Клуб „Етнобагри“

На 01.08.2018 г. в ученическа почивна база „Крайморие“, по време на летния лагер,  се състоя изява на клуб „Етнобагри“ по проект „Приказно пътешествие”, финансиран от ЦОИДУЕМ. Участниците в клуба изработиха  морски аксесоари – гривни и колекция от облекла на тема „Морско настроение”. Тоалетите бяха направени от креп хартия. Подготвиха и рекламен надпис на събитието. Под звуците на подходяща музика момичетата презентираха тоалетите си.

Джансу Севгин представи зелена рокля, украсена с морски звезди, носеща името „С цвят на водорасли“. Аксесоар – зелена гривна с морска звезда.

Камелия Стойчова беше облечена в синьо бюстие и синьо-бяла пола, наречени „Морски бриз“. На ръката си носеше синя гривна с бели делфинчета.

Гюлсевим Иванова се появи в жълто-оранжева рокля и гривна в същия цвят. Тоалетът ѝ беше с име „Горещ пясък“.

На партито след дефилето всички  танцуваха и се забавляваха.

На 18.04.2018г. в Обединено училище „Добри Войников”, с. Победа се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието бе организирано с цел обмяна на опит между ученическите парламенти и представяне на професии по проект „Всеки ученик ще бъде отличник-2“ към ЦМЕДТ „Амалипе“, гр. В. Търново. Участници в събитието бяха представители на Ученическите парламенти  на училищата в селата от община Добричка, седмокласници, учители и гости. Учениците от клуб „Етнобагри” по проект „Приказно пътешествие”, финансиран от ЦОИДУЕМ, представиха пред гостите своя малък проект – изложбата „Фолклорът и модата“, състояща се от рисунки и апликации на модели на облекла и бижута с етноелементи и снимки от занятията на клуба.

На 04.01.2018г. участниците в клуб „Етнобагри“ по проект „Приказно пътешествие”, финансиран от ЦОИДУЕМ, представиха пред съучениците и учителите си своя малък проект – изложбата „Цветна магия“. Тя включваше рисунки и снимки от занятията, проведени през месеците ноември и декември по темите: „Килимът като изкуство“ и „Неповторимата българска шевица“. Присъстващите бяха запознати чрез презентация с историята на килимарството по нашите земи и чипровските килими, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на нематериалното наследство у нас. Беше разказана легендата за появата на цветовете на българските шевици и древните символи, които се крият в тях. Учениците се запознаха с шевици от различните ни етнографски области. Голям интерес предизвика фактът, че Кока-Кола е представила лимитирана колекция от шест дизайнерски бутилки, посветена на неповторимото разнообразие от везани орнаменти и композиции от различни краища на България. Специално място беше отделено на логото на българското председателство на съвета на Европа, съдържащо трите български символа – кирилицата, шевицата и българския флаг. Празникът завърши с право българско хоро.