Изложба за живота на Яворов -село Скобелево

a9b59015c3urn-jpg-369-276-cc-dri-n5pwfch8oea16c3kqo8100 години от смъртта на поета Пейо Яворов бе почетена  в Димитровградското село Скобелево. Там за шеста година бяха организирани Яворови възпоменателни тържества, които тази година преминаха под надслов „100 години безсмъртие“.

Димитровградското село е тясно свързано с поета, родом от Чирпан, тъй като от 1895 до 1897 г. в сградата на гарата в Скобелево Яворов е работил като стажант -телеграфист.

Възпоменателното мероприятие започна с панихида за Яворов, последва едноминутно мълчание в негова памет и поднасяне на венци и цветя. Гостите разгледаха и музейната сбирка в сградата на ЖП гарата, съдържаща облекло, снимки и телеграф.

Бяха дошли хора от цялата страна. Специални гости бяха :директорът на “ къща П  . К . Яворов “,кмета на община Димитровград господин Иво Димов , директорът на гарата и много други.

 Медиите които отразиха това тържество бяха :tv Димитровград,tv Хасково.Изложбата съдържа:лични (автентични)вещи на поета ,работническото му облекло и телеграфът на който е работил.

Автентичните вещи са : работнически аксесоари,часовник,личното му тефтерче и печати.
   В изложбата  са представени: оригинални стихосбирски и книги на поета като “Две хубави очи“,“Градушка“.
Има още : традиционни носии от село Скобелево, ръкописи и механични изобретения.
 Помещава се на втория етаж в Жп гара Скобелево.
cJW9m7p
 SJGdj6yKbFoToz JXvyqPV kXtmlCe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *