Класно ръководство и дейности

Отлично представяне на възпитаниците на СУ „Бр. Каназиреви“ в Националното състезание по БЕЛ, организирано от СУФ „Любословие“

Блестящо класиране за нашите ученици в дванадесетото издание на състезанието, в което се проверява степента на функционалната грамотност на учениците от 1. до 12. клас. Безапелационно се представиха учениците от трети клас – Борислава Юрукова и Емилия Парева, които заеха съответно първо и трето място с 50 и 48 точки от максимален брой 50. Сред деветокласниците от цялата страна първо място си делят отново наши възпитаници – Божидара Калайджиева от 9в и Димитри Захов от 9б клас с по 51т. от общо 60. Престижно трето място спечели Мария Бангеева от 11в клас с 55т. от общо 60, като остана само с две точки по-назад от победителя. Много добро класиране постигнаха и другите наши участници от 11в и 10б клас – Тодор Ганджов, Елена Чатлабашева, Надежда Ушева, Борислав Джолев, Йордана Тричкова, чиито резултати са много близки до тези на призьорите. С голямо желание в тазгодишното издание на състезанието се включиха и петокласници и шестокласници, които също показаха, че по нищо не отстъпват на своите връстници.

Практически съвети за кариерно ориентиране – 30.01.2023
Как да избера университет? Къде да продължа да уча – в България или в чужбина? Как да преценя своите силни или слаби страни? Умея ли да работя в екип? На тези въпроси днес десетокласниците се опитаха да получат отговори с помощта на гост-лектора Елена Мекушина, възпитаник на СУ „Братя Каназиреви“, випуск 2018г. Чрез куиз и забавни игри десетокласниците бяха увлечени да разсъждават върху избора на професия и университет. От презентацията на Елена Мекушина учениците разбраха как могат да определят сами своите силни и слаби страни чрез различни тестове. Запозна учениците с предимствата на образователната система в Обединеното кралство и я сравни с образователната система в България. Посочи приликите и разликите между обучението у нас и в чужбина и подчерта какъв е ценният й опит и от двете образователни системи.
По време на срещата лекторът припомни колко важна за учениците е самооценката по време на средното образование и от какво зависи успехът за всеки един от нас – в упоритостта и правилно избрания път, който да следваме.

Екскурзия до Гърция

В периода 12-14.11.2022 год. се отправихме на незабравима екскурзия до едно от чудесата на съвременния свят – Метеора в Гърция. Незабравими спомени натрупахме и от посещението на гробницата на Филип Македонски във Вергина, както и от причудливия водопад в гръцкия град Едеса. По време на тридневната екскурзия имахме възможност да си припомним и моменти от древната история за гръцките полиси, както и за времето на Балканските войни, когато окончателно българските земи остават в пределите на южната ни съседка.

Кариерно ориентиране

Учениците от девети в клас, профил „Природни науки“, имаха възможността да преоткрият химията като наука. На 10 май, в Деня на отворените врати на Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“, те присъстваха на демонстрацията на Корпуса за бързо гърмене, в който членуват най-запалените химици от факултета. Те представиха пред препълнената аудитория десетки „фокуси“, станали възможни благодарение на свойствата на различни елементи и вещества, изучавани от химиците.

В Деня на химика вратите на факултета бяха широко отворени за любопитните ученици, които можаха да разгледат най-голямата колекция от чисти химични елементи.

Учениците от СУ „Бр. Каназиреви“ бяха любезно посрещнати от доц. д-р Елена Бояджиева, дългогодишен преподавател във факултета и искрен приятел на нашето училище.

Вестник „Тийнейджърски дух“, празничен брой,2022

25.02.2022г.- Учениците от 9.в клас на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ украсиха едно от дръвчетата в училищния двор с ръчно изработени мартеници. С много настроение и пожелания за здраве те символично поздравяват своите учители и съученици с традиционния празник Баба Марта.

