180 години СУ “ Анастасия Димитрова “ – Плевен

На 12 май 2021г. СУ „ Анастасия Димитрова“ отбелязва 180 години от създаването на първото девическо училище в България от родолюбивата българка Анастасия Димитрова.

През всичките тези години прага на родното училище са прекрачили редица будни българчета, дошли да се докоснат до света на непознатото, да открият неоткритото и да се научат на онези ценности , който завинаги ще ги свържат с българския род и ще събудят у тях чувството за национална идентичност .

Радост и тъга. Радост, че празнуваме , и тъга по отминалите години , по забравените приятелства , по детството и младостта . Дните тук ни направиха по- добри и по – човечни , научиха ни да уважаваме чуждото мнение , но и да изказваме смело своето.

Много неща са казани и изписани през годините за Анастасия Димитрова, което е доказателство за нейната изключителна роля в нашата история. Като светъл лъч тя дарява своите ученички с най-ценното – знания, а те от своя страна продължават нейното просветно дело, като откриват свои собствени училища в различни градове.

Спокойно можем да заявим, че без Анастасия Димитрова нашата история щеше да изглежда доста различно, защото върху нейния труд и усилия, както и на тези на другите учители в първите български светски училища са изградени знанията на милиони български ученици и до ден днешен. Зрънцата знание, които тя посява с годините, порастват в една прекрасна градина, свидетелство за силата на просветата и неизменната житейска нужда от познание.

Нека днес, както и всеки ден, си спомним за важното дело на хора като Анастасия Димитрова и тяхната роля в изграждането на българското образование, защото знанието е могъща сила!

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *