Извънкласни дейности

Открит урок в 9в клас, 24.11.2022

Победители от финалния кръг на състезанието по БЕЛ „Стъпала на знанието“, 2022

СУ „Братя Каназиреви“ има своите трима победители във финалния трети кръг на Националното състезанието по български език и литература, организирано от Сдружение „10 книги“. Тази година това са деветокласниците Йордана Тричкова, Борислав Джолев и Ралица Манафова, и тримата от 9б клас. Победителите преминаха успешно през първи кръг на състезанието, в който чрез тест показаха знанията си. След това отлично преодоляха и втори кръг, в който писаха есе по проблем, свързан с изучавана литературна творба. За да получат право да се явят на трети финален кръг, учениците трябваше да покажат резултат над 46 т. от максимални 50. В своята възрастова група от 29 финалисти учениците са сред показалите максимален резултат от 50 точки. Те получиха грамоти от Сдружението, които им връчи директорът на училището госпожа Р. Тумбева, която ги поздрави за постоянството и високите постижения.

Тази година освен победителите от 9. клас до финалния кръг достигнаха и осмокласниците Божидара Калайджиева, Бояна Билчова, Емил Мекушин, Кристина Голова и Никола Сланчев; деветокласникът Николай Гарабийски и десетокласничките Данислава Крънчева и Райна Петрова.

Учене чрез преживяване

Учениците от клуб „Модерно е да си грамотен“, сформиран по националната програма за занимания по интереси, посетиха музея на Петко и Пенчо Славейкови в град София. На 10 май деветокласници и десетокласници, изучаващи двамата автори, имаха възможността да се потопят в атмосферата на аристократична София. Сгушен в сърцето на столицата, за тях отвори вратите си музеят на Славейкови – баща и син, където учениците се пренесоха далеч назад във възрожденската епоха, докоснаха се до масата, на която П.Р. Славейков е подписал Търновската конституция, усетиха аромата на старинните мебели и вещи, грижливо събирани от племенницата на Славейкови, за да ги дари на Националния литературен музей. Уредникът, госпожа Здравка Никовска, увлекателно разказа на учениците и за живота на Пенчо Славейков, показа им ценен превод на Ницшевата книга „Тъй рече Заратустра“, дело на Пенчо Славейков и Мара Белчева, пренесе ги в малкото италианско градче Брунате, за да обрисува последните дни от живота на поета.

Учениците се подписаха за спомен в книгата за посетители и си обещаха по-често да учат извън класната стая.

Литературен форум на символистите

В навечерието на Патронния празник на училището – 5 май, учениците от 10в клас проведоха нетрадиционен открит урок по литература. На 3 май в присъствието на всички учители по БЕЛ, както и на преподаватели от обединенията по математика и химия те демонстрираха резултатите от работата си по предварително поставени проектни задачи, изпълнени от екипи от по четирима ученици. Всеки от шестте екипа влезе в роля на поет символист, неизучаван в програмата за задължителна подготовка, представи живота и творчеството му в аз-форма, както и допълни представата за поезията му чрез проучени критически оценки и спомени на негови съвременници. За да е по-емоционално и живо представянето на поетите, всеки екип чрез свой рецитатор представи и знакова творба на автора.

Учениците сами бяха подбрали въздействащи творби от творчеството на Д. Дебелянов, Н. Лилиев, Т. Траянов, Ем. Попдимитров, Хр. Ясенов и Д. Бояджиев и умело аргументираха избора си. С артистичност и оригиналност се отличиха Крум Пахов в ролята на Христо Ясенов и Христо Коцаков в ролята на Ем. Попдимитров. С рецитаторските си умения пък блеснаха Елена Чатлабашева, Росица Панкова, Емине Тупева, Анелия Попова, Кристиана Кандева, Славчо Манушкин и Костадин Гаминчев.

Десетокласниците затвърдиха знанията си за символизма чрез презентацията на Мария Бангеева и решаването на тест, като крайните оценки, които получиха от преподавателите гости и лично от директора на СУ „Бр. Каназиреви“ – госпожа Р. Тумбева, бяха отлични.

Повод за гордост в СУ

Походът на книгите – 2021

Национален конкурс „Бог е любов“

Финалисти в състезание по БЕЛ „Стъпала на знанието“

Проект „Моята любима книга“, 2019

Национално състезание по правопис „Пазим езика си!“ – 2019

За първа учебна година учениците от 5. и 6. клас на СУ „Братя Каназиреви“ се включиха в станалото вече национално състезание по правопис, организирано от Сдружение „Живата вода на България“. В тазгодишното издание на инициативата, подкрепена от университетски преподаватели и общественици, журналисти, певци и други популярни лица от екрана, участваха 5 петокласници и 17 шестокласници. А за цялата страна общият брой на включилите се ученици надхвърля 4000. Участниците писаха текст под дъктовка и решаваха други задачи, свързани с пунктуацията и словното богатство на българския език. Резултатите на възпитаниците на Разложката гимназия са много добри, като сред тях се отличават Б. Джолев с 95т., Ралица Манафова с 84т., Леа Кушлева и Никол Кондева, всички от шести клас.

Национална седмица на четенето – 2019

Успехи на седмокласниците в състезание по БЕЛ „Многознайко“

Снимки от награждаването

Лауреат от Националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне!“

Състезание по БЕЛ

Рецитал, посветен на Васил Левски

Писател назаем – гостува ни Оля Стоянова

Среща с Бойка Асиова и литературна дискусия върху романа „Вълчицата излиза привечер“ – 28.11.2017г.

Прототипи в романа

Мнение на съдебни заседатели

Адвокатска защита на героя – Миряна Пандева

Обвинение на прокурора срещу Алекса Тушев – Г. Орозов

Светът на емигранта в романа – Гергана Елчинова

Сюжет и композиция на романа „Вълчицата излиза привечер“

Образът на Росица от романа „Вълчицата излиза привечер“ – Магдалина Кьосева

Характеристика на героя Алекса Тушев – Магдалена Балакчиева

 

Ученици съдят Антигона

Моята визия за бъдещите професии – Елена Джолева

Посещение в Брюксел

„Предприемачите на 21. век“ – Елена Мекушина

Конкурс на Фондация „Българска памет“

 

Участие в Националната олимпиада по БЕЛ

Състезание „Лабиринт на знанието“

Проект за благотворителност на ученици от 12а, участвал в конкурса на Фондация „Млад благотворител“ през декември,2016г.

България в ЕС…… – есето на Елена Мекушина, участник в конференцията

 

Участие в конкурс

 

Урок за Дебелянов

Открит урок – „Прототипи и герои“

Фрагменти от читателски вълнения

Награди за членовете на клуб „Искам да бъда журналист“

Проект – среща с писател

90 години от кончината на Иван Вазов – бинарен урок по БЕЛ и ИТ

Издаване на училищен вестник

Последни публикации