ЕРАЗЪМ+

Професионална гимназия по земеделие, гр. Търговище стартира учебната 2020/2021 с реализацията на проект 2020-1-BG01-K102-078365“Обмяна на опит в областта на земеделието“ финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз (ЕС), Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение” .

В проекта “Обмяна на опит в областта на земеделието” ще вземат участие 20 ученици, обучаващи се в училището ни, в следните професии: “Техник на селскостопанска техника”, “Техник-растениевъд” и “Икономист”. Те ще прекарат 3 седмици в Италия с цел придобиване на професионален опит в реална работна среда. 80% от гимназията са ученици в неравностойно положение или от малцинствени групи, които често страдат от дискриминация и изолация в социалния живот и професионалната сфера. Целта на мобилността и на гимназията, като изпращаща организация е да се даде възможност на всички тези ученици да придобият работен опит, който да ги направи привлекателни специалисти на пазара на труда.

Основна цел на проекта и мобилността е надграждане на знания и умения, както и затвърждаване на вече придобитите. Осигуряване на условия за добиване на нови професионални умения в съвременна, модерна технологична среда:

  • Професия: Техник на селскостопанска техника, Специалност: Механизация на селското стопанство: Усвояване на умения за извършване на монтаж, демонтаж и ремонт на машините и съоръженията; Придобиване на умения и знания за основните критерии и стандарти за нормалната работа на механичните части; Изграждане на умение за извършване преглед на съответната машина преди работа.
  • Професия: Техник-растениевъд, Специалност: Агрохимия и растителна защита: Запознаване с нови подходи за ефективно земеделие; Запознаване с добри практики в биологичното растениевъдство; Затвърждаване на знания и умения за определяне качеството на продукцията.
  • Професия: Икономист, Специалност: Земеделско стопанство: Усвояване на знания, умения и компетентности за извършване на счетоводна дейност; Надграждане на умения за водене на делова кореспонденция и преговори; Изграждане на умения за организиране дейността и управлението на фирма.

Този проект е началото на промяна, която искаме да поставим като образователна институция. В него ще бъдат избрани 20 участници, които трябва да се обучават в 10, 11 и 12 клас през учебната 2020/2021 година. Допускат се и ученици от други класове. Предварителната подготовка на 20-те участници, които ще вземат участие в мобилността в Италия, заедно с трите резерви ще се осъществи в няколко основни аспекта- професионална подготовка, езикова подготовка, психологическа подготовка, културна подготовка. С програма Еразъм+ училището ще предостави възможност на своите ученици да се запознаят с международните перспективи за работа в областта на земеделието или автомобилостроенето, да се запознаят с иновациите в селското стопанство и работа в реални трудови условия.

Дългосрочните цели пред гимназията са да развива професионалното образование и обучение в областта на земеделието, за да могат учениците успешно да се реализират на пазара на труда. Според водещите работодателите от региона, в областта на земеделието се чувства недостиг на кадри в тази област. С участието в този проект бихме искали учениците да видят какво е производството в областта на земеделието в чуждите държави, да се мотивират да учат и да се развиват професионално, да осъзнаят, че в земеделието има бъдеще.

Клип с избрани моменти от мобилността https://www.youtube.com/watch?v=-CHoiSeEPBI&t=48s

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЕКТА

ЗАПОВЕД 202 ОТ 12.02.2021 Г  НА ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ

Желаещите ученици, които отговарят на обявените критерии за подбор, могат да изтеглят заявлението си от тук  ЗАЯВЛЕНИЕ-ЗА-УЧАСТИЕ

 

Период на мобилност 20.07 до 10.08. 2022 година

ИТАЛИЯ ЗДРАВЕЙ!!!

