БДП

БЮЛЕТИН за безопасност на движението по пътищата 

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

19.XI.2023 г.

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите. Всяка година  ученици и учители от ОУ „Петко Р. Славейков“ отдават своята почит на загиналите четирима младежи по пътя Средногорци – Рудозем.

План БДП_2023-2024

Отборът на ОУ“П. Р. Славейков“ взе участие в общинския кръг на Националната викторина по БДП „Да пазим децата на пътя“ и се класира на второ място.Целта на състезанието е проверка на уменията и навиците за действие в условията на пътното движение и формиране култура на безопасно поведение на пътя.

БДП  БДП  БДПБДП  БДП

20.11.2022 г.

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите. Голяма част от тези катастрофи са предотвратими.  Те са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението, както и с пропуски на проектантите на пътнотранспортната система. Много често хората, участващи в движението по пътищата забравят за себе си, за хората, които пресичат, за останалите участници в движението.

Всяка година на този ден ученици и учители от ОУ „Петко Р. Славейков“ отдават своята почит на загиналите четирима младежи по пътя Средногорци – Рудозем. На 20.12.2008 г. при загуба на управление над лек автомобил едно момче на 18 години и три момичета (на 14, 15 и 16 години) губят живота си след падане на автомобила в реката.

Отдаваме почит към загиналите и отправяме молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми при пътнотранспортни инциденти.

Ежегодна среща с беседа от служителите на Пътна полиция във връзка с План за действие за БДП 2022/2023 г.

График за провеждане на БДП

План БДП_2022-2023

УКБДП пожелава на всички ученици весела ваканция и се обръща към тях с апел да бъдат предпазливи и внимателни като участници в движението или като пешеходци!

Не забравяйте – „На пътя животът е с предимство“

29 юни – Ден на БДП

По инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ датата 29. юни е обявена с решение на МС за ден на Безопасност на движение по пътищата. По този повод учениците от клуб „Млад графичен дизайнер“ изработиха информационни брошури на тема „Да пазим децата на пътя“. С цел поставяне на акцент върху различните аспекти по въпросите за БДП, учениците от 7. клас разпространиха печатните материали в района на училището и информираха жители и гости на селото за тази инициатива.

Участие в състезание по колоездене

Спортен празник на училището

С цел подкрепяне и усвояване на знания за правилата за движение и формиране на практически умения за адекватно и безопасно поведение в пътна обстановка, учениците от начален и прогимназиален етап се включиха в състезание по колоездене.

23.12.2021 г.

Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

      Със сведена глава и цвете в ръка учениците от ОУ-Средногорци притихнаха в минута мълчание в памет на загиналите младежи в ПТП край селото ни. Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Наградени в конкурса по повод Европейската седмица на мобилността

Европейската седмица на мобилността е годишна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя води началото си от 2002 г.

Инициативата призовава европейските градове и държави да отделят една седмица за устойчива мобилност. Тя започва на 16 септември и завършва с Ден без автомобили на 22 септември. В рамките на седмицата се отбелязва и Ден без загинали по пътищата, който акцентира на последствията от пътния травматизъм и за повече мерки за постигане целите на Визия 0.

През тази седмица в ОУ „П. Р. Славейков“, основно в Час на класа бяха засегнати темите Безопасно движение по пътя и Алтернативни начини за транспорт. Учениците с интерес и желание се включиха в обявения конкурс за най-добър постер по темите.

27.09.2021

22.09.2021

От днес 15 септември децата ще бъдат по-често на пътя – нека ги опазим!!!

15.09.2021