Връчване на Национална диплома на МОН

Почетното отличие „Национална диплома“ на Министерството на образованието и науката е учредено през 1996 година.То има морална стойност и се присъжда на ученици с изключителни постижения в образованието.

С него се удостояват зрелостници с отличен (6,00) успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, носители на едно или повече отличия, получени от класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.

След въвеждането на държавните зрелостни изпити през учебната 2007/2008 година, когато критериите за получаване бяха завишени,  до този момент 3 дванадесетокласници от област Видин са носители на почетното „Национална диплома“. Всички те са успели млади хора, завършили или учещи в престижни висши учебни заведения.

През учебната 2012/2013 година зрелостникът Кристиян Миленов Митов от ПМГ „Екзарх Антим I“, гр. Видин е носител на отличието. Завършил специалност „Програмиране“ в СУ „Климент Охридски“, специализирал във Франция и САЩ.

През учебната 2016/2017 година Силвия Николаева Кутлева от СУ „Христо Ботев“, гр. Белоградчик е носител на почетното отличие „Национална диплома“. Тя бе единственият зрелостник от Северозападен регион (Плевен, Видин, Враца, Монтана, Ловеч) носител на отличието. В момента Силвия Кутлева е студент в СУ „Климент Охридски“, специалност „Скандинавистика“.

За учебната 2017/2018 година носител на почетното отличие „Национална диплома“ е дванадесетокласничката от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ – гр. Видин Джулия Пламенова Стефанова. Джулия Стефанова има отличен 6,00 по всички предмети от курса на обучение. Представила се е блестящо и на държавните зрелостни изпити по български език и литература и английски език, взети също с пълен отличен. Има I място на националната цветна олимпиада по английски език. Тя вече е студент, специалност „Психология“ в СУ „Климент Охридски“.