11 септември 2001 година – най-внушителният атентат в историята на човечеството!

  

     Повече от 11 години след трагичното нападение от страна на „Ал-Каида“ срещу Съединените Американски Щати, ще се опитам да отбележа основните факти, които научих за това събитие, макар че тези думи, цифри и числа не могат по никакъв начин да представят ужаса, кошмара и безсилието, предизвикани на 11.09.2001 година. Този терористичен акт  хвърля  „сянка“ върху човешката история със своята безкруполност и жестокост!

            Като цяло, нещата се рaзвиват по следния начин:

            1.Основната идея на хората от групировката „Ал-Каида“, която до 2004 година отрича да е замесена в случая, е да превземат 4 самолета, а именно: ( 1. Полет 11 на „Американ Еърлайнс“: „Боинг 767-723“ за Международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис; 2. Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“: „Боинг 767-222“ към Международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис; 3. Полет 77 на „Американ Еърлайнс“: „Боинг 757-223“ към Пентагона – международно летище Лос Анджелис в Лос Анджелис; 4. Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс“: „Боинг 757-222“, който бил към международното летище Сан Франциско и продължавал до Международното летище Нарита в Токио). След това е трябвало да променят маршрутите им- първите два били за „Кулите близнаци“ – Световният търговски център в Ню Йорк, третият – за Пентагона, а последният, въпреки че е само теоритично, трябвало да се сблъска със сградата на Белия дом – Президентството на САЩ ! 

              2.Както казах, четвъртият ТРЯБВАЛО да срещне президента Джордж Буш. Но нещата за похитителите се объркали значително, след като пътниците разбрали за случващото се, информирали чрез мобилните си телефони властите и оказали дори физическа съпротива, която за малко не им донесла успех. Когато видели, че ще се провалят в опита за атантат, терористите умишлено разбили самолета в поле край Шанксвил.

       3. За съжаление, останалите 3 атаки успели: първо в 08:46 ч.- Северната кула е „прорязана“ от самолета (както може да се види от множеството видеа в „мрежата“) ; после в 09:02ч.- Южната кула е блъсната, а след по-малко от два часа и двете се срутват под натиска на цимента, бетона, неспиращия огън….; Пентагонът е улучен в 09:37 ч., което води до смъртта на 125 човека (55, от които са военни лица);

       4. Няма нито един оцелял, намиращ се преди сблъсаците, в самолетите. От кулите жертвите са 2603 човека; полицаите, дали живота си, за да помогнат на „ближния“, изпаднал в състояние на агония и немощ, са 20; пожарникарите, обявени за национални герои след този ужас, но немогли да получат признанията ,отдадени им от обществото и родината са 343; общият брой на загиналите е повече от 3000 човека.

     5.Все пак оживелите са далеч повече – преди атаките в Търговския център имало около 17 400 души. Някои от тях са имали късмета просто да са на точното място в този момент, други успяват да се измъкнат от рушащите се сгради в последен отчаян и панически опит, трети са спасени от служители на държавата, изпратени да измъкнат безпомощните с огромен риск за собствения си живот. Това били преди всичко пожарникарите на Ню Йорк. Докато обикновените хора бягали навън, изпаднали в паника и ужас, неможещи дори да помислят за този до себе си, инстинктът за самосъхранение е по-силен от всичко в човека, пожарникарите влизали вътре в кулите, някои излизали-други не, но тези някои, носещи задъхани, ужасени, стресирани, припаднали, дори мъртви хора на раменете си, пак влизали там откъдето като по чудо не са загинали. Те били съвършени – с ледени погледи, с безстрашни души, без никакъв инстинкт за себе си – само за заобикалящите ги, за тях нямало друг път – отдадени до последния си дъх!

        6. Трагична била смъртта на всички – някои били директно ударени от самолетите, други се задушили, трети видели изход единствено в самоубийството и скачали през прозорците на небостъргачите….имало и такива, които предвидливо тръгнали не надолу към изхода и вратите, а нагоре – към покрива. Те очаквали, че там ще бъдат спасени от спасителни акции с хеликоптри, но за огромен техен ужас вратите за там били затворени и те се задушили или били смазани при срутването на „Кулите близнаци“!

       7. За финал ще ви предам думите на един оцелял по чудо пожарникар от 11.09.2001 година. В опит да спаси поредните жертви, той се изкачва смело нагоре по стълбите, но вятърът, предизвикан от срутването на бетон, стъкла, желязо, станал като огромна вихрушка. Той и колегите му се свили на кълба в ъглите – невъзможно било, нито да продължат нагоре, нито да слязат надолу, за да помогнат! Разрушението било жестоко – никой под и над тях не оцелял – само той и неговите другари – 14 човека общо! Той заявява, че това е чудо! И за мен наистина е така! Чудо е ,че има хора, като тези 343-ма всеотдайни мъже, дали всичко от себе си за някой напълно непознат!

Тео Баев™

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *