Косачки за трева – видове и предимства

Независимо дали се налага да поддържате 4-5 квадратни метра леха пред входната врата, или цял футболен терен, подръка трябва да имате косачка за трева.

Инструмент, който привидно е добре познат на повечето потребители, но все пак функциите и възможностите му донякъде си остават неразбрани или поне недостатъчно проучени.

От механичния прототип до безжичния модерен вариант

Основните видове косачки за трева могат да се диференцират преди всичко по начина на захранване. Или по-точно – според типа енергия, която използват.

Базовите механични модели, които все още се продават и които са първообраз на всички останали, разчитат изцяло на силата на вашите мускули.

Освен класическата ръчна косачка, се срещат още:

  • Моторна
  • Електрическа
  • Акумулаторна (безжична)

Въпреки че не са излезли от употреба, косачките, работещи с двигатели с вътрешно горене (бензинови, дизелови, дори газови), остават на заден план, за сметка на другите два варианта. Цените на течните горива поставят под въпрос рентабилността на този вариант, а и миризмата от изгорели газове със сигурност не е приятна за потребителите.

При кабелния уред захранването идва изцяло от електропреносната мрежа. Предимството на електрическия инструмент е в сигурния постоянен приток на енергия (освен ако не спре токът), а недостатъкът е в ограничения периметър, който може да се обработи. Безжичните, от друга страна, могат да се използват навсякъде, без значение колко далеч се намирате от контакта. Неудобството е свързано с капацитета на батерията, която може да ви остави по средата на работата.

Така че можем да обобщим следното – електрическите косачки за трева са подходящи за малки площи, които се намират в близост до дома, до офиса или най-общо казано – до постоянен източник на енергия. Акумулаторните уреди, от друга страна, дават свобода и позволяват да се обработват по-големи територии, ако обаче сте сигурни в издръжливостта на батерията.

Добрата новина е, че при модерните безжични косачки могат да се намерят все по-добри опции, които гарантират по-дълга работа при пълен акумулатор. Уредите на реномирания производител Bosch освен това могат да обработят площ над 500 кв. м, което е трудно постижимо с кабелен инструмент, освен ако не се наредят няколко удължителя един след друг. Липсата на проводници, които да пречат, да спъват и да бавят работата, е още едно предимство в полза на акумулаторните косачки за трева.

Други показатели, които трябва да се вземат предвид при търсене на косачка:

• Възможности за регулиране на височина и ъгъл на косене
• Вместимост на контейнера за събиране на окосената трева
• Удобни ръкохватки
• Плавно движещи се колелца

А освен това трябва да се помисли и върху още един важен въпрос.

Кои уреди вдигат по-малко шум?

Трудно е да се даде категоричен отговор. Ясно е, че моторните косачки губят и тази надпревара, тъй като двигател с вътрешно горене няма как да е по-тих от електромотор.

Дали обаче кабелните, или безжичните са по-малко „гръмогласни”? Това зависи от модела, но в общи линии и при двете разновидности се откриват доста безшумни варианти, които увеличават комфорна на работещия и не смущават околните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *