Неща, които трябва да знаем

Днес в света са познати над 50 сорта кафе, но главно 2 от тях – Арабика и Робуста, се използват в комерсиалното производство на кафе. А тяхната консумация е разпределена така: около 70% от хората пият кафе, сорт Арабика, което е меко и ароматно. Останалите около 30% предпочитат кафе, сорт Робуста, в което съдържанието на кофеин е от 40% до 50% повече, отколкото в Арабиката. Остава само да гадаем какъв ли е вкуса на останалите 48 сорта кафе.

И така стигаме до съдържанието на кофеин в кафето, а оттам и неговото влияние върху нашия организъм. Обратно на наложилото се вярване, светло изпеченото кафе е с по-голямо съдържание на кофеин, отколкото тъмно изпеченото. Причината е в това, че колкото по-дълъг е процеса на печене, толкова повече кофеин се изпарява.


И може би именно съдържанието на кофеин в кафето го прави годно за използване като гориво за автомобили. За момента може би не е много ефективно кафето да се използва по този начин, но е приятно да знаем, че ако се наложи можем да разделим горивото за нашите тела, ум и въображение с нашите коли и да чакаме резултата.

 

coffee2 coffee-love