Видове дамски боти

Черни кожени боти GaldiniВероятно всеки от нас забелязва, че дамите предпочитат да носят боти вместо ботуши. Вторите се употребяват повече от дами със специфични професии, които изискват повече физическо натоварване, вървене до работа и обратно, и т.н. Ботите са предпочитани от дамите поради тяхната практичност, особено в градска среда. По отношение на видовете дамски боти, що се отнася до употребата им, се делят на два вида – ежедневни боти и боти за други случаи. Има обаче и една друга класификация на дамските зимни боти, която се базира на визията им и там видовете са четири на брой.

Какви са характерните особености на дамските боти при двете класификации?

Дамски боти според употребата им

Ежедневни боти

Те са предназначени за носене всеки ден, както подсказва името им. В повечето случаи дамите разсъждават практично и затова се спират на модели, които са очевидно удобни, със здрави шевове и с високи подметки.
Дамските ежедневни боти могат да бъдат изработени както от естествена, така и от изкуствена кожа. Най-често са в черен, син или кафяв цвят, но се срещат и в бежови нюанси. Височината може да варира, но основната характеристика е здравината, удобството и поддържането на топлина.

Боти за специални случаи

Обикновено към тази категория спадат онези чифтове, които са по-шикозни, по-скъпи, с висок ток, създадени за зимен костюм, както и всякакви разновидности на екстравагантни дамски боти.

Видове дамски боти според визията им

Боти тип „Челси“ (Chelsea)

Точно като името на британския известен град. Този тип дамски боти има история, датираща от викторианската епоха в Англия. Самата кралица Виктория е носела такива боти. А особено любопитното е, че „Бийтълс“ са носели боти „Челси“, при това създадени специално за тях, модифицирани с остра предна част и т. нар. кубински ток, който представлява ток, който е по-широк в горната си част, а надолу се стеснява. Характерното за дамските боти от типа „Челси“ е дизайнът – наличието на ластик в горната им част, който осигурява здраво прилепване по глезена. Подходящи са както за ежедневно носене, така и при по-особени поводи. Съчетават се и с костюм, и със спортно сако, както и с различни видове якета.

Боти тип „Лейс-Ъп“ (Lace Up)

Принципно, това са кожени дамски боти с височина до глезена. Напоследък от тях се произвеждат и от имитации на кожа с екосъобразна цел. Този модел води началото си от времето на британския принц Албърт, който е поръчал да му бъдат изработени зимни обувки, които да го предпазват добре от студа, но и да се съчетават идеално с шотландското му облекло.

Боти тип „Чъка“ (Chukka)

Името им произхожда от термина „chukker“, което означава време за игра в поло мач. Счита се, че са носени от английските войници през 20-те години на ХХ век. При тях основните качества са гъвкавост и комфорт. Представляват съчетание от плътна кожа и стабилна подметка.

Боти тип „Дезърт“ (Desert)

Преведено от английски – „пустиня“. Пустинните боти са създадени за удобство и практичност. Използвани са от войниците през Втората световна война, като са били проектирани за издържане именно в пустинни условия. Подметките им са гумени, кожата – твърда, а шевовете – солидни и видимо подсилени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *