Клуб „Пътешественик“

На 1-ви юни учениците от клуб „Пътешественик“ представиха какво са научили през учебната година по програмата на проекта. На сцената на училището те показаха презентация, която включваше най-важните неща за всяка страна. Емоционално всяко дете каза какво го е впечатлило от всичко изучено до момента.

Завършиха с пожелание да продължат да обогатяват своите знания, да научават нови неща и през следващата учебна година.

На 3.05.2018г. се проведе публична изява на клуб „Пътешественик“ на тема „ Традициии на местното население – Гърция“. Гости на четвъртокласниците бяха първи и втори клас от училището и техните учители, както и директорката, заместник-директорката, преподавателят по физическо възпитание и спорт. Учениците прочетоха интересни факти от живота на гърците, с какво се хранят и какви са техните традиции. Момичетата бяха облечени с  цветовете на гръцкото знаме.

Представи се презентация на „Прометей или легенда за огъня“ с елементи на драматизация.  Децата влязоха в роли на богове, герои и простосмъртни хора.

Накрая изиграха традиционният гръцки танц „сиртаки“ , който завърши с „чупене“ на чинии и „хвърляне“ на цветчета.

На 22.03.2018г. учениците от клуб „Пътешественик“ представиха своя малък проект пред своите съученици, учители и ръководството на училището. Изявата започна със запознаване на аудиторията с дейността на клуба от неговия ръководител Станислава Костова. Последва японски танц с ветрила, след който публиката трябваше да познае коя страна се представя. Малките участнички в клуба бяха облечени в кимона, гримирани  и с подходящи прически като истински „японки“. После бе представена презентация „Култура и традиции на Япония“, където бяха включени най-важните особености в японската култура. Представена бе чаена церемония с цялото приготовление преди това и самият ритуал. Демонстирани бяха две хватки от бойното изкуство „айкидо“ от момчетата, облечени като самураи. Изявата завърши с представяне на древен японски танц „Капоре“, който е известен със здравословния си ефект върху здравето на човека. Сюжетът бе пресъздаден на основота на битка на двама самураи за сърцата на две гейши. Всичко бе представено под съпровода на подходяща японска музика. Малките „пътешественици“ заслужиха много аплодисменти за своето старание.