Създаване на уеб сайт чрез CMS платформа

Създаване на уеб сайт чрез CMS платформа

  1. Системи за управление на съдържанието

Към настоящия момент всеки потребите лесно може да създаде сайт, без да са му нужни необходими специални знания и умения. Съществуват множество платформи, предлагащи възможности за безплатно изграждане на уеб сайтове и управление на онлайн съдържание чрез т. нар. система за управление на съдържанието (CMS – Content Management System). Такава система чрез интуитивен интерфейс позволява създаване, управление, съхраняваме и използване на съдържание в уеб страниците. CMS платформите са достатъчно гъвкави, за да отговарят на нуждите на всеки потребител, който иска да популяризира своите идеи, стоки или услуги в интернет.

 

  1. WordPress

Най-мощната и масово използвана система за управление на съдържанието е WordPress. WordPress свободен софтуер с отворен код (Open Source), което дава възможност на специалистите непрекъснато да разширяват възможностите и и да я подобряват. Системата може да се използва директно в интернет (чрез сайта WordPress.com) или да се изтегли и инсталира WordPress пакета на собствен компютър, който да изпълнява ролята на сървър.

Основното предимство на WordPress е интуитивния администраторски панел, чрез който потребителите лесно могат да създават, поддържат и управляват съдържанието. Системата предлага огромен брой безплатни и платени шаблони, наречени теми (Themes) и допълнителни приставки-разширения (Plugins). Чрез темите се създава нов облик и функционалност на сайта, без да се променя съдържанието и целостта му. Потребителите могат сами да създават тема за сайта си или във всеки момент да сменят избраната тема с друга. Разширенията обогатяват функционалността на сайта и позволяват изграждането му спрямо собствените цели.

WordPress е преведен на различни езици, сред които български.

3.Създаване на уеб сайт с WordPress

Зареди WordPress.com и разгледай началната му страница. Изпълни последователността от действия за създаване на нов сайт.

Чрез бутон Get Started се преминава към първата стъпка за създаване на нов сайт. На този етап се излисква от потребителя да избере какъв вид дизайн да му бъде предложен. При избор на вариант (например Start with a website) се преминава към втората стъпка. В прозореца се показват различни теми за сайта, като се пояснява, че по-късно темата може да бъде сменена с друга.

В настоящата версия на WordPress на третата се избира домейн на сайта. Домейнът (Domain Name) е уникално име на уеб страницата, което потребителите въвеждат в браузъра за да могат да я посетят.

Публикуването на нов сайт в интернет изисква две важни действия- регистрация на домейн и избор на хостинг. Хостинг услугите (Hosting Services) се предоставят от хостинг компании, чиято основна дейност е предоставяне на физическо пространство на даден уеб сървър, осигуряващ съхранение и даващ достъп до уеб страници.

Потребителите, създаващи сайтове с WordPress, могат да използват безплатен

хостинг (с ограничения на материалите и темите) и да изберат безплатен поддомейн на wordpress.com.

Избери подходящ домейн за сайта си и създай собствен акаунт за WordPress.com.

Използвайки възможността за безплатен домейн в WordPress, потребителите могат да изберат поддомейн на <име>. wordpress.com се отваря списък с предложени домейни. Домейн, отбелязан с означение Free може да се използва безплатно. Избира се съответното домейн име и на следващата стъпка се натиска бутон Start with Free.

Последното действие е създаване на акаунт и изисква въвеждане на e-mail адрес, потребителското име и парола. На посочения e-mail се изпраща писмо за потвърждаване и активиране на акаунта.

Влез в WordPress.com чрез регистрирания от теб потребителски акаунт.

При влизане със съответното потребителско име и парола се дава достъп до администраторския панел на сайта. От горния ъгъл се избира My Site, което предизвиква отваряне на табло за управление.

 

 

Друг начин за влизане в администраторския панел на сайта е след изписания домейн в адресното поле на браузъра да се добави /wp-admin и да се натисне Enter.

Достъп до основното табло за управление се осъществява чрез избор на Моят сайт (My site).Оформяне на менюто става чрез влачене. Добавяне на публикации в сай

та.Страниците в уеб сайта най-често са статична информация, организирана чрез менютата. За разлика от тях, публикациите са поток от информация,

 

 

Задача: Направете регистрация в сайта daskalo.com и създайте своя уеб сайт.