Аул на хан Омуртаг

Аул на хан Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг

Според определението за „аул“-това е военноопорен пункт, крепост, малка резиденция. Служи за защита на важни стратегически възли и пътища, проходи и защита на местното население от вражески нападения.

Аулът на хан Омуртаг е бил с не по различно предназначение от гореописаното. Военното укрепление (укрепен български дворец) се свързва със строителната дейност на хан Омуртаг и неговото построяване се отнася към 822 г. Свързва се с Преславско-Плисковската култура, като се смята, че именно това е дворецът, споменат в Чаталарския надпис. Сериозно готско присъствие е засвидетелствано на теритрията на средновековния аул. Според археологическите данни тук е функционирал готски ариански епископски център. Сред средновековните български находки, разпръснати в пространство от около половин декар, учените намират езическо култово съоръжение, което се смята за място, на което са били правени жертвопринушения…

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.