дата: 20.07. и 21.08. 2022г

Първи ден за участниците от Професионална гимназия по земеделие по проект 2020-1-BG01- K102-078365 „Обмяна на опит в областта на земеделието “ финансиран по програма Еразъм+ на ЕС , КД1. Първият за всички ученици полет и красивите гледки от високо, направи преживяването вълшебно! Последваха интересни срещи и запознанства с домакините на ферма за Агротуризъм Santa Brera, а Ирене ни нагости с неустоими италиански специалитети и пици. Утре ни очакват нови преживявания и емоции. Желаем успех на участниците ни и незабравими спомени!

на летище София

Снимки от приемащата организация Cascina Santa Brera, Милано , Италия

Ден втори: 22.07.2022 год.

Първи работен ден.

Учениците от професия Техник на селскостопанска техника обслужваха машини и ги подготвиха за съхранение през неработния период и положиха грижи за зеленчуковите био лехи във фермата. Учениците от професия Спедитор- логистик се погрижиха за търговският вид на продукцията произведена във фермата и извършваха други дейности по поддръжка на базата. Деня завърши с обсъждане на преживяното от работния ден и разтоварваща разходка.

Ден трети: Културно – развлекателна програма

Дата 23.07.2022г.

Започнахме обиколката от Castello Sforzesco, (Кастело Сфорцеско) в Милано. Научихме, че прекрасният замък е построен през далечния 15-ти век от херцог Франческо I Сфорца. Сфорца представлява крепостен замък, който е обграден от ровове и две кръгли кули. Интересното е, че той е украсен от самият Леонардо да Винчи. Днес в замъка се помещават няколко интересни и великолепни музея – Музеят на античните мебели и дървени скулптури, Музеят на приложното изкуство, Археологическият музей (с Египетска и праисторическа зала), Музеят на античното изкуство, Музеят на музикалните инструменти и Картинна галерия. Посетихме всички галерии, но безспорно най-голямата забележителност в целия замък си остава последната скулптура, по която Микеланджело работи буквално дни преди смъртта си и която може да се види в музея, носещ името на самата скулптура – “Пиета Ронданини“. След това опиянително посещение и солидна доза културно обогатяване опитахме уникалния италиански сладолед и различни специалитети. Деня завърши с един щастлив повод, сладка почерпка и музикален поздрав от нашият талант Юлиан Златев, по случай 16-тия рожден ден на Добчо,  с пожелания от целият екип да бъде здрав, успешен и щастлив!

 

Музикален поздрав от Юлиян за Добромир с изпълнение на пиано на песента

“ Детска планета“ video-1658611062

Ден четвърти: дата 24.07.2022г.

Денят премина в заслужена почивка и приятна разходка по търговските улици на Милано.

Ден пети:  Начало на нова седмица за обмяна на опит

Дата : 25.07.2022 г.

 С много ентусиазъм, учениците показаха отговорност и умения, които изненадаха положително нашите домакини. Учениците достойно представят своето училище и професии.

Ден шести: 26.07.2022 г

Пореден работен ден!  Изпълнен с бодрост и енергия. Учениците неспирно умножават успехите си и доброто впечатление!

Ден девети: 29.07.2022г.

Нашите ученици продължават да се забавляват докато работят и обменят опит със студенти от чужди държави, а комуникацията на италиански е лесна и интересна с гугъл преводач.

Ден десети и единадесети.

Дати 30 и 31 .07.2022 г.: Един незабравим уикенд 

След работната седмица премина и един прекрасен уикенд, изпълнен с вълнение и възхищение! Посетихме катедралата Duomo в Милано, насладихме се на литургията и се запознахме с католическите канони. Разгледахме музея, в който са изложени всички орнаменти, скулптури, творби и архитектурни забележителности, които украсяват грандиозния духовен храм. Посрещнахме 14 годишнината на Себатиана, с много настроение и незабравими спомени. Да е здрава и успешна!

Ден дванадесети:  Дата 01.08.2022 г.

Днес учениците ни се погрижиха за работните си места. Научиха , че е ежедневна необходимост, да се поддържа хигиена на работното място, да подреждат инструментите си и да ги поддържат в работоспособно състояние.

