоростта на процесорите е ограничена и едновременно с това изразходват значително повече електроенергия.

Поради тази причина днес те са заменени с видео карти.

gpu, ethereum and dollar banknotesТова се дължи на факта, че те са способни да обработват по-бързо един и същ тип информация многократно. Ефективното копаене изисква наличието на поне няколко видео карти, които да бъдат свързани. Изборът на подходящ вид графични карти е от жизнено важно значение за успешното извършване на дейността. Факторите, които са от значение, са хаш рейт, памет и охлаждане.

Предлагат се както нови, така и читави видео карти втора ръка, които може да подберете удобно онлайн. Важно е да се отбележи, че наличието на няколко мощни видео карти изисква подходящо захранване.

Захранване на видеокартите

Наред с подбирането на най-подходящият софтуер за избраната от вас криптовалута, хардуера също е от съществено значение за постигане на оптималното KPD. Необходимо е закупуване на достатъчно захранващи устройства, с които да се гарантира безпроблемната и непрекъсната функция на графичните карти.

  1. Избор на захранване – Препоръчително е захранващия им капацитет да надхвърля мощността на видео картите. Така например, ако общата мощност е 700kW, капацитета на захранващите устройства следа да бъде повече от 1000kw. По този начин ще се гарантира достатъчно захранване, в случай ,че оборудването бъде надградено в бъдеще.
  2. Избор на дънна платка – Най-важният фактор при избора на подходяща дънна платка, е броя слотове за видео карти. Подобно на захранващите устройства, препоръчително е избраната дънна платка да дава възможност за надграждане. Поради тази причина тя трябва да разполага с поне 3 слота за видео карти. Така във всеки един момент бихте могли да добавяте допълнителен брой графични карти и с това да увеличите мощността на своето оборудване.
  3. Избор на процесор – Макар основната дейност да бъде извършвана от захранващото устройство, дънната платка и видео картата, оборудването за копаене на криптовалути се нуждае от още няколко компонента, за да бъде завършено. Един от тях е процесорът.
    Той не участва пряко в копаенето на виртуалните валути. Неговата роля се свежда единствено до поддържане на операционната система и нейното функциониране.
  4. Избор на твърд диск и РАМ памет – Подобно на процесора, те също имат периферни функции, свързани с операционната система. Не е необходимо закупуване на голямо количество РАМ памет, тъй тя не е нужна за ефективното копаене на виртуални валути. Тук може да се добави още кутията или рамката, в която да бъде поставено оборудването. Колкото по-малко капаци съдържа тя, толкова по-добре. По този начин се осигурява по-добро охлаждане на елементите в конфигурация, а то е от важно значение.

Несъмнено копаенето на криптовалути днес е индустрия, в която участват милиони хора по света. По настоящем са налични редица виртуални валути, които могат да се окажат добри инвестиции в дългосрочен план. Освен това, на много места те могат да бъдат използвани за закупуване на реални вещи, стоки и имущества.

Подобно на всеки друг отрасъл в икономиката, копаенето на виртуални валути е риск, които може да донесе големи печалби, но същевременно и загуби. Въпреки това ентусиастите непрекъснато се увеличават, което води до увеличаване търсенето на видео карти и компоненти за копаене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *