Секторна програма „Коменски”

От месец септември ПТГ „Васил Левски” стартира участието си в 2–годишен международен проект – Училищно партньорство по секторна програма „Коменски” на Програма „Учене през целия живот”.

Проектът е на тема „Народното творчество и неговото влияние върху Европейската култура” и включва партньори от Франция, Унгария, Чехия, Румъния, Словакия, Уелс, Полша и България. Дейностите по проекта са свързани с посещения на група ученици от всяка държава във всяка от партньорските страни на разменни начала и представяне на народни обичаи, песни, архитектура, мода, кулинария и т.н. аспекти от националната култура на страните участници.

Учениците ще имат възможност да посетят забележителности в страните партньори по проекта, да се запознаят със свои връстници от партньорските училища и да подържат връзка помежду си в специално създаден блог и facebook сайт, където да обменят снимки, мнения, впечатления и т.н., както и да обогатят езиковата си култура чрез участие в създаването и подръжката на онлайн речник.

http://www.folkartcomenius.ro/index.htm

https://www.facebook.com/comenius13

Право на участие имаха всички ученици на ПТГ „Васил Левски”, като подбор и класиране се направи от училищна комисия по успех и след събеседване с кандидатите.


За изпълнението и цялостната реализация на проекта в училището бе сформиран екип от шест учители и двадесет ученици с подчертан интерес към народното творчество в различните му форми – народни песни, музика и поезия, предания  и легенди, занаяти и народно облекло, традиционна и градска архитектура. Желанието на учениците за включване в проекта бе изключитерно голямо не само заради предстоящите пътувания, но и поради познанията, които те имат по тематиката на проекта.

През цялото време учителите са тези, които помагат на учениците да изпълнят задачите си по проекта, като ги насочват към търсене на най-подходящата информация и обобщават събраните от тях материали. Координаторът на проекта от българска страна – Светослав Георгиев, учител по компютърни науки, изработи онлайн речник на осемте езика на страните, участници в проекта. Онлайн речника вече е достъпен през сайта на проекта.  Всяка една от срещите в отделните страни има самостоятелна тема, подчинена на общата тема на проекта. По време на гостуването във Франция нашите ученици представиха богатството на българската народна музика, в Уелс възрожденски занаяти, свързани с обработката на вълна, в Унгария постиженията на традиционната българска архитектура от Възражденето, в Полша – творчеството на народни поети. Темата в Румъния бе „Народното облекло и отражението му в съвременната мода”, в Чехия – митове и легенди, във Видин –  градската архитектура.

Навсякъде се разучава народна песен на съответния език и традиционен народен танц, с чието изпълнение завършва всяка среща.


Мобилносттите стартираха с посещение във Франция на Лицей Берлиоз в Сент Андре, Лион в периода 12-19 Октомври 2013. Нашата група във Франция беше:

  • Кристиян  Цанов – 12б
  • Радослава  Димитрова – 12а
  • Петрана  Ачкова – 10б
  • Павел  Йончев – 11а
  • Владислав   Славчев – 10а

Седмицата във Френското училище беше посветена на музиката и великия френски композитор Хектор Берлиоз, роден в Сент Андре. Разбира се, имаше много музика, песни, танци, спорт, разходки и забавления. Можете да видите нашия постер от работната среща във Франция   ТУК .


Втората среща на партньорите по проекта беше проведена  от 8-15 февруари 2014 в  Comprehensive School, Ню̀порт в Уелс. Бети Цветанова от 12б и Павел Костадинов от 11а участваха в работните срещи в Уелс. Темата в Уелс бе тъкачество, преработка на вълна, плетки, платове. Участниците показаха традиции в народните занаяти на осемте държави – партньори. Седмицата в Уелс премина бързо и неусетно в игри, презентации, разходки. Можете да видите нашия постер от работната среща във Уелс   ТУК .

Уелс


Третата среща на партньорите се проведе в гимназия „Zrinyi Miklos“,  Залаегерсег в Западна Унгария. Отборът на ПТГ „Васил Левски“ в Унгария бе:

  • Цветан Красимиров – 11а
  • Десислава Иванова – 11а
  • Виктория Бориславова – 10б
  • Кристиян Росенов – 10б
  • Денислав Симеонов – 9а
  • Силвестър Каменов- 9а

Седмицата на Унгария беше посветена на архитектурата, старите унгарски постройки и замъци. Можете да видите нашия постер от работната среща във Унгария   ТУК

 


20-27 септември 2014 Полша.

Четвъртата среща в Полша е посветена на местната музиката и литература, на местния фолклор в съчиненията на Сенкевич; народни ценности чрез вектора на музика. Седмицата включва проучване на влиянието на народното творчество, концентрирайки се  върху  литературата, но включва и темите за готвене, танци, мода, музика, както и керамични съдове. Заключителната вечер събира темите изучавани през седмицата.

Отборът на ПТГ „Васил Левски“ в Полша бе: Митко от 11а клас и Кристиян от 10а клас. Можете да видите нашия постер от работната среща във Полша   ТУК


Петата среща се проведе в Румъния в периода 8-15 ноември 2014.

Основната тема беше проучване на традиционни облекла и неговото продължаващо присъствие днес. Седмицата включва проучване и срещи, посветени на народното творчество, концентрирайки се върху дрехи и костюми. Кулминация в работната седмица беше модно шоу. В Румъния участниците отделиха време на готвене, танци, музика, легенди и керамика. Нашите участници са Стефан Митков от 10а и Лъчезар Захариев от 10а.

Можете да видите нашия постер от работната среща в Румъния   ТУК


Шестата среща на партньорите се проведе от 10 до 17 януари 2015 в Чехия.

Основната тема на срещата е легенди и народни приказки. На финалната вечер тези легенди се пресъздадоха от отборите в прекрасни театрални постановки. Нашия отбор в Чешката република се състоя от Велислав Велев и Милен Красимиров от 9а клас .

 Можете да видите нашия постер от работната среща в Чехия   ТУК


Седмата среща се проведе в България в нашето училище от 28 февруари  – 7 март 2015.

Срещата  в България, се фокусира върху архитектурата и градското развитие. Седмицата включва проучване и срещи на влияние народното творчество, концентрирайки се върху архитектурата. През тази седмица гостите се запознаха с историята и забележителностите на града и областта. Разучиха народна фолклорна песен, участваха в изработка на български мартеници, опитаха традиционна българска кухня, запознаха се с ежедневието на българското семейство.

Нашето домакинство през погледа на нашите приятели от Румъния – ТУК

Можете да видите нашия постер от работната среща в България   ТУК


Последната среща се проведе в периода 18-25 април 2015 в Словакия.

Отборите работиха по темата за традиционни танци като средство за изразяване на народното творчество. Седмицата включва проучване и срещи на влияние народното творчество, концентрирайки се в тясно сътрудничество по танци. Кулминация на работната седмица е концерт пред цялата градска общност. Заключителната вечер събира темите изучавани през седмицата и две години. Нашето училище представиха Милен от 9а, Силвестър от 10а и Кристиян от 11б клас.

Можете да видите нашия постер от работната среща в Словакия   ТУК


Снимки от проекта можете да разгледате на страницата ни във https://www.facebook.com/ptg.vl.vidin


За повече информация по проекта можете да се обърнете към координатора по проекта г-н Светослав Георгиев, старши учител по професионална подготовка в ПТГ „В. Левски” или към директора на училището инж. Юлия Петрова.