19.02.2022г. – Почит към Апостола на свободата

Левски.mp4

Презентация за будителите

Познаваме ли будителите?

С този въпрос учениците от 9в клас в СУ „Братя Каназиреви“ влязоха при децата от начален етап на образователната степен и им припомниха, че 1 ноември е един от най-светлите празници за всички българи, защото е свързан с искрата на националното самоосъзнаване и самочувствие.

Деветокласниците представиха накратко и онагледиха със снимки по-важното за най-известните будители. За някои от тях малките ученици знаеха доста неща от часовете, а на други за първи път чуха имената и ги свързаха с историческия им принос. Имаха възможност да видят снимки на бележити наши възрожденци, а за да бъдат сигурни, че са научили нещо ново, организаторите предложиха на своите любознателни слушатели и забавни игри. Четвъртокласниците и третокласниците с лекота свързаха изображенията на будителите с техните имена, както и с родните места, обозначени на картата на България.

Най-малките първокласници и второкласници също се докоснаха до темата за будителите и научиха кои са Паисий, Софроний, Левски, Каравелов, Ботев, Вазов, братя Каназиреви.

За всички малчугани, проявили активност и бърза мисъл в игрите, деветокласниците осигуриха лакомства.

109 години от освобождението на град Разлог – В слънчевия следобяд на 6.10.2021г. след часовете учениците от 9в клас заедно с класния си ръководител Лиляна Джолева отдадоха почит на загиналите герои в Илинденско-Преображенското въстание, като поставиха цветя на паметната плоча в м. „Андъко“. Деветокласниците отново се потопиха в легендарните спомени за героизма на баба Магдалена Юрукова и на всички предтечи на свободата ни.

Завършване на учебната 2020-2021година – поход до Сухото езеро в Рила и посещение на Рилския манастир

В Деня на славянската писменост и българската писменост и култура – 24 май,2021г. осмокласници от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ почетоха празника по различен и интересен начин. В градския парк пред своите по-малки съученици от 7.клас те припомниха моменти от живота на един от създателите на нашата азбука Св. Константин -Кирил Философ. В ролята на Кирил се превъплъти Н. Гарабийски от 8б клас, който влезе в своеобразен спор с представител на триезичната догма (в ролята участва Кр. Андреев от 8в), за да защити правото на славяните да славят Бога на разбираем език.

Бяха припомнени основни моменти от житието на Св. Кирил, които разкриват неговата всеотдайност, мъдрост и трудолюбие.

Учениците от 8а клас пък представиха всяка буква от глаголицата – първата азбука, създадена от Солунските братя, като обясниха на седмокласниците каква е символиката на кръга, кръста и триъгълника, участващи във всеки графичен знак.

Към всички присъстващи прозвучаха като поздрав и две емоционални рецитации – на Ясен Стоянов от 7а, който изпълни одата „Българският език“ от Иван Вазов, и на Мария Спасова от 8в, която рецитира своя лична поетическа творба – „Родино моя ненагледна!“.

Открит урок в храм „Свето Благовещение“, Разлог

Ден на търпението

Гражданско образование в часа на класа. Ролева игра-Заседание на общински съвет

Поход до манастира „Св. Пантелеймон“, Добринище и посещение на атракционен парк, септември,2020г.

Завършване на 7.клас – с усмивки и богати на спомени



Проект „Ученици в действие“

Двудневна екскурзия до Цари Мали град и София

Тиймбилдинг – поход до хижа „Яворов“

Кариерно ориентиране – бизнесът говори за възможностите

Екскурзия до Пловдив

Ден на будителите – посещение в Килийното училище в град Разлог


Участие в програмата на Банско Филм Фест

Екскурзия до Сопот и Вазовата къща музей


 

Противопожарна безопасност

Интерактивен урок, посветен на Иван Вазов

Седмица на четенето – 2017

Екскурзия до Мелник

Урок по родолюбие