ПОСАДИ ДЪРВО – ОСТАНИ ВЪВ ВЕЧНОСТТА

Името на Професионална гимназия по земеделие ще остане във вечността благодарение на участието ни в благородната инициатива на организаторите на събитието от Исторически парк, Неофит Рилски. В събитието взеха участие учениците: Божидар Денев, Гьокан Ереджебов, Вилиян Михайлов и старши учител по практика Младен Борисов, за което им благодаря от името на целия колектив на гимназията. Засадихме 5 дръвчета, на едно от което поставихме табелка с името на училището.

Насладихме се на красивите гледки в Исторически парк

Посетихме и Неолитното селище, където поздравихме идеолога и изпълнителния директор на Исторически парк – г-н Ивелин Михайлов, един изключителен родолюбец и възрожденец на българския дух.

Удовлетворени от приноса си за опазване на природата, продължихме с културно-развлекателна програма с посещение на „Мадарския конник“

 

Публикувано в извънучилищни мероприятия | Коментирайте

Национална програма на МОН „Отново заедно“!

ПГ по земеделие, гр. Търговище се включи в НП на МОН „Отново заедно“!
12 ученици, заедно със своя учител по география г-н Милен Димитров бяха на лагер в к-с „Аква лайф Тауър“ Кранево. Седмицата премина в игри, спортни занимания, плаж, екскурзии и посещения на исторически и природни забележителности в Кранево, Варна и Балчик. Прекрасните условия, умелата и професионална анимация превърна летният отдих в незабравимо изживяване за всички наши участници! Единодушни сме: Беше чудесно!
Публикувано в Без категория | Коментирайте

СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОБНО СТАЖУВАНЕ

Днес, в края на последния учебен ден на 20/21 г, директорът на училището госпожа Бойка Казакова, връчи сертификатите на осмокласниците, провели пробните си стажувания в реална работна среда.

Публикувано в дуално обучение | Коментирайте

ВТОРО ПРОБНО СТАЖУВАНЕ

Учениците от VIII. а клас , обучавани по дуалната система в професия Техник на селскостопанска техника, проведоха второто си пробно стажуване във фирма БИММ АГРО ЕООД. Отново ги посрещна инж. Павел Николов, който в реална работна среда,  запозна учениците с устройството на зърнокомбайните, с подготовката им за работа преди жътвената кампания, с машините за сеитба и култивиране. Учениците придобиха впечатления за начина на управление на съвременен  зърнокомбайн, запознаха се с пулта му за управление и регулиране на работните му органи за качествена жътва.

Публикувано в дуално обучение | Коментирайте

Седмица на професионалните умения от 31 май до 04 юни

Приключи седмицата на професионалните умения, придобивани от учениците на ПГ по земеделие по време на тяхното обучение. В първият ден от седмицата бяха демонстрирани знания и умения за  адекватни реакции при справяне със ситуации по безопасност на движението по пътищата , чрез решаване на електронни тестове за придобиване на категория Ткт. Придобитите знания са за цял живот, с които учениците ще изградят трайни навици за безопасно шофиране. Демонстрацията беше направена от Тодор Веселинов , ученик от ХI а , професия Техник на селскостопанска техника.

Ден втори 01.06.

Демонстрация на умения за ръчно електродъгово заваряване от Вилиян Михайлов, ученик от VIII а клас, професия Техник на селскостопанска техника. Завареното изделие ще бъде използвано за пилон, за издигане на националния флаг. Във фоайето на училището беше направена изложба на фигурки. Те са изработени чрез заваряване на машинни елементи в часовете по металообработване-практика, водена от инж. Евгени Иванов.

Ден трети 02.06.

Учениците от професия Икономист, специалност Земеделско стопанство с ръководител Радостина Димитрова представиха презентация на мини проект „Идея за бизнес в България“.

Ден четвърти 03.06.

Учениците от 9 и 10 клас , обучавани в  професия Техник-растениевъд се включиха в състезанието по разпознаване на семена и свежи растения от земеделските култури. Въз основа на знанията, получени в часовете по практика, те бързо се ориентираха и разпознаха земеделските култури. На първо място се класира Еркан Ибрямов, на второ Жансес Хасанов и на трето Мустафа Мустафов.

Ден пети 04.06.

Демонстрация на предварителна подготовка на машинно-тракторен агрегат за оран, чрез ограничаване на дълбочината на обработка с трупчета. В демонстрацията взеха участие Вилиян Михайлов, ученик от VIIIа клас и Божидар Денев, ученик от XI а клас, обучавани в професия Техник на селскостопанска техника

 

Публикувано в професионално обучение | Коментирайте

Учител от гимназията, награден с почетно отличие „Неофит Рилски“

На 25.05.2021 г., началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева, връчи почетно отличие „Неофит Рилски“ на инж. Стела Томова Стефанова – старши учител в Професионална гимназия по земеделие. С наградата бяха отличени  още един  учител, един директор и един заместник-директор. Ежегодната награда се присъжда от Министерството на образованието и науката за дългогодишна, цялостна и високо професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

„Изключително ми е приятно да Ви връча тези награди и да Ви пожелая да работите все така професионално и с отговорност, да сте упорити и градивни и най-вече здрави“, заяви г-жа Елка Станчева и връчи наградите.

