ЗА РОДИТЕЛИ- ПРИЕМ – ОБРАЗЦИ НА ДОКУМЕНТИ

Наредба-31-28.07.2016-записване-отписване-преместване-на-деца

Заявление за прием в първа група

Заявление за напускане на детска градина

Информация за прием в ДГ „Щастливо детство“, град Плевен                                                                                                                                                 ДГ „Щастливо детство“ е институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се отглеждат, възпитават, социализират и обучават деца от 3 г. възраст до постъпването им в първи клас.                               Децата, които навършват 3 години през текущата календарна година, участват в класиране за първа възрастова група. Децата във всички възрастови групи се приемат целогодишно, при наличие на свободни места.

ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ДЕЦА В ПЪРВА ГРУПА, ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2024/2025 г. СЕ ПРИЕМАТ САМО В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА НА ДГ „ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО“,                                                                            НА АДРЕС: ГРАД ПЛЕВЕН, УЛ. „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ №5                                        ОТ 8,30 ч. ДО 16,00 ч.

Постъпването на децата в новосформиращата се първа група в детската градина се осъществява по желание на родителите.                                                                                Родителите (настойниците) подават писмено заявление за постъпване в първа групи от 01.01 до 22.04 на текущата година, за което се издава входящ номер и представят следните документи:                                                                                               1.Заявление по образец, в което задължително  се вписват трите имена  на детето, ЕГН, постоянен адрес, телефон за връзка  или  е-маil;                                                   2.Копие от акта за раждане на детето и личната карта на родителя за сверяване на постоянния адрес;                                                                                                             3.Документ от работодател, че  работи по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изх.№, мокър  печат с подпис, ЕИК на работодателя, с приложени копия от трудова и служебна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/                     4.За родител редовен студент – служебна бележка от ВУЗ на територията на Община Плевен.                                                                                                                                              Към заявлението за прием се прилагат и следните документи, доказващи ползване на предимство при извършване на класирането.

  1. Документ за заболявания на детето съгласно Наредба за медицинска експертиза на работоспособността до 16 г. Удостоверява се с документ от ТЕЛК при над 50% трайна намалена работоспособност. При деца с експертно решение от ТЕЛК, в което е посочено изрично „с чужда помощ”, престоят на придружителя се регламентира с Правилника за вътрешния трудов ред на всяко детско заведение.
  2. Документ, удостоверяващ наличие на други деца в семейството с тежки заболявания и с над 70 % трайна намалена работоспособност ТЕЛК/НЕЛК/, които не са настанени в други социални институции.
  3. Решение на ТЕЛК за степен на увреждане над 70% на един от родителите на детето.
  4. Акт или актове за раждане на  трето или следващо дете на многодетни  семейства и деца-близнаци;
  5. Акт за смърт на родителя или родителите, ако детето e сирак или полусирак;
  6. Съдебно решение за отнети родителски права;
  7. Документ, удостотверяващ че друго дете от семейството посещава в момента същото детско заведение (до трета група включително);
  8. Документ от Държавна агенция за закрила на детето, съгласно Закона за закрила на детето, че е налице  предимство по: чл. 4 ал.1, т.2 –  „настаняване в семейство на роднини или близки”, т.4 – „настаняване в приемно семейство”,  т.7 – „ полицейска закрила”, „Център за настаняване от семеен тип” /с документ от съответната институция/ ;

Посочените предимства се ползват от децата само при представяне на пълен комплект от задължителни и допълнителни документи на единия от родителите.       Обявяването на резултатите с приетите деца от първо класиране се извършва на 29.04. на видно място в съответното детско заведение и се публикува в сайта на институцията.                                                                    Родителите на приетите деца писмено декларират желанието си, детето им да бъде записано в срок до 13.05 на място в съответното детско заведение, където са приети. Директорите обявяват свободните места след първото класиране на 14.05 и в срок до 23.05 родителите на децата, които не са приети подават заявления за класиране в детските градини, в които има свободни места.                                                  Обявяването на резултатите с приетите деца от второ класиране  се извършва на 30.05, като записването на приетите деца става до 10.06.

