Моята философия на преподаване

Моята философия на преподаване

Моята  философия на преподаване е подчинена на следното:

Мото, което следвам като основен закон в своята работа

Не „Виж на какво мога да те науча!“, а „Виж какво можеш да научиш сам!“.

Какво правя

Детето трябва да се чувства като водещо в научаването, а не като следващо един могъщ и всезнаещ възрастен. Това изисква много повече предварителна подготовка от учителя, но усилието си струва, защото по този начин детето придобива самоувереност, става инициативно и търсещо. При среща с проблем, то търси и намира начини да се справи с проблема само, а не очаква от възрастните, те да предложат решението наготово.

Ползи за детето

Така детето се развива като самостоятелна личност със свой собствен опит и умения. Когато то успее да се справи с даден проблем само, усеща удовлетворение и чувство на гордост със себе си. Това емоционално състояние го подтиква да прави все повече и все по-задълбочени проучвания и лични открития, основани на неговия личен опит. Така се развива способността за аналитично и критично мислене.

Любовта

Много е важно учителят да изпитва любов към детето. Да е загрижен за него и да проявява внимание към неговите нужди и емоционални състояния. Важно е детето да усеща тази любов. Да се доверява на своя учител и да изпитва удоволствие от общуването с него.

Играта

Играта е водеща дейност за децата в предучилищна възраст. Играта е най-мощното средство, чрез което учителят може да въздейства на децата в процеса на тяхното обучение и възпитание. Затова децата в детската градина трябва да играят. Игрите не бива да са самоцелни, а да имат смисъл и да решават конкретни педагогически задачи. Възрастният трябва да е способен да се включва в детската игра като равноправен участник в нея.

Учене, базирано на действие и личен опит

Децата в предучилищна възраст могат най-добре да опознаят и разберат даден предмет или явление чрез действия с този предмет. Тяхното мислене все още е главно предметно-действено. Те ще натрупват повече знания и умения, чрез своите действия с различни предмети. Усвоените знания чрез конкретен личен опит с изучавания предмет са най-достъпни, най-интересни и най-трайни точно поради тази особеност на детското мислене.


Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.