История

История на училището
На 15 септември 1989 год. с решение на ИК на ОбНС гр.Ямбол е открито Начално училище „Проф. П. Нойков” с 21 паралелки от І – ІІІ клас, 25 учители, а директор е Анна Тодорова. Новата сграда има още много довършителна работа, но младия, амбиционен учителски колектив поставя началота на своето летоброене и създаване на традиции.
Новата година започва с откриване на училищна библиотека с библиотекар Росица Плочева. През м.април се провеждат тържества в чест на патрона на училището проф. П. Нойков- спортен празник и тържествен концерт „Експрес шоу”.
Учебната година завършва с празник „Аз творя” с 12 къта за научно-технически дейности. Така този наситен с емоции и дейности училищен живот става традиция и се развива и обогатява с годините.
Името на НУ „Проф. Нойков” се среща все по-честосред завоювалите първи и призови места в олимпиади, конкурси, спортни прояви, празници по интереси, лазарски, коледарски трупи, вокална група „Звездица”.
През 1993г. училището тържествено отбелязва 125 год. от рождението на проф. П. Нойков- първия професор по педагогика в България. На среща с к.п.н. Мария Рошманова- изследовател на живота и творчеството на патрона, подарява първата фотоизложба от 30 табла на училището.
През учебната 1993/1994г. ІV класове остават в състава на началното училище.
През 1996г. се учредява Училищно настоятелство то 23 члена, които активно участват и подпомагат училщния живот.
През 1999г. базата ни се обоготява с кабинет по английски език и игрище за тенис на корт, а през 2001г. тържествено се открива кабинет по информатика.
2005г.- за своята 15 годишнина училището е наградено с почетен знак „Сребърен герб” на гр. Ямбол.
2007г. – връчен „знак за качество”- европейски сертификат за работа по проекта „Е-twining” с отг. Д. Касъиванова.
2008г. – отбелязва се 140г. от рождението на П. Нойков с много и разнообразни инициативи. Презентация за живота и делото на проф. Нойков беше представена от Дора Хаджипетрова и М. Рошманова в СУ”Климент Охридски”.
24 май 2008г.- на училището беше връчена хоругва с лика на Кирил и Методий от кмета на гр. Ямбол.
2009г.- „утро на мира” посветено на Денят на Европа с участието на над 150 ученика- много танци,песни, рецитали и рисунки на асфалт събраха ямболци на централния площад в слънчевото утро на 8 май.
Представителна група ученици от ІІІ и ІV клас с ръководители г-жа Нейчева, г-жа Недялкова, г-жа Желева, взеха активно участие в тържествата под наслов „Училище на мира”, „Срещу насилието” организирани от 134СОУ- гр. София.
На 15 септември 2009г. 13 класа с 260 ученика отново изпълниха с живот класните стаи. Предстоят нови предизвикателства, покоряване на нови върхове в науката и спорта. Традициите продължават да живеят и да се обогатяват.
м.ІV 2010г.-училището отбеляза своята 20 годишнина с детски празник „20 години-умни, весели, добри”
15.09.2010 г.- 13 класа с 250 ученици започва новата учебна година.