Области на професионален интерес

Области на професионален интерес

Моите области на професионален интерес, са тясно свързани с упражняването на професията ми, с творчески изяви и умения за прилагане на ИКТ в учебния процес.

1 Педагогика

Моите професионални области на интерес в педагогиката са насочени към методиката на преподаване и възпитаване.

Освен традиционните принципи методи, средства и похвати на работа ме интересуват и други ефективни иновативни педагогически подходи.

Считам методът „Монтесори“ за интересен, полезен и приложим в условията на детската градина. Но повече като допълващ другите методи на работа.

Ценя програмата за активно учене High/Scope. Тя развива у детето умение самостоятелно да намира решение на проблеми, да вярва в своите сили, да разчита на мисълта и креативността си. Разглежда ученето като творчество, откривателство и експериментиране извършвани от самото дете, а не от възрастните наоколо.

Проявявам интерес към метода на сугестопедия, който ми допада със своята непринуденост по време на учене и ефективност.

Интересува ме и програмата „Философия за деца“.

Смятам, че информационните технологии са силен и надежден съюзник при обучението и възпитанието на децата.

Според мен най-добре помагам на децата като ги оставя сами да се справят с проблема, над който работят. Може да ги насочвам, но не и да предлагам готово решение. Предпочитам да окача с гордост на таблото за рисунки разкривено изображение или предмет, изработени от детето. Всичко изработено наистина от децата е по-ценни от правилните форми, изработени от ръката на възрастен.

Детето трябва да изпита радост от своя личен успех, а не да получи представа, че не може да се справи и затова трябва да търси подкрепа от по-добрите около него. Ролята на педагога е да премерва степента на трудност така, че тя да е преодолима за детето, но да изисква неговите усилия, постоянство и мисъл.

2 Литература

Обичам да чета художествена литература. Пиша авторски стихотворения и кратки текстове в проза. В продължение на няколко години членувах в литературен клуб „Йордан Кръчмаров“при читалище „Паисий Хилендарски“ гр. Балчик. Част от стихотворенията ми са публикувани в сборници с поезия и в периодичния печат.

Участвах в национален конкурс за есе на тема „На/за какво служи интелектуалецът“, на който жури в състав Вера Мутафчиева, Антоанета Войникова, Антон Дончев, Йордан Радичков, Марин Бодаков, Петър Първанов и Цочо Бояджиев. Журито определи сред 97 участници 17 наградени  творби с отпечатване в сборник. Моето есе е сред 17те наградени.

3 Приложни изкуства

Влече ме изработването на различни арт и крафт проекти за мое удоволствие. И за да предложа част от тях на децата като идеи за изработка от тях.

4 ИКТ

Много добре познавам Word и PowerPoint и ги използвам в ежедневието си. Excel използвам и познавам добре. Имам елементарни познания  за HTML. Обработвам векторни и растерни изображения, интересувам се от графичен дизайн, аудио и видео обработка, монтаж. Имам основни познания и работя с някои приложения на Adobe: Photoshop, InDesign, Illustrator, Premier Pro. Работя с различни приложения за дистанционно онлайн обучение – Google classroom, Learning app, EdPuzzle, Scratch и други. Използвам интерактивна дъска с интерактивни презентации, създадени от мен и с електронните книжки, предоставени от издателствата. Създавам и публикувам кратки онлайн ръководстваи видео уроци, с които да обогатя познанията на своите колеги.

 


Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.