КЛАСИРАНЕ                                                                                                          Класирането се осъществява на база на точкова система според събраните от всяко дете точки в низходящ ред. Общият брой точки е сбор от точките по основни и допълнителни критерии.                                                                                                    Основни критерии:                                                                                                                   1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Община Плевен на родителите/настойниците                                                                                                                – за постоянен адрес – 3 т.                                                                                                                – за настоящ адрес – 2 т.                                                                                                                    2. Родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Община Плевен – по 2 т. за родител                                                                                                                                       3. Детето посещава детска ясла на територията на общината най-малко 6 месеца преди записването – 1 т.

Допълнителни критерии:                                                                                                    1. Дете сирак – 6 т.                                                                                                                               2. Дете полусирак – 3т.                                                                                                                      3. Дете с трайни увреждания над 50% – 5 т.                                                                               4. Трето и следващо дете в многодетно семейство – 1т.                                                           5. Близнаци – 2 т.                                                                                                                                6. Друго дете на същите родители, което посещава същото детско заведение към 01.09. – 2 т.                                                                                                                                            7. Дете настанено в приемно семейство, семейство на роднини или близки, с мярка „полицейска закрила” или дете от Център за настаняване от семеен тип – 3 т.            8. Дете, на което поне един член на семейството е със степен на увреждане над 70% по Решение на ТЕЛК – 3 т.                                                                                                                9. Дете на неизвестен родител или родител с отнети родителски права – 3 т.

ЗАПИСВАНЕ                                                                                                                  Записването на приетите деца се извършва от директора на детската градина или от упълномощено от него лице, след проверка на подадените от родителя задължителни документи и документите, удостоверяващи предимство, по съответните критерии и след извършено класиране.                                                      Записаните  деца в първа възрастова група постъпват в детската градина в началото на учебната година – 15 септември.                                                                                                 При записването родителят/настойникът се запознава срещу подпис с Правилника за дейността на детската градина.                                                             Родителите/настойниците се запознават със списъка на медицинските изследвания и документи, които трябва да представят при постъпване на детето в детската градина на 15.09.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА            Родителите/настойниците на деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка подават в срок до 30.08. само заявление по образец, копие на акта за раждане на детето и оригинал за сверяване.                                                                            Съгласно промяната в Закона за училищното и предучилищното образование предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, като родителите избират някоя от формите (целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна). Получаването на социални и семейни помощи е обвързано със задължително посещаване от децата на подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи за задължително предучилищно образование. След писмено изразено желание от страна на родителите, 5-годишните деца могат да бъдат подготвяни за постъпване в първи клас на 6 години и при следните условия:              1. Решението на родителите е окончателно и не подлежи на промяна.                             2. Родителите информират лично директора на детската градина за това свое решение не по-късно от 1 мартна предходната учебна година (преди постъпването му в трета възрастова група).                                                                                                          3. Решението на родителите за по-ранното постъпване на дете в първи клас следва да е аргументирано в интерес на детето и обсъдено с учителите на групата.

ОТЛАГАНЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС                                                                                       Отлагането на дете от постъпване в първи клас става не по-късно от 30 юни на всяка календарна година на основание на протокол от лекарска консултативна комисия, на удостоверението за задължително предучилищно образование с препоръки за включването на детето в допълнителна подкрепа за личностно развитие и/или на други документи с информация за детето, включително от изследвания и консултации, след събеседване с родителя и след извършено от регионалния екип наблюдение на детето.                                                                                                            Регионалният екип за подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности отлага по обективни причини от задължително обучение в първи клас, но за не повече от една учебна година, деца със специални образователни потребности след подадено заявление от родителя, когато здравословното състояние и/или индивидуалните потребности на детето не позволяват постъпване в първи клас.

СПИСЪК НА ПРИЕТИТЕ ДЕЦА ЗА ПЪРВА ГРУПА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2024/2025 г.                                                                                                                      Приети деца в Централна сграда                                                                                

Приети деца във филиал „Приказен свят“