Ежегодната награда „Неофит Рилски“ е най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България. Учредено е през 1996 г. и по традиция се връчва по повод честването на 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Бойка Казакова

Директор на ПГ по земеделие – Търговище

Публикувано в постижения | Коментирайте

„МЛАД ФЕРМЕР“ 2021Г

В периода 26-28 април беше проведен регионалният етап за Северна България на Националното състезание „Млад фермер“ в ПГСС „Земя“, град Провадия.  Отборът ни от ученици, обучавани в професия  Техник на селскостопанска техника представи училището. В направление животновъдство, се състезава осмокласникът Вилиян Михайлов, в направление растениевъдство –  Божидар Денев – 11 клас, а в направление механизация – Божидар Мирев – 12 клас. Ръководител на отбора беше Стела Томова с придружител Младен Борисов. В индивидуалното класиране Божидар Мирев се класира на трето място, в модул решаване на електронни тестове за водачи на МПС за категория Ткт. В общото класиране отборът се нареди на четвърто място от  петнадесетте отбора , участвали в състезанието. Посетихме и Историческият парк в с. Неофит Рилски, крепостта Овеч и скалния манастир в местността „Шашкъните“. 

Публикувано в професионално обучение | Коментирайте

ОЩЕ ЕДИН ДОГОВОР ЗА ПАРТНЬОРСТВО В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

На 14.04.2021г., г-жа Казакова – директор на ПГ по земеделие, гр. Търговище  и г-н Илиев – управител на „Мебел-стил“ ООД , подписаха договор за партньорство в обучението на ученици по професията „Оператор в дървообработването“, специалност „Производство на тапицирани изделия“. На работната среща с ръководството на „Мебел – стил“,  присъстваха и началникът на РУО – Търговище – г-жа Елка Станчева, старшият експерт по ПОО – г-н Симеон Симеонов, директори на други две училища и учители. Професията е една от четирите професии, по които ПГ по земеделие  ще осъществява прием на ученици след завършен 7 клас  за учебната 2021-2022 година.

Приемът на ученици в 8 клас стартира на 5 юли 2021г. по следните професии и специалности:

  1. Специалност „Механизация на селското стопанство“, професия „Техник на селскостопанска техника“ – по дуалната система на обучение с партньор в обучението фирма „БИММ АГРО” ЕООД – Божидар Митов
  2. Специалност „Трайни насаждения“, професия „Техник – растениевъд“ – по дуалната система на обучение с партньор фирма „ЛВК Винпром” АД – Петко Матеев
  3. Специалност „Производство на тапицирани изделия”, професия „Оператор в дървообработването” – по дуалната система на обучение с партньор „Мебел – стил” ООД – Илко Илиев
  4. Специалност „Спедиция, транспортна и складова логистика”, професия Спедитор – логистик” – дневна форма на обучение
Публикувано в професионално обучение | Коментирайте

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЕКТ:

 № 2020 – 1 – BG01-KA102 – 078365

„ОБМЯНА НА ОПИТ В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО“,

ФИНАНСИРАН ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“

НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Ключова дейност 1 „Образователна мобилност на граждани“,

сектор „Професионално образование и обучение“

Повече информация за процедурата ще намерите в меню „ПРОЕКТИ“, „ЕРАЗЪМ+“

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Заместник-министър Таня Михайлова бе на посещение в ПГ по земеделие

На 14.01.2021 г., на посещение в град Търговище и ПГ по земеделие бе г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, заедно с областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков и г-жа Елка Станчева – началник на РУО-Търговище.

Зам.-министър Михайлова проследи и напредъка на ремонтните дейности, изпълнявани в ПГ по земеделие – гр. Търговище. За реализирането им се влагат над 120 000 лв., целево финансиране от бюджета на МОН.

Директорът на учебното заведение г-жа Бойка Казакова връчи на заместник-министъра, областния управител и началника на РУО благодарствени плакети за голям принос и подкрепа за постигане на съвременна образователна среда

„Благодарение на отпуснатите средства, се дава възможност да подобрим материално-техническата база в училището” – подчерта от своя страна областният управител. Г-н Стайков изказа признателността си за съдействието, което МОН оказва за подобряване на условията, при които се реализира учебно-възпитателния процес в област Търговище.

 

Публикувано в Без категория | Коментирайте