Ден тринадесети

Дата 02.08.2022 г

Втора работна среща, на която учениците получиха заслужени похвали за отлично свършена работа. Деня завърши със спортен турнир по тенис. И в тази сфера момчетата показаха хъс и завидни умения.

Ден четиринадесети

Дата 03.08.2022г :

След всекидневните ангажименти учениците ни по тяхна самоинициатива подготвиха заготовки за вкусната ни вечеря и се погрижиха за интериора и освежаването на лятната градина, където отпочиваме. С всеки изминат ден младежите впечатляват с умения и сръчност нашите домакини.

Ден 15 от проект Еразъм + в Италия, Милано:

Дата 04.08.2022 г.

Учениците от ПГЗ гр. Търговище днес извършиха различни от обичайните си дейности. Едни садиха моркови и тиквички, други сплитаха плитки с лук и подготвяха за съхранение. Вече има търсени ученици, които да помагат в управлението на  трактори. Учениците ни впечатлиха с умелото си маневриране своите наставници в Cascina Santa Brera. Домакините с изумление наблюдават сръчните ни ученици и не пестят похвали.

И отново си имаме рожденик. Честит рожден ден на Божидар Димов! Да е здрав и успешен!

Ден шестнадесети

Дата 05.08. 2022 г

Колкото повече наближава финала на проекта, толкова по-интересни стават заниманията. Днес част от учениците пресяваха пшеница и напълниха в чували. Други се трудиха в зеленчуковата градина. Наш ученик извърши с трактора продълбочаване за унищожаване на плевелите, а трети се  занимаваха с поливане и разсаждане на цветя и почистване на площадката.

Ден седемнадесети и осемнадесети

Дата : 06.08. – 07.08.2022 г.

Един незабравим уикенд за учениците от Професионална гимназия по земеделие  с участието им по проект 2020-1-BG01-K102-078365 „Обмяна на опит в областта на земеделието“, финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, КД1. Отново се възхитихме и изпитахме удивление при посещението ни на най-големият музей на науката и технологиите в Италия, посветен на художника и учен Леонардо да Винчи. Разгледахме 7-те основни галерии, но най-впечатлени останахме от транспортната секция, която се състои от четири различни части: въздушна, железопътна и водна с подводница Enrico Toti-S-506. Почувствахме се горди, когато в музея видяхме филм с интервю от нашата гостоприемна домакиня Ирене. Във филма тя разказва за своя бизнес и споделя  опита си в биологичното земеделие. В свободното си време  учениците посетиха градския парк „Семпионе“, Арката на мира и  аквариума Acquario Civico di Milano, където има над 100 различни вида подводен живот. Други сбъднаха мечтата си, като посетиха стадиона „Джузепе Меаца“, известен също като „Сан-Сиро“. Почивката приключи с вечеря от различни видове пица и много настроение.

Дата 08.08.2022 г .

Ден деветнадесети от реализиране на проект 2020-1-BG01-K102-078365 „Обмяна на опит в областта на земеделието“. Освен ежедневните дейности по грижите за растенията, животните и поддържането на фермата, днес нашите ученици имаха възможност на наблюдават технологичен процес на прибиране на царевица със силажокомбайн и организацията на транспорта. Нашите домакини оцениха способностите на Вилиян и вече му възлагат самостоятелни дейности по ежедневното обслужване на трактора и управлението му.

Ден двадесет и първи

Дата: 10.08.2022 год.

Успешно реализирана мобилност по проект 2020-1-BG01-K102-078365 „Обмяна на опит в областта на земеделието“, финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, КД1

Удовлетворени от участието си в проекта, нашите ученици получиха европейски сертификати. Споделиха, че са надградили своите знания и умения в областта на земеделието, както и са затвърдили вече придобитите. След двадесет дни обмяна на опит, учениците ни подобриха своята езикова грамотност, социални умения и култура. Научиха много за начина на живот в Италия и традиционната им кухня. Разделихме се с най-добри чувства с нашата домакиня Ирене и в знак на благодарност и поднесохме рози, като символ на България.

Arrivederci Italia! A presto!