Longman Competition

Седмо национално състезание
по английски език
LONGMAN COMPETITION

Р Е Г Л А М Е Н Т

на Седмо национално състезание

по английски език „ Longman Competition

 

Състезанието се организира за седми път от издателство PEARSON България специално за училищата от Общността „Пиърсън училища в България” и цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити Pearson Test of English, създавайки условия за изграждане на критерии за оценка на постигнатите резултати, и развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат.

Всички участници в състезанието ще получат сертификат за участие, а тези с най-високи резултати ще бъдат удостоени с предметни награди.

Учителите, които са подготвили отличилите се участници, също ще получат предметни награди.

 

Право на участие

Състезанието е предназначено за всички ученици, които изучават английски език в училищата-членове на Общността „Пиърсън училища в България”. Право на участие има всеки ученик, чието училище е взело решение да се включи в състезанието.

 

Кръгове и нива

Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален. И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на Pearson Tests of English.

PTE Young Learners (подходящ за ученици от начален и прогимназиален курс): Firstwords, Springboard, Quickmarch, Breakthrough (нива от 0 до А1+ CEF)

PTE General (подходящ за ученици от гимназиален курс):

PTE General Level 1    (ниво A2 по Общата европейска езикова рамка)

PTE General Level 2    (ниво В1 по Общата европейска езикова рамка)

PTE General Level 3    (ниво В2 по Общата европейска езикова рамка)

PTE General Level 4    (ниво С1 по Общата европейска езикова рамка)

 

Разпределението на учениците по нива се извършва от подготвящите ги учители в училище, съобразно знанията им. Форматът на състезанието за всяко ниво е описан в Приложение 1 (за PTE Young Learners) и Приложение 2 (за PTE General).

 

Проверка на резулатите

Проверката на резултатите и в двата кръга ще се осъществи от независими оценители.

 

Вътрешноучилищен кръг

Всяко училище определя свое отговорно лице (учител) за провеждане на състезанието, който ще отговаря за изпращане на регистрационните формуляри и в последствие за съблюдаване на правилата за провеждане на вътрешноучилищния  кръг на състезанието в училището.

Записване: След регистрация за участие на училището, определеният отговорен учител ще получи достъп до платформа за регистрация на учениците.

Имената на участниците трябва да се попълнят до 16 декември 2019 г. Регистрации направени след тази дата, може да не бъдат разглеждани.

 

Такса: След изпращане на попълнения формуляр, отговорният учител ще получи инструкции за плащане на таксата за участие, която е в размер на 10 лева за всеки един кандидат. Таксата трябва да бъде заплатена в рамките на 5 работни дни, след което учителят ще получи потвърждение за успешна регистрация.

 

Вътрешноучилищният кръг на състезанието трябва да се проведе в училищата на 25 януари 2020 г. според Правилата за провеждане, описани в Приложение 4.

Задължително е присъствието на поне един учител по английски език по време на състезанието.

Отговорният учител трябва да следи за спазване на Правилата за провеждане на вътрешноучилищния кръг на състезанието, описани в Приложение 4. При установени нередности, участниците от училището могат да бъдат дисквалифицирани и да не бъдат допуснати до националния кръг на състезанието.

 

Проверка: След приключване на състезанието, всички оригинални изпитни материали на участниците трябва да се опаковат и изпратят с куриерска фирма СПИДИ, икономична пратка за сметка на получателя, на адрес: С.А.Н. ПРО” ООД, ул. „Янкул войвода” 30, ет.1, Варна 9000, най-късно на 28 януари 2020 г. Изпитни материали на участниците, изпратени след тази дата, няма да бъдат оценявани.

Проверката на задачите от вътрешноучилищния кръг ще се извърши от независими оценители. Резултатите се предоставят до отговорния учител на всяко училище, което е участвало в първи кръг до 2 март 2020 г.

 

Награди: Всички участници във вътрешноучилищния кръг ще получат Сертификат за участие.

 

Национален кръг

Учениците с най-висок резултат от всяко ниво на РТЕ от вътрешно-училищния кръг имат право да се явят на националния кръг на състезанието, като имената им се обявяват заедно с резултатите от първи кръг. Допълнително се допускат ученици от училищата участници на квотен принцип.

Записване: Отговорните учители следва да потвърдят участието на финалистите като напишат техните имена и ги изпратят на имейл: promotion@longman-bulgaria.com до 12 март 2020 г. Имената на участници, изпратени по-късно от посочената дата, може да не бъдат включени във финалните списъци.

Такса: След изпращане на потвърждението, отговорният учител ще получи инструкции за плащане на таксата за участие, която е в размер на 10 лева за всеки един кандидат. Таксата трябва да бъде заплатена в рамките на 5 работни дни, след което учителят ще получи потвърждение за успешна регистрация.

 

Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 март 2020 г. в изпитни центрове на РТЕ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора и Плевен. Според правилата за провеждане, описани в Приложение 4. е възможно списъкът на градовете да бъде допълнен съобразно списъка на допуснатите финалисти.

 

Проверка: Проверката на задачите от националния кръг ще се извърши от независими оценители. Резултатите ще бъдат обявени на 21 април 2020 г.

 

Награди: Всички участници в националния кръг ще получат Сертификат за участие.

Определените като победители ученици с най-висок резултат, класирани на първите три места във всяка категория в националния кръг, ще получат предметна награда. Допуска се присъждане на повече от едно първо, второ и трето място. Учителите, подготвили победителите, ще получат предметна награда.

 

Награждаване

Победителите от състезанието и техните учители, ще бъдат наградени на официална церемония по време на Националната конференция на Пиърсън Училища в България, която ще се проведе на 16 май 2020 г. в град София.

 

Задължения на организатора

При записване за участие в състезанието по английски език „Longman Competition” кандидатите приемат условията за провеждане и организиране на състезанието,  класиране и награждаване. Личните данни на участниците ще бъдат използвани единствено за целите на състезанието и няма да бъдат разкривани на трети страни.