село Крепост-място за развитие на изкуството

80219730669a818229ac0b00f9c80fd4В село Крепост има много творци на изкуството,които са познати на цял свят.Това са братята  Паневи .По-големият се казва Панчо Панев, а по-малкия Христо Панев.

Панчо Панев е роден на 29 май 1937 година в село Крепост.През 1966 година завършва  художенствената галерия в София при известните български художници професор Евтим Томов и професор Веселин Стайков.Завършва  специалност “графика“.В работата си използва всички графични техники- гравюра,ецване,дърворезба и литография.Изографисва български икони и излива душата си в акварели.Избрани самостоятелни изложби има в София,Букурещ,Петербург,Пловдив,Пазарджик,Димитровград,Хасково,Перник,Велинград и много други.

Избрани общи и колективни изложби:Участва редовно в общите национални художенствени изложби от 1966 година. Общи изложби има в Турция,Египет,Франция.Произведенията на автора се намират в : Националната художенствена галерия,Софийската градска художенствена галерия,галериите в Пазарджик,Димитровград,Хасково,Стара Загора,Силистра,Нови пазар,галерия“Питер Лудвиг“-Германия,частни колекционери в Германия,Италия,Русия,Румъния,Англия,Япония,САЩ,Унгария.

Професионален статус: носител на наградата,,Мечът на Ромфея“ за най-добра изложба на 2009 година.

Панчо Панев е почетен гражданин на Димитровград.

1328Panev_Small_  Христо Панев е роден през 1942 година в село Крепост . През 1969 година завършва Великотърновския университет“Св.Вв. Кирил и Методий“-специалност “графика“.През 1976 година става член на “Съюз на българските художници“.

Ето нещо ,което той сам е написал:“Смисълът на живота е в усъвършенстването на човешкия дух, а най-висшата проява на духа е изкуството,чрез него художникът в  минути на вдъхновение се докосва до Бога.“

Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство.Работи в областта на живописта ,графиката,илюстрацията,оформлението на книги и монументалните изкуства . Живописта му се характеризира с експресионизъм,богата цветова  гама ,жанрово и тематично  разнообразие.Тя е повлияна от българската икона и най-вече от българската  фрескова живопис.  Характерни за него са циклите:Фрески,Митологични сцени,Библейски сюжети,Житейски теми:любов,майчинство,музика.

Графичните  рисунки  са с  изчистена линия  и са най -близки  до поетичното слово.Монументалните му работи са в  техника- сграфито и сухо фреско.

Христо Панев е еди вечно търсещ,неспокоен дух в съвременното  българско изкуство.Самостоятелни изложби у нас има в :Перник,Димитровград,Павликени,Габрово,Пловдив,Хасково,Русе,Несебър,Шабла,Велико Търново,Дряново,Ловеч,Варна ,София и много други.

Самостоятелни изложби в чужбина има в : Германия,Хановер,Мунстер,Хамелбург,Мюзинген ,Швейцария,Австрия,Словакия,Унгария,Италия,Картона,Турция и други.

Международни салони за иновации : София-златен медал,Питсбърг-САЩ-златен медал,Кипър-златен медал,Казабланка- сребърен медал.Негови творби се намират почти навсякъде по света.

Двамата братя започват още от 1996 година да подаряват пана на сградите в родното село Крепост.Днес цялото село е изрисувано с техни пана.

При рисуването на някои пана се включва художникът Владимир Запрянов.

vladimir_zaprqnovВладимир Запрянов е роден на 18 ноември 1963 година в  село Крепост.

През 1982 година завършва  Художенствената гимназия в  град  Казанлък,а през 1989 година-Великотърновския университет със специалност“живопис“ в класа на професор Николай Русчуклиев.

От 1994 година е член на арт сдружение “Компакт Арт“ и уредник на галерия ‘ ‘ Компакт  Арт “ -Димитровград.През следващата година става  съосновател на дружеството на художниците “Кредо“ и до 2001 година е негов  председател.Член е на КДК Хасково и КДК Димитровград.В периода от 1995 година до 2005 година е уредник на галерия “Кредо“ в КДК Хасково. От 2003 година в продължение на две  години е председател на Дружеството  на хасковските художници.През 1996 година става съосновател на Ротари клуб-Хасково и до 2006 година е негов член.В периода от 2007 година до 2011 година е директор на градска художенствена  галерия “Атанас  Шаренков“,художенствена галерия “ Форум“ и изложбена зала ,,Димитър Иванов-Лицо “.

Владимир Запрянов участва в международни пленери по живопис в Русалка,Стамболово,Велико Търново, Банско Созопол и други.Организирал е и е открил над 250 самостоятелни  и колективни изложби на художници от страната и чужбина.Негови картини има в България,Турция,Гърция,Германия,Чехия,Венецуела,Англия,САЩ,Португалия,Италия и други.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *