Средно училище „Анастасия Димитрова“ – Плевен

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ „АНАСТАСИЯ ДИМИТРОВА“ – ПЛЕВЕН

Патронен празник чества днес Средно училище „Анастасия Димитрова“ – Плевен.

        2020-та година се оказа различна за всички ни и поради създалата се ситуация, за съжаление, днес няма да можем да отпразнуваме подобаващо празника на нашето училище, който отбелязваме всяка година на 12 май, когато е родена Анастасия Димитрова. Днес (12.05.2020) се навършват 205 години от рождението на тази велика българка, на която съдбата определя да се превърне в първата българска светска учителка.

Много неща са казани и изписани през годините за Анастасия Димитрова, което е доказателство за нейната изключителна роля в нашата история. Като светъл лъч тя дарява своите ученички с най-ценното – знания, а те от своя страна продължават нейното просветно дело, като откриват свои собствени училища в различни градове.

Спокойно можем да заявим, че без Анастасия Димитрова нашата история щеше да изглежда доста различно, защото върху нейния труд и усилия, както и на тези на другите учители в първите български светски училища, са изградени знанията на милиони български ученици и до ден днешен. Зрънцата знание, които тя посява с годините, порастват в една прекрасна градина, свидетелство за силата на просветата и неизменната житейска нужда от познание.

Нека днес, както и всеки ден, си спомним за важното дело на хора като Анастасия Димитрова и тяхната роля в изграждането на българското образование, защото знанието е могъща сила!

Благодарим на всички учители за това, че продължават да разпространяват светлината на знанието и днес, дори в тези извънредни условия!

Честит празник!

Бъдете здрави!

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *