село Крепост-Информация за това духовно и забележително място

Село Крепост е едно от най-големите села на  Димитровградска община.Разположено е на 1 км от шосето Хасково-Димитровград с население  от около 1980 жители.Сградата на Кметството е единствена в страната,на която е изрисуван герб,който олицетворява поминъка на селото.То е дело на братя Паневи .

05042010287

Кмет на селото сега е Димитър Белчев.

5026

 

Гордости за селото са:Вълчан  Христев(читалищен деец),Райко Тенчев(читалищен деец)

Христо Христаков и Лата Колева са наи-възрастните в селото(на 95 и 92 години).

Всички могат да се насладят на картинната галерия на открито и паната на и в  обществените сгради.

Влизайки в селото задължително трябва да се посвети  параклиса “Света Ана“.

 

Човек  без вярата е като дървото без корените!!!

Една легенда разказва,че на местност “Еленката“ до параклиса е имало лековита вода,която по-късно е изчезнала.Преди да започне строежа на сегашния параклис,един от работниците сънува,че на това място има лековита вода.В съня му се явила жена и му казала,че тя е  “Света Ана“-затова параклиса носи нейното име.Лековитата вода се преместила от местност “Еленка“.05042010347

Това е днес параклисът “Света Ана“.

И  така….новичт параклис е осветен през 1876 година.Намира се в центъра на селото.

Ритуалите,които се извършвали в него са следните:Сутринта около 9:30 часа на двора в два  медни казана се вари курбан.Събрани са десетина -двадесет жени,една от които продава свещи,а другите приготвят хасъри (пътеки) за общата трапеза,която се освещава от свещеника.

Жените ,празнично облечени,пристигат с питка,дини,ябълки и задължително цветя за иконата на “Света Ана“.Поздравяват се с думите:“Честит празник!!!Да помага “Света Ана“!!!“.Почти всички водят внучета.Измиват децата и себе си със светена вода от аязмото и оставят монети.

Всяка взема свещи,влиза в параклиса,пали ги и оставя цветята на “Света Ана“.Приготвя се трапезата от донесените от къщи храни.

 

За лечебната сила на водата свидетелстват  разказите на жените.

“Помага за различни болести,“но повече за нерви“.Рада Пеева,която е присъствала на празненството е разказвала,че е страдала от нервно разстройство.Била преспала в параклиса една нощ и се миела и пиела от водата.

“Лековитите води лекуват само ако вярваш“-“всеки се моли ,вярата лекува!!!“

??????????

А това е и аязмото…

 

Храм “Св.Св.Константин и Елена“в  село Крепост

 

Началото на просветното дело в село Крепост е поставено през 1880 година в малка сграда с две класни стаи и една учителска стая.Земетресението през 1928 година разрушава сградата,но по инициатива на Училищното настоятелство и с помощта на жителите на селото още през следващата 1929 година е открита нова сграда за повече ученици.От 1900 година е името на “Христо Ботев“.През 1939 година училището е обявено като основно,каквото е и днес.

Училището има богата 123 годишна история,с която може да се  гордее със всеки,който се е докоснал до неговата неповторима културна и просветна атмосфера.Училището е уникален храм на културата с дарените от художниците братя Паневи картини и изработените от тях пана върху фасадата на сградата.По неповторим начин естетическата им стойност се съчетава с патриотичното им внушение и оказва въздействие върху децата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

опознаване на хасковският регион