Правила за безопасно ползване на Интернет

/Ръководство за родители /

Що е това Интернет?
Това е световна компютърна мрежа, съдържаща най-разнообразна информация, предоставяща възможности за : обучение, делови контакти, развлечение.
Кой управлява Интернет?
Никой!!
Всеки, който притежава или има достъп до компютър с необходимото програмно осигуряване, може да предлага в Интернет всякаква информация и идеи.
Родители! Пътешествието в Интернет е занятие за цялото семейство
Интернет прилича на подобните средства за информация като радиото, видеото, телевизията, книгата. За да могат децата да използват по най-добрия начин Мрежата, са необходими съветите и напътствията на възрастните. Право и задължение на родителите е да определят условията и границите за ползване на Интернет от децата. Родителите най-добре от всички останали са способни да преценят кога техните деца са готови самостоятелно да ползват съдържащата се в Интернет информация.
Родителите винаги трябва да знаят кога децата им са в Интернет. Ако Ви вълнува какво търсят те там, то поставете компютъра в стаята, в която се събира семейството.
Не оставяйте детето си само с компютъра и когато то е още съвсем малко.Регулярно проверявайте с какво се занимава то в момента.
Родители ! Научете своите деца:
резултатно да търсят информация в Интернет
критически да я оценяват
да развиват навици за общуване в Мрежата
да помнят, че тяхното пътешествие в Интернет не може да остане дълго време в тайна.
Разговори с непознати
Убедете детето си, че разговорите с непознати в Интернет не са по-малко опасни от разговорите с непознати на улицата или по телефона. Обяснете, че при никакви обстоятелства то не трябва да съобщава своя адрес, телефон, парола или каквато и да е друга информация за частния живот на семейството. Предупредете детето, че то трябва да Ви уведоми и поиска разрешението Ви, ако пожелае да се срещне с някой от новите си познати в Мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *