История на интернета

Всичко започва през далечната 1958 г., когато американският президент Айзенхауър сформира ARPA (Advanced Research Projects Agency) в отговор на пускането на „Спутник“ от страна на СССР. ARPA е специализирано звено към Министерството на отбраната, което се заема с проучване, създаване и усъвършенстване на високотехнологични средства в полза на американските военни.
ARPANET е първата компютърна мрежа, която агенцията създава. Проектът стартира през 1966 г., когато започва и самото му планиране.
През 1986 г. Националната мрежа за наука учредява няколко центъра с мощни суперкомпютри в различни места на територията на САЩ. Те се свързват в мрежа, която те наричат NSFNET, позволяваща на учените да използват ефективно ресурсите на мощните компютри. Но мрежата не е ограничена само за ползване на изчислителната мощност, а осигурява достъп и за най-различни други академични цели. В резултат на това NSFNET се превръща в „гръбнака“ на мрежата. Неговата част е да осигури високоскоростна свързаност, от която да се възползват останалите мрежи, които са свързани в рамките на ARPANET. Училища и университети, които не са били свързани към голямата мрежа, са създавали малки свои локални мрежи, които в последствие са се свързвали помежду си и оттам към най-близкия възел на NSFNET. Това е позволило на студентите в компютърните зали да имат достъп до електронната поща, USENET и най-новото достижение на технологията – World Wide Web (WWW). През 1990 г. ARPANET официално се влива в глобалната мрежа Интернет. Съвременното интернет пространство нямаше да бъде същото, ако през 1989 г. Тим Бърнърс-Лий не бе написал предложение за създаването на WWW (World Wide Web). Неговата идея е да се направи система, която да свързва документи с хипертекст, които да бъдат достъпни чрез специализиран софтуер (уеб браузър). Тези документи могат да съдържат текст, изображения, видео файлове и друго мултимедийно съдържание. Текстът на неговото предложение окончателно се завършва през 1990 г., а официалното представяне се прави на 6 август 1991 г.
С течение на времето интернет започва да става едно глобално цяло и добива гражданственост, което променя изписването с малка буква. През 1994 г. администрацията на президента Клинтън позволява приватизацията на голяма част от интернет. Големите фирми започват да закупуват част от по-големите възли, което дава възможност мрежата да се разширява и поддържа по-добре. Големите мрежи започват да се разрастват много бързо и да се свързват взаимно, давайки възможност на своите клиенти да се свържат и от домашните си компютри. Започва подготовката за създаване на условия за интернет достъп на домакинствата.
През 2000 г. почти половината американски граждани вече имат достъп до глобалната мрежа. С всяка изминала година все повече домакинства по света започват да имат връзка към интернет. Интернет става универсално средство за комуникация и помага за развитието не само на информационните технологии, но и за обособяването на ново поколение от хора, които днес наричаме digital natives – израснали в мрежата