Среща на прокурор от Районна прокуратура – Варна

На 26.04.2024 г. прокурор Жасмина Колева от Териториално отделение – Девня при РП Варна, гостува в ОбУ „Васил Левски“ като проведе беседа пред ученици от 7 до 10 клас по темите:

  • „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетните лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им.“
  • „Наркотиците – лесният начин да изгубим свободата си. Превенция срущу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършени от наркозависими лица.“

Учениците слушаха с внимание темите и активно участваха в дискусията по време на лекцията. Прокурор Колева представи информация за Съдебната система в България и действащия Наказателен кодекс на достъпен език за учениците. Тя запозна учениците с видовете мерки за възпитателно въздействие на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Подчерта, че е необходимо да бъдат бдителни при публикуване на снимки в социални мрежи, за да не станат жертва на недоброжелателни лица, както и напомни къде да обадят при случай на домашно насилие или кибертормоз.

Беседа бе интересна и полезна за учениците, съдейства за повишаване на правната им грамотност и култура. Всички достигнаха до извода, че за да станат пълноценни участници в социалния живот, младите хора трябва да спазват законите и правилата в обществото, в което живеят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *