Методи на преподаване

Светът се развива твърде бързо и аз се старая да не обременявам учениците с остарели похвати, а да прилагам съвременни  подходи на преподаване и комуникация. В центъра на учебно-възпитателния процес поставям ученика с неговата познавателна, емоционална и творческа дейност: да решава проблеми, да твори, да бъде самоуверен, да се учи от грешките си. Формирам у учениците разбирането за ученето като съзнателно усилие, изискващо организираност, самодисциплина, самостоятелност, отговорност. Поощрявам и учениците, които работят бавно и несигурно. Ценя свободата на мислене и поощрявам идеите на учениците. Наред с традиционните методи и форми на обучение използвам и различни интерактивни методи, но най-предпочитания от мен е метода „мозъчна атака”. При умело съчетания с други методи и похвати, той стимулира развитието на креативността, творческото мислене, изгражда комуникативни умения, толерантност и др.

Използването на интерактивен модел на обучение предполага организиране на индивидуална, по двойки и групова работа, проектна дейност, моделиране на житейски ситуации, използване на ролеви игри, съвместно решаване на проблеми , работа с документи и различни източници на информация.

Това, което ми харесва на този метод е, че създава умения у учениците за работа в група и в екип, научават се да изслушват и зачитат мнението на другите, да преценяват различни гледни точки и да  стигат до съвместни решения по пътя на дискусията.