2. Философия на преподаване

Учителю, тъй скромен, тъй щастлив!                                                                                        Богат със мъдрост….и велик!                                                                                                           Ти бъдещето водиш за ръка,                                                                                               опиянен от радост, не от суета,                                                                                                   че всички твои ученици ще те носят                                                                                         завинаги във своите сърца.                                                                                                       Учителю, вдигни глава,                                                                                                                     че ти достигнал си звездите на небето,                                                                                     със свойта ласка и неспирен взор,                                                                                               открил си пътя към сърцето на детето!

АЗ СЪМ УЧИТЕЛ

Моята житейска мисия е да работя така, че в това „нездравословно” време, в което живеем, да науча моите ученици да бъдат добри хора – да общуват здравословно, да обичат здравословно. Да бъдат достойни и честни.

Добрият учител обяснява. Отличният учител показва. Великият учител вдъхновява.

Преподаването е призвание и голяма отговорност. Моята философия за образованието поставя в центъра ученика с неговата познавателна, емоционална и творческа дейност: да решава проблеми, да твори, да бъде самоуверен, да се учи от грешките си.

Добър е този учител, който съумее да предизвика интерес към преподавания материал и разбирането за ученето като съзнателно усилие, изискващо организираност, самодисциплина, самостоятелност, отговорност.

Учителят е този, който трябва да мотивира потребност у детето за учене през целия живот. В образователно-възпитателния процес ученикът трябва да осъзнае практическата приложимост на наученото, да придобие увереност в своите знания, да расте вярвайки, че познанието разкрива широки хоризонти и отваря вратите на успеха в живота.

Всяко дете е различно, всяко има силни и слаби страни. Виждам моята цел като учител в това да открия у всеки ученик това, с което той се отличава, да развивам у всеки това, в което е най-добър, за да се постигнат положителни промени в личността на младите хора. Бъдещето на една страна се крепи на знаещи, можещи, уверени и осъзнали способностите си личности.