WordPress

В последните години много хора използват CMS системи за създаване на сайтове, понеже те не изискват задълбочени познания по програмиране и буквално всеки може да си направи сайт след като се запознае в възможностите и настройките на една такава система. CMS е съкращение от Content Management System – система за управление на съдържанието. Публикуването на информация с такава система не е много по-сложно от добавянето на пост във FaceBook или някой форум.

Пример за CMS системи са Wix, WordPress, Joomla, Drupal.

32% от сайтовете в световен мащаб са създадени с WordPress. И понеже тази система е толкова популярна, за нея постоянно се създават нови теми и добавки (plugins), голяма част, от които са безплатни.

В рамките на редовните часове по ИТ в 8 клас, всеки ученик трябва да се запознае с дейностите по създаване на сайт – за предпочитане с CMS система.

Къде да си направим WordPress сайт безплатно?

 1.  wordpress.com – административния панел е и на български, поддържат се множество безплатни теми, които могат да се изберат и настроят; при създаването на страниците и постовете се използва малко по-разширен редактор, който дава възможност за по-разчупен дизайн на страниците. Недостатък – не може да се добавят plugin-и.
 2. като регистрираме безплатен хостинг и инсталираме копие на WordPress – например в https://www.000webhost.com/ – 1GB дисково пространство с възможност за инсталиране на теми и plugin-и. И изобщо във всеки безплатен хостинг, който поддържа WordPress (търсим в google „free hosting wordpress“)

Защо са важни plugin-ите ?

Те са добавки, които дават възможност за разширяване на функционалността на сайта, например:

 • добавяне на визуален редактор, с който може да разположим всякакви елементи на страницата, подредени по желания от нас начин;
 • добавяне на галерии за разглеждане на изображения;
 • добавяне на форми за контакт (обратна връзка);
 • добавяне на блог към сайта;
 • добавяне на слайдер – лента с няколко изображения и текст, които се превъртат (виж като пример в сайта на училището)
 • добавяне на възможност за пазаруване;
 • и много други

Ето няколко видеоурока от SoftUni за изграждане на WordPress сайт.

 1. Въведение в WordPress (Инсталация на WP, създаване на съдържание в WordPress (страници, публикации, мултимедия), хостинг, домейни.)
 2. Работа с WordPress теми (Популярни WP теми, инсталация и настройка на теми.)
 3. Работа с WordPress теми (Инсталиране и персонализиране на безплатна WP тема, импортиране на демо съдържание, промяна на страници.)
 4. WordPress добавки (plugins) – (Полулярни добавки за WP – форми, слайдери, SEO, галерии със снимки, форуми, онлайн магазини и други.)
 5. Изграждане на WordPress сайт от нулата (инсталиране и настройка на тема, изграждане на начална страница, изграждане на останалите страници.)
 6. Изграждане на WordPress сайт от нулата (проектиране на сайт, избор на тема и настройки, създаване на сайта)

Проектна задача: Създайте с помощта на WordPress сайт на избрана от Вас тема. Може да работите самостоятелно или в екип от 2-ма ученика. Сайта трябва да има поне 4 страници, за да се обхванат различни аспекти на избраната тема и информацията да е изчерпателна. Използваните изображения трябва да са освободени от авторски права (свободно разпространяеми). Информацията да е структурирана добре, логически разделена по страници и с подходящ дизайн. Опитайте да създавате текстовете сами или да използвате източници, които предостаят информацията за свободно използване.

Сайтовете създадени в wordpress.com трябва да имат поне 3 блог поста. Работещите на безплатен хостинг (извън wordpress.com) трябва да имат инсталирани поне 3 plugin-а.

Регистрирайте ТУК